Karlfeldtsgården i Karlbo, Avesta.

Besök en av Dalarnas två ”Karlfeldtsgården”

Gör en resa i poeten Erik Axel Karlfeldts fotspår i sommar. Se platserna där Dalarnas egen nationalskald och nobelpristagare i litteratur växte upp, levde och verkade. Inspireras och njut av inte bara en – utan två – Karlfeldtsgårdar.


Den ståtliga vita villan strålar fint bredvid sin mer klassiskt dalaröda granne och de lika faluröda timrade uthuslängorna. I den prunkande trädgården hägrar en grön oas, där den stora lönnen skänker en stunds skugga i sommarhettan. I trädgården och lustgården växer julros, kungsljus, nattglim, stormhatt och en del krydd- och medicinalväxter.

Det är lätt att låta tankarna vandra. Måla upp scenerna över hur livet på gården en gång levdes, när en ung Erik Axel Karlfeldt sprang omkring bland kor, hästar, får, grisar och höns.

 Det var alltså här, på Karlfeldtsgården i Karlbo utanför Avesta, som en av våra mest kända poeter och skalder föddes och växte upp. Kanske var det här han fick inspiration till många av de kända diktverk som blivit såväl då- som samtida klassiker. ”Intet är som väntans tider”, ”Dina ögon äro eldar” och ”Svarte Rudolf ” är några välkända exempel.

I dag är Karlfeldtsgården ett populärt utflyktsmål. Det lilla museet har fritt inträde och sommartid ges guidade turer på söndagar. Det finns café och servering samt slöjd och hantverk till försäljning.

– Att göra ett stopp på gården är lustfyllt. Här finns lugn och ro samtidigt som det finns mycket intressant att läsa och se mer om Karlfeldt. Även att delta i sommarprogrammet på lördagar eller gå en guidad tur, säger Nerina Bersán, samordnare för verksamheten på Karlfeldtsgården i Karlbo.

På midsommardagen bjuds det in till klassiskt firande med spelmanslag och folkmusik på tunet. I Sommarhuset ställer olika hantverkare och konstnärer ut under olika sommarveckor. Där går att ta del av alltifrån lapptäcken och mattor till keramik.

Allt i verksamheten genomsyras av det kulturella arvet efter Karlfeldt, ortens egen nationalskald tillika nobelpristagare i litteratur.

Dalarna kan dessutom ståta med inte bara en, utan två Karlfeldtsgårdar. Tolv mil norrut väntar nämligen nästa gård som präglat Karlfeldts liv och leverne. I byn Sjugare utanför Leksand står den vita villan vid sjön Opplimen, där han skapade sig sitt dalahem som vuxen. Här kan du följa med på poesivandring och njuta av trädgården i kombination med Karlfeldts dikter.

Så låt Erik Axel Karlfeldt bli den röda tråden under en sommarresa genom Dalarna. I hans två hem blir den stämningsfulla poesin än mer levande. Låt omgivningarna, kulturen och naturen inspirera till eftertanke och nya perspektiv. Just så som sommaren ska vara.

Fakta om Erik Axel Karlfeldt

En av Sveriges främsta poeter, som bland annat tilldelades Nobelpriset i litteratur 1931.

Valdes in i Svenska Akademien 1904 och blev dess Ständige sekreterare 1912.

Föddes 1864 i Karlbo, Avesta, och dog 1931 i Stockholm, 66 år gammal. NÅGRA VÄLKÄNDA DIKTER är ”Intet är som väntans tider”, ”Dina ögon äro eldar”, ”Svarte Rudolf ” och ”Vinterorgel”. Flera av dikterna har senare även tonsatts.

I Dalarna finns två ”Karlfeldtsgården”: dels hans barndomshem i byn Karlbo söder om Avesta, dels det dalahem han skapade i leksandsbyn Sjugare.

Karlfeldtsgården i Karlbo

Varje år den 20 juli firas Erik Axel Karlfeldts födelsedag på gården. Då delas bland annat kulturpriset ”Årets Fridolin” ut. Varje lördag kl 14, med start 15 juni, anordnas ”Lördagar i trädgården” med olika kultur- och musikevenemang. Guidade visningar ges söndagar kl 11.

Läs mer på karlfeldt-karlbo.se

Karlfeldtsgården i Sjugare

Poesivandringar torsdagar kl 17 under högsommaren 2019. I övrigt har gården begränsade öppettider. Läs mer på sangs.se