Familjen Olars på vinterpromenad i Fryksås i Dalarna.

Följ med bloggfamiljen på vinteräventyr

En minst sagt maxad familjehelg stod på agendan för familjen Olars, även kända som Aktivtfamiljeliv. Vintern visade sig från sin bästa sida under dagarna som fylldes med både längdskidor, nattvandring, sagovärldar och hotellmys. Häng med till Dalarna och inspireras av allt som finns att göra här.


Bakom bloggen och Instagram-kontot Aktivtfamiljeliv finns familjen Olars i Edsbyn. Där förmedlar mamma Elin, pappa Christian och barnen Stina, Hilding och Nils tips och inspiration till andra barnfamiljer. Nu hade de tagit sikte på en långweekend i Dalarna, där Mora Hotell & Spa utgjorde basläger.

– Mora var perfekt som utgångspunkt när för oss som skulle göra dagsutflykter. Det finns ett fantastiskt utbud av aktiviteter på nära håll. Allt vi gjorde under helgen fanns inom en halvtimmes avstånd, vilket kändes skönt då barnen inte tycker om att åka långt i bil, konstaterar Christian.

På hotellet kunde de även landa och mysa mellan varven. Inte minst var det uppskattat att varje kväll få sätta sig vid dukat middagsbord i hotellets restaurang. För att inte tala om spa- och relaxavdelningen, där hela familjen spenderade en avkopplade – och förstås badbetonad – förmiddag.

Familjen Olars checkar in på Mora Hotell i Mora.

Familjen på spa-avdelningen på Mora Hotell.

Egenmålade dalahästar och vandring i pannlampans sken

I byn Nusnäs utanför Mora tillverkas Sveriges kanske mest kända häst, dalahästen. Hos Nils Olsson Dalahästar blev det ett besök i tillverkningen, där de på nära håll fick se resan från träbit, via utsågning, täljning och färggivning.

– Barnen fick även prova att måla varsin egen dalahäst. De var helt klart inspirerade från fabriksturen och tog sig an uppgiften med stor koncentration. Det fanns sju hästar där man kunde följa de olika stegen i målningen vilket gav en bra hjälp, berättar Elin.

Därefter fortsatte de mot Rättvik. Där mötte de Lotta Backlund på Green Owl Travel för en minst sagt stämningsfull mörkervandring.

– Det var verkligen en fantastisk kväll som uppskattades av hela familjen. Vi vandrade efter delar av Siljansleden och längs med stigen hade Lotta förberett små stopp där vi lekte, spelade spel och fick ta del av berättelser och kunskap om djur och natur. Och var det inte en trollsvans som vi såg hastigt försvinna in bakom en sten? Skogstrollen hade åtminstone lämnar en påse med trollguld till barnen.

Turen avslutades med en utemiddag som tillagades på en stekhäll över öppen eld vid ett vindskydd mitt ute i skogen.

– Att vandra i pannlampans sken gör allt spännande och annorlunda. Det är en otrolig upplevelse som alla borde testa någon gång. Omgivningarna förändras och byter karaktär när mörkret faller och det är nästan som att vandra i en tunnel när man går efter skogsstigar med pannlampans sken som enda ljus.

Barn som målar egna dalahästar på Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs.

Mörkervandring i pannlampans sken i skogarna utanför Rättvik.

Våffelfest och besöka Grönklitt

Nästa dag stod en utflykt till Orsa Grönklitt på schemat. Där kunde familjen börja med att checka av en efterlängtad punkt på sin bucketlist.

Vintervädret bjöd till med gnistrade snö och solsken, vilket gjorde utsikten som väntade längst upp i parken extra häftig. Det magiska vinterlandskapet gjorde sig dessutom extra bra i närliggande fäbodbyn Fryksås, där det väntade klassisk våffellunch på Smidgården.

– Och vilken våffla barnen bjöds på, riktigt krispig och god med lyxig topping. Vi vuxna åt varsin matig läfsa med fyllning, som är tunnbröd från Dalarna. Just tunnbröd fick vi lära oss under helgen är speciellt för Dalarna, det finns många olika varianter här!

När energidepåerna fyllts på var det dags att återvända till Orsa Grönklitt, den här gången med siktet inställt på Längdcentrum. Efter att ha fått på hela familjen skidor, pjäxor och stavar bar det iväg ut i spåren.

– Barnen åkte klassiska skidor och vi vuxna hade skateskidor och tog oss runt bredvid. Nils sa efteråt att ”snälla, kan vi åka hit igen”, vilket helt klart är ett bra betyg från en femåring i slutet av en ganska intensiv dag utomhus, skrattar Elin.

Våfflor på Smidgården i Fryksås.

Familjen åker skidor i Orsa Grönklitt.

En överraskande fantasifull avslutning

Den sista och avslutande dagen gick i magins och sagans tecken, då det var dags för ett besök på Sagolandet Tomteland i Gesunda utanför Mora.

– Tomteland överträffade våra förväntningar, det var verkligen som att kliva in i en sagovärld. Vinterlandskapet gjorde omgivningarna än mer idylliska. Många mysiga karaktärer dök upp lite överallt och pratade med barnen, många roliga små shower och äventyr att ta del av, berättar Elin.

Christian fyller i:

– Vi dansade runt granen med häxan, lämnade önskelistor i tomtens hus, hjälpte nissarna att ta tillbaka julklapps nyckeln från trollen, tittade på drakträning och avslutade dagen med varm choklad på Tomtemors Café.

Tomtenissar på Tomteland i Gesunda utanför Mora.

Sagofigurer på Sagolandet Tomteland i Mora.

Helg som gav mersmak

Efter en minst sagt upplevelsefylld helg var det sedan dags för familjen att bege sig hemåt. Hur sammanfattar de då sin dalaweekend?

– Alla upplevelserna stack ut fast på olika sätt. Det var exempelvis häftigt att få se hur dalahästarna tillverkades och barnen gillade att få måla sina egna hästar. Mörkervandringen var också riktigt mysig, liksom besöket på Tomteland som dessutom var perfekt såhär ett par veckor före jul. Årets skidpremiär i Orsa Grönklitt var också väldigt uppskattad. Helt enkelt var det perfekt när det finns så många olika aktiviteter och utflyktsmål på nära håll, säger Elin.

De tycker att alla aktiviteter passade hela familjen och att alla barnen på 5, 8 respektive 10 år kunde vara med på, och uppskattade, allt de var med om.

– Helgen gav verkligen mersmak och vi kunde konstatera att det finns massor med fantastiska upplevelser och äventyr att uppleva i Dalarna. Vi kommer säkert att göra många fler besök i framtiden. Vi planerar redan nu för att under vintern åter besöka Orsa Grönklitt för att också prova utförsåkning i deras pister. Tomteland var också väldigt uppskattat och mysigt och vi skulle gärna göra ett nytt besök där, kanske under sommaren. Sedan är ju omgivningarna runt Siljan väldigt vackra så vi skulle gärna se mer av naturen där på nära håll, avslutar Christian.

Familjen Olars vid entrén till Tomteland.

 

Helgens aktivitetsschema

Här nedan är planeringen för familjens helg i Dalarna. Bara att inspireras inför vinterns resa:

  • Torsdag: Ankomst till boendet i Mora.
  • Fredag: Häng på hotellets relaxavdelning, kika runt i centrala Mora, besök Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs, mörkervandring i Rättvik.
  • Lördag: Lunch på Smidgården i Fryksås, längdskidor i Orsa Grönklitt.
  • Söndag: Heldag på Sagolandet Tomteland.

Här är familjen Olars

Familjen Olars uppställda framför entrén till Tomteland i Gesunda.
Foto (samtliga): Aktivtfamiljeliv / Familjen Olars.