Solnedgång över fjället.

Bästa tipsen: Fota fjäll och renar med Alexander Neimert

I Dalarnas fjällvärld finns fantastiska platser och miljöer att fotografera. Månadens dalaprofil Alexander Neimert är hemma både med kameran och på fjället. Här delar han med sig av sina bästa tips för den som vill fota renar och fjäll. Dessutom bjuder han på sina allra bästa platser för naturfoto i Dalarna.


Hur kommer det sig att du började fotografera?

– Jag har alltid varit väldigt teknik- och prylintresserad och intresset för fotografering har nog även det funnits med ganska länge. När jag flyttade uppöver och började spendera mer och mer tid på fjället växte intresset för att fotografera och då framförallt den vackra naturen. Till en början använde jag bara min mobilkamera, men jag insåg ganska snabbt att dessa bilder inte var i närheten så bra av de jag såg på olika sociala kanaler. Jag köpte då helt enkelt min första systemkamera och började lära mig grunderna själv. Efter väldigt många timmar med kameran i handen samt med en hel del hjälp från Youtube blev bilderna bara bättre och bättre.

Vad fotograferar du helst och varför?

– Allra helst befinner jag mig långt ute på fjället en tidig morgon när solen precis går upp över horisonten. Framför mig har jag oändliga vyer, ledkryss på rad som lyses upp av solen och med lite tur kanske även en ren som tittar in i kameran. Dessa morgnar är jag ofta ensam där ute, inte en enda bil eller människa så långt ögat kan nå. Därför är det också extra roligt att dela med sig av dessa bilder. Det är många människor som aldrig får uppleva dessa morgnar och jag vill därför försöka förmedla känslan så gott jag kan genom mina bilder.

Renar på fjället.

Renar på fjället.

Vad är ditt bästa fototips för den som är nybörjare?

– Oavsett om du vill utvecklas som fotograf, få mer spridning på dina bilder eller har som mål att arbeta som fotograf på heltid så är mitt bästa tips att bara köra på, ge aldrig upp! Var inte rädd för att prova nya saker. Byt objektiv, redigera dina bilder annorlunda, var ute olika tider på dygnet. Kolla även mycket på Youtube. Där kan du lära dig allt om just din kamera och få tips helt gratis. På Instagram finns också väldigt många bra fotografer att följa. Där kan du få på inspiration för dina motiv och få svar på olika frågor, de flesta är väldigt hjälpsamma och svarar gärna. En vacker dag tar du den där bilden som kommer att förändra allt. För mig var det en bild som jag tog när jag och sambon var på semester i Thailand. Ett Instagram-konto med över 20 miljoner följare delade en av mina bilder och därefter gick det fort. Jag fick snabbt väldigt många fler följare och intresset för mina bilder blev bara större och större.

Vilken är ditt absoluta favoritfoto från Dalarna?

– Det börjar bli ganska många bilder nu och jag har flera favoriter. Men om jag bara får välja en så skulle jag nog säga ”Vit ren på fjället”. Det här den här bilden som var starten till vår webbshop. Det var väldigt många som såg denna på våra sociala kanaler och ville beställa den som poster.

Bildkollage med fjället och en vit ren.

Vad ska man tänka på när man fotograferar på fjället?

– Oavsett vart du beger dig ut på fjället så vill jag påminna om att aldrig närma dig renar eller andra djur. Låt dem vara ifred och byt hellre objektiv så att du kan fotografera på avstånd utan att stressa djuren. Kom även ihåg att packa med varma kläder i ryggsäcken. Vädret kan ändras på en minut uppe på fjället, även på den soligaste dagen.

Städjan.

 

3 tips: Alexanders bästa platser för fotografi i Dalarna

1. Nipfjället-Städjan

– Här hittar du allt som behövs. Fantastiskt vackra fjäll och oändliga vidder, ledkryss, renar och norrsken. Det är också väldigt enkelt att ta sig dit, på sommaren kan du till och med ta bilen hela vägen upp på fjället.

2. Njupeskär

Sveriges högsta vattenfall och självklart en vacker plats för fotografering. De sista åren har det blivit väldigt populärt att besöka vattenfallet så åker du dit dagtid under högsäsong får du räkna med fulla parkeringar och vandrare på kö längs med leden. Men en tidig morgon när solen går upp över Nipfjället-Städjan borta i fjärran och morgondimman som lättar från vattenfallets ravin är verkligen att rekommendera. Runt midsommar varje år inträffar även något väldigt speciellt här. Under några få dagar träffar morgonsolens strålar vattenfallet och lyser upp det i en eldröd färg. Har du tur kanske du även får se en jaktfalk.

3. Grövelsjön

– Packa en god matsäck och kaffe i ryggsäcken och vandra iväg från Sjöstugan nere vid Grövelsjön och upp mot norska gränsen. En lättvandrad sträcka med vackra vyer. Även här kan du ha turen att få syn på renar som gör bilderna ännu vackrare.

Räv och spång på fjället.

Vad är det bästa med Dalarna?

– Det bästa med Dalarna är för mig lugnet och de trevliga människorna. Jag har bott i både Stockholm, Falun och Idre och det sistnämnda är helt klart min favorit. Inga bilköer och ingen stress. Vi har fjällen ett par minuter från hemmet och att mina barn får växa upp så nära naturen känns väldigt bra.

Alexander Neimert

Alexander Neimert är 30 år. Han är född och uppvuxen i Stockholm, men flyttade till Falun 2015 och sedan vidare upp till Idre där han nu bott i drygt tre år. Familjen består av sambon Elin, de två barnen Vera och Noah samt hundarna Kenai och Nala.

Alexander är fotograf och driver företaget Fjällfoto på heltid. En stor del av arbetstiden går åt till att fotografera bostäder som ska säljas åt Fastighetsbyrån i Mora-Idre och Malung-Sälen. Utöver det fotograferar han även en del på uppdrag av andra företag i norra Dalarna samt driver en egen webbshop, fjallfoto.com.

Mer Alexander: @alexanderneimert / @fjallfoto.

Bildkollage med en ren på fjället och porträttfoto på Alexander Neimert.

 

Det här är månadens dalaprofil

Varje månad säger vi hej till en ny dalaprofil här på visitdalarna.se. Vi får veta mer om vem personen är och framför allt delar han eller hon med sig av sina allra bästa tips på vackra, spännande och ofta lite dolda platser att besöka i Dalarna. Det är med andra ord en möjlighet att upptäcka nya pärlor runt om i landskapet. Då många av personerna har ett stort fotointresse är ett hett tips att ta med kameran när du besöker platserna. Det kommer garanterat att bjudas på många unika tillfällen att fånga den där riktigt magiska bilden.