Vy över Städjan i Idre på vintern.

Distansjobba på fjällkontoret

Full uppkoppling och total nedkoppling. Sedan pandemins intåg har allt fler tagit vara på möjligheten att distansjobba på platser där kontoret är minst sagt naturnära. På köpet följer lugn, livskvalitet och en vardag av nyfunnen frihet. Dan Öfring är en av dem som tagit tillfället i akt att jobba med fjället utanför fönstret – och märker hur bra både kropp och huvud mår.


Dan Öfring och hustrun Katarina hade precis sålt huset i Stockholm när pandemin slog till. Plötsligt var de ännu mer glada över att stugan i Dalsbyn på Idre Fjäll stod till förfogande. Både jobb och vardagsliv packades in i bilen för att slås upp i norra Dalarna. 

– Man får ett friare liv. Jag som är egenföretagare kan dessutom planera mina dagar ännu mer flexibelt. Då kanske jag tar hunden ett varv runt fjället på förmiddagen innan jag kopplar upp mig på jobbet. Just den delen tycker jag är underbar. Visst kan man gå på hundpromenad i Stockholm också, men när man går ut genom dörren i Idre kommer man till naturen på riktigt. En gigantisk skillnad. 

Med tiden har stugan byggts om och ut för att ha alla bekvämligheter. Här senast tillkom även en ordentlig arbetsplats.

– Vi skaffade WiFi och ordnade arbetsplats med dator. Det fungerar fantastiskt bra här uppe och jag har inte haft ett enda problem med uppkopplingen. Det har ju egentligen ingen betydelse var man sitter längre. 

Allt fler jobbar på distans i fjällen

Dans känsla är att allt fler dyker upp i Idre för att jobba på distans, inte bara stugägare. Det kan även vara familjer, par och kompisgäng som tar en långhelg i fjällen nu när arbetet kan kombineras med miljöombyte och naturnära aktiviteter efter jobbet.

– Lugnet som finns här uppe, kroppen mår bra av det. För att inte tala om naturen. Vi åker skidor både utför och på längden. Dessutom upptäckte vi att sommaren ju är helt fantastisk med cykling, forsränning, kanot och fiske. Man kan räkna upp hur mycket som helst som finns att göra här.

Dan Öfrign, som jobbar på distans i fjällen i Dalarna.
Katarina och Dan Öfring har gjort stugan i Idre till sina nya kontor och jobbar nu med fjäll, natur och livskvalitet utanför dörren.

Jobba på distans i Dalarna

Via länken kan du hitta en mängd olika boenden i Dalarna, alltifrån stugor och campingar till hotell och lägenheter. Varifrån vill du jobba?

Hitta ditt distanskontor i Dalarna