Britta Backlund och en björn.

Britta Backlund varvar cosplay och speedski

I skidbacken går det fort, uppemot 220 knyck, för världscupsegraren i speedski Britta Backlund från Vikarbyn. Men livet får gärna gå långsamt, för Britta behöver också tid till andra passioner. Som cosplay, hobbyn som går ut på att skapa fantasifulla, välgjorda dräkter efter förebilder inom film, serier och dataspel.


Att kliva upp på en prispall i fartdräkt eller att stega fram på ett podium iklädd en hemsydd kostym från en sagoberättelse, är två situationer som Britta Backlund vid det här laget är ganska van vid. Vid sidan av att vara världscupsegrare i speedski och en av Sveriges snabbaste skidåkare med fartrekord på 222,9 kilometer i timmen, är hon hängiven “cosplay”. En hobby där utövarna klär sig i dräkter eller kostymer för att föreställa en speciell karaktär från ett spel, en film eller saga. Hon lägger nästan lika mycket tid på att göra fantasifulla dräkter som att träna inför skidtävlingar.

– Det tar väldigt många timmar att göra en cosplaydräkt. Jag sitter ofta på nätterna, ibland till fyra-femtiden på morgonen, berättar Britta och visar ett björnhuvud hon byggt av en stomme av plast som klätts med mörk päls. Tänderna har hon format av ett material som heter worbla.

Vill bli bäst på både skidor och dräktmakeri

Huvudet är ett av flera mer eller mindre skräckinjagande masker som står på rad på en hylla i Brittas bod. Det är ett helt litet hus som rymmer verkstad, symaskin, redskap, dräkter och mängder av material i välsorterade lådor. Till maskerna har Britta byggt och sytt kroppar och kostymer för hand. Allt är gjort med stor hantverksskicklighet och fina detaljer. Den här 24-åringen gör inget halvhjärtat. En gång gav hon sig sjutton på att bli snabbast på skidor, sedan hittade hon cosplay och då gäller det att bli bäst på dräktmakeri.

Tävlingsmoment finns också inom cosplay. På konvent och mässor träffas cosplayare och visar upp sina skapelser, får betyg och utser vinnare.

– Adrenalin finns med precis som i skidåkningen. Vi går som på catwalk och visar dräkterna. Jag gillar att tävla, men inte att stå på scen. Fast i cosplay är det jag som styr och det är härligt att kunna ta på och av en roll, förklarar Britta.

Britta Backlund i sin ateljé.
Britta Backlund älskar att susa fram på skidor i farter runt 200 kilometer i timmen lika mycket som hon gillar att arbeta med händerna. En stor del av sin fritid ägnar hon åt hobbyn cosplay. Text och foto (samtliga): Sophia Genitz.

På catwalken i SVT:s Vem kan vad?

Många gånger har hon känt sig obekväm även på prispallen vid skidtävlingar.

– Förr om åren var jag så nervös att få någon svår fråga. Fortfarande, när jag till exempel tävlar i Frankrike kan jag känna så, berättar Britta, som har dyslexi och ogillade att stå framför klassen när hon gick i skolan.

– Det var verkligen pest. Jag kunde stå och darra och kom alldeles av mig, även när jag skulle prata om speedski eller något annat som jag verkligen kunde allt om.

Genom att fortsätta utsätta sig för jobbiga situationer har det blivit bättre med scenskräcken och i våras kunde vi se Britta och hennes cosplaydräkter i SVT-programmet “Vem kan vad”. Avsnittet avslutades med en hel parad med hennes dräkter. Själv var Britta utklädd till Fiddlestick från League of Legends och gick på styltor.

– Golvet var jättehalt och jag var rätt att jag skulle gå i split, skrattar Britta.

Självklart klarade hela tv-grejen galant, vilket såklart var en boost för självkänslan och ett erkännande efter allt arbete med dräkterna.

– Men det bästa var nog när jag var på Comic Con-mässan i Stockholm 2016 klädd som Skull Kid. Otroligt många kom fram och ville ta bilder. Det vara ren eufori, min glädje slog i taket!

Britta Backlund i cosplaydräkt.
Britta iklädd Valka-dräkt av handsytt och målat läder, efter en karaktär i filmen Draktränaren 2. Masken till höger är Skull Kid från videospelsserien “Legend of Zelda”.

Husbygge med vikingabåt på tomten

Att vara kreativ och arbeta med händerna har Britta alltid varit bra på och som liten deltog hon i “Slöjd i skogen” i Finnbacka utanför Rättvik på sommarloven. Där fick barn lära sig tälja, tova, smida och sy. Hon är tacksam över att ha vuxit upp i trakten kring Siljan.

– Här finns alla möjligheter att ägna sig åt olika hobbies och aktiviteter. Jag har också fantastiska föräldrar som kört mig runt på träningar och tävlingar, vallat och peppat. Jag fick aldrig A i skolan, men i livet får jag det hela tiden, konstaterar hon.

I mars i år vann hon den totala världscupen i speedski för tredje året i rad. Det efter en säsong som påverkats mycket av pandemin med inställda tävlingar och oklara besked – men också mer tid till Brittas alla projekt. Hon och sambon Daniel bygger också ut sitt hus i Stumsnäs och Britta kombinerar skidkarriären med jobb på en lantgård i närheten. På parets tomt ligger också en vikingabåt och väntar på lite kärlek och omvårdnad för att kunna segla på Siljan i sommar med roströda segel. Många bollar i luften med andra ord.

– I backen ska det gå fort men inte i livet. Det måste gå långsamt, för jag ska hinna med så mycket!

Masker som Britta har skapat.
Fiddlestick från League of Legends tillsammans med många andra huvuden och masker som Britta har gjort. Bland dem finns orcher från Sagan om ringen-triologin och olika figurer från filmer, animerade serier och dataspel.