Utsikt över trädgård på Bergstrands cigars.

Besök världens nordligaste cigarrproducent – i Säter

Sveriges och världens nordligaste cigarrproducent finns i Säter. Här odlar Lotta Bergstrand plantorna som hon sedan skapar exklusiva cigarrer av. De cigarrer som vanligtvis skapas av 400 händer – skapas här av enbart två. Under ett besök hos Bergstrand Cigars och deras gårdsbutik är det möjligt att ta del av hantverket och få lära mer om hur en cigarr tillverkas.


Lotta Bergstrand tycker om cigarrer. Det har hon gjort ända sedan hon var ung. Dessutom tycker hon om att odla. Där någonstans, i kombinationen mellan de två, såddes fröet till vad som idag är Bergstrand Cigars – världens nordligaste cigarrproducent.  

– Cigarrkunskapen har jag haft med mig, men när det kommer till själva odlingen av just plantorna finns mycket gammal litteratur att använda. Sen är det mycket learning by doing, konstaterar hon.  

Hon står mitt ute bland odlingarna när vi hörs. Det är början av juni och det är dags för plantorna att komma ut på friland. Då har de befunnit sig i växthus sedan frösådden i februari. Nu ska de få komma ut i friska luften fram till skörden som startar i mitten av augusti.  

– Sedan skördar vi fram till frost och man plockar bladen nerifrån och upp allteftersom de mognar och blir klara. Därefter tas skörden om hand. Först tvättning och sedan torkning av bladen i 6–9 veckor. Efter torkningen kommer en fermenteringsprocess som håller på i alltifrån 3–4 månader till 3–4 år. Sen blandar vi årgångar från olika skördar i den slutliga produkten.  

Planterade grönsaker i mark.
Plantorna hos Bergstrand Cigars skördas allteftersom de mognar, med start i mitten av augusti. 
 

Världens nordligaste cigarrodling

För att återgå till hur det egentligen kommer sig att det startades en cigarrodling i Säter, så är det en fråga om kvalitet och hantverk. Lotta tyckte det var svårt att få tag på riktigt fina cigarrer som inte torkade ur på grund av lång transporter.  

– När en cigarr börjar torka är den som död, då försvinner oljorna som ger en mjuk rund smak. Importerade cigarrer har en lång väg att resa för att komma till Sverige. Dessutom är det ofta mycket mer än bara tobak i cigarrer idag och jag ville komma tillbaka till en naturlig produkt. Hos oss är det 100% tobak, inga kemikalier, säger hon. 

Så hon började testa sig fram, experimentera med frön och plantor. För Dalarnas nordliga breddgrader bjuder inte till de bästa naturliga förutsättningarna för den här typen av odlingar. 

– Vi jobbar fram frösorter som ska klara sig här uppe. Då blandar vi smaker från Kuba och Dominikanska Republiken med sådana från Kanada, för att de ska klara lite mer frost och jobba upp tåligheten. Första gången vi provade om hybriderna fungerade var 2016 och då var det fortfarande på hobbynivå. Det funkade och vi fick en jättegod cigarr. Sen har det rullat på. 

Ett år senare hade de satt hela processen och bestämde sig för att gå all in. De blev en av två tillverkare i Sverige. Första årgången resulterade i 200 exklusiva cigarrer och de startade en webbutik för att nå ut med sina produkter. 

– Vi tänkte att det är väl så köpmönstret ser ut idag, folk handlar på nätet. Vi var så stolta och så slog vi upp ”dörrarna”. Två veckor senare stod ett tyskt par här på gården och frågade var butiken var. Då förstod jag att man ville komma hit, se, uppleva och höra berättas om historien.  

Två cigarrer på ett bord hos Bergstrands Cigars.
De exklusiva cigarrerna lockar besökare från hela världen till gården och gårdsbutiken i Säter.

Populär gårdsbutik och personliga gruppbesök 

Alltså fick hon bygga en gårdsbutik. Det var en stor investering, men intresset har varit stort och mottagandet över förväntan redan från start. Egentligen redan innan start också. 

–  De första besöken ville komma redan innan allt var klart, så sällskapet fick sitta här utan ytterdörr mitt i bygget. Sedan när vi öppnade ”på riktigt” var det kö här nedanför. Då hade vi inte ens gjort reklam, förutom att vi pratat om det själva. Sen dess har det kommit folk från hela världen: USA, Kanada, Italien, Frankrike, Japan, Tyskland, Norge. Det är superkul, säger Lotta.  

Gårdsbutiken är öppen året runt. Inför den något annorlunda sommaren har de anpassat verksamheten så att de bara tar in ett sällskap åt gången i butiken. För sällskap som vill komma på föreläsning och fika har de dessutom har de byggt en utebar och uteservering, så att besökare kan spendera tid utomhus. Då får de även en visning av gården och Lotta berättar om hur odling och tillverkning fungerar.  

–  Det är ju jättekul att få berätta om hantverket. Man brukar säga att ungefär 400 händer håller i en cigarr innan den är klar, det ligger så otroligt mycket jobb bakom. Här är det bara två händer bakom, konstaterar Lotta och återgår till arbetet med att ta hand om plantorna på världens nordligaste – och Dalarnas enda – cigarrodling.

Lotta Bergstrand bland sina grödor.
Lotta Bergstrand kombinerade sina intressen cigarrer och odling – resultatet blev Bergstrand Cigars, världens nordligaste cigarrodling.