Målade glas från Hemslöjden i Rättvik.

Dala Wärdshus: Hantverk, mat och boende där riksvägarna möts

Precis i korsningen mellan riksvägarna 69 och 70 utanför Rättvik ligger Dala Wärdshus. Fast låt dig inte luras av namnet – platsen rymmer mycket mer än en uppskattad restaurang. Charmiga timmerstugor ser till att besökare sover gott och i den välfyllda hemslöjdsbutiken finns hantverk av alla de slag. Sommartid lever dessutom butiken upp ytterligare när ett antal hantverkare gör gästspel och flyttar ut sitt skapande i strålkastarljuset.


Att ha hantverkare som sitter och jobbar i hemslöjdsbutiken Hantverksbyn är en sedan länge återkommande sommartradition. Det märks inte minst när Lena Jäderbrink, vd och ägare, berättar om vilka som kommer – eller snarare återkommer – i sommar.

– Doris ”Dote” Cederbrink har varit här i säkert 25 år. Hon har en skinnverkstad och gör alltifrån väskor till västar och tennarmband. Hon brukar komma från Umeå några dagar före midsommar och sen bor hon här till efter Classic Car Week som är vecka 31. Annika Korall syr naturkläder i lin och Anne-Lie Svensson målar kurbits och blommor på kläder. Också de båda har varit här tidigare.

Gråsuggor i butik.

 

Snören Hemslöjden i Rättvik.

 

I Hantverksbyns butik finns bland annat produkter från Käck & Hedbys, Jobs Handtryck, Spegels från Rättvik och dalahästar från Nusnäs, När sedan hantverkarna tar plats, så att besökarna kan se hur föremålen faktiskt blir till, tycker Lena adderar till upplevelsen. Det gör också Hantverksbyn till mer av ett besöksmål.

– När hantverkarna kommer på sommaren blir det ytterligare en dimension, som väver ihop allt vi har här – maten, boendet och shoppingen. Så att man verkligen får en helhetsupplevelse.

Den här helhetsupplevelsen lockar många besökare, både nya och återkommande. Inte minst märks det på den ofta välfyllda parkeringen och besökarna som flödar ut och in i de olika byggnaderna.

– Folk brukar säga att det är fint här och att det passar så bra att stanna till på vägen till och från någonstans. Vi har en stor parkering som är väldigt bra lämpad för bussar, husvagnar och husbilar. Att vi dessutom ligger precis i korsningen vid riksvägarna gör att det inte är så snirkligt att hitta hit.

Lena började som anställd på Dala Wärdshus 2007, sedan ”blev hon kvar” och gör nu sin tolfte sommar på plats.

– Det är inte bara ett jobb, det är en livsstil som man lever med det året runt. Hela tiden finns saker och utveckla och nya saker att hitta på. Det tar aldrig slut och just det här att träffa gäster och kunder och människor hela tiden gör att jag fortsätter.

Porträttbild på Lena Jäderbrink.