Hamburgare från restaurangen Diner 45.

Cruising runt Siljan – Stoppen för retroresan

På plats i Rättvik under Classic Car Week vecka 31 och vill se mer än veteranbilarnas epicentrum Rättvik? Eller bara allmänt sugen på att glida fram längs vägarna i naturskönt nostalgiska Siljansbygden? Här ger vi förslag på en cruisingutflykt med ett antal hållplatser som garanterat kommer bli nya pärlor på sommarkartan.


Varje utflykt kräver förstås sin matsäck. Ta först sikte på Furudal och Snitths Hantverksbageri, som garanterat har något för alla fikakorgar. Här bakas allt med svenska, lokala och ekologiska varor i ”mjöligaste” mån. Välj bland de bröd, bullar och bakverk som Karsti och hennes kollegor bakat just i dag. Hockeybullen är en klassiker!

Kanelbulle från Snitths.

Ta därefter vägen över Skattungbyn mot Orsa. Susa fram genom de djupa dalaskogarna som då och då öppnar upp sig i vida utsikter över blånande berg. Hälsa på hos nyöppnade Orsa Station, kanske för en fika eller lunch, innan ni drar vidare.

Fortsätt mot och genom Mora, för ca två mil söderöver ligger Siljansfors Skogsmuseum. Friluftsmuseet visar historien om arbetet med skog, flottning, sågning och järnbruk. Här är det möjligt att ta en kortare vandringstur och samtidigt lära sig mer om skogsbruket från järnbrukstiden och framåt. Det finns ett antal mysiga vandringsslingor och naturstigar i området samt ställplatser för husbil eller husvagn, restaurang och café.

Dags att röra sig vidare! Vänd tillbaka mot Mora, men sväng av från E45 mot Sollerön. Alldeles vid vägen, strax innan Sollerö centrum, ligger butiken där de sötaste bären väntar. Sollerö Jordgubbar levererar färska jordgubbar och hallon under hela sommaren, så se till att fylla lagren innan turen runt Siljan fortsätter.

Skål med jordgubbar.

Fortsätt fram längs vägarna, höj volymen på radion och låt favoritlåtarna gå på repeat. Passera genom de mysiga byarna Siljansnäs och Västanvik, kanske dyker det upp någon loppisskylt som ger möjlighet till spontana avstickare.

I Leksand – välj turistvägen mot Tällberg för ännu fler hänförande vyer. Åk längs med Siljan genom Tällberg och efterföljande Laknäs, de här omgivningarna gör ingen besviken. Snart väntar Rättvik igen och dagens utflykt är nästan till ända.

Bara ett stopp till! Det finns ju så mycket att se och i Vikarbyn väntar retrofantastens paradis: Spader Madame Vintage. I ladan på gården trängs kläder, prylar och möbler från 1940, 50-, 60- och 70-talen. Ovanvåningen är härligt belamrad med retro- och vintagekläder medan de gamla spiltorna fyllts med möbler och kreativt återbruk av gamla saker.

Butiken spader madame.

Äntligen middagsdags och självklart ska dagen toppas med en rejäl middag, även den i sann nostalgisk anda. Diner 45 i centrala Rättvik är ett klassiskt 50-talsdiner som serverar burgare, ribs, pulled pork och fantasifullt maffiga milkshakes – allt lagat från grunden med bästa råvaror. Såväl menyn som inredningen är inspirerad av Amerika och enligt ägarna själva är allt tillrett med kärlek och en gnutta chili.

Restaurangen Diner 45 i Rättvik.