Fäbod i solnedgången.

Lotta fotar magiska bilder i Tällberg

Månadens dalaprofil är en hemvändare som bytte storstaden mot en stuga i skogen. Här har hon nära till naturen och de platser hon tycker allra mest om att fotografera. Efter att ha levt med kameran hela livet har hon nu också börjat våga dela med sig av sina magiska ögonblick till andra. Här bjuder Lotta Sävenmark på sina bästa fotostunder, jakten på det blå som är Dalarna för henne liksom tipsen till den som vill börja fota. Missa heller inte tipsen på hennes bästa fotoplatser i Dalarna.


Lotta Sävenmark är undersköterskan som köpte en gård i skogen utanför Insjön för att få lugn och ro. Efter många år i storstäder, både i Sverige och utomlands, lockade närheten till naturen för mycket. Här har hon också utrymme att låta sitt främsta intresse riktigt blomma ut. För med kameran i hand ger hon sig ut i den omgivande naturen i jakt på fantastiska utsikter, vyer och ögonblick redo att fångas med endera systemkameran eller mobilen. Många av stunderna dyker sedan upp på hennes Instagram-konto @daily_nature_shots.

Hur kommer det sig att du började med fotografering?

– Mina föräldrar hade alltid kameran med överallt och det blev liksom en naturlig ingrediens i vardagen. Jag har under årens lopp tagit många bilder under mina resor jorden runt som bara ett fåtal personer fått tagit del av. Idag finns det helt andra förutsättningar att visa upp sina bilder och intresset för fotografering är stort. Jag har en bra systemkamera men föredrar mobilen då den är så smidig, speciellt när man alltid har hundar med sig.

Vad fotograferar du helst?

– Jag fotograferar helst naturen, den inger ett sådant lugn hos mig. Jag promenerar ofta längs Dalälven, den fryser ju aldrig och där har jag nog fått mina bästa reflektionsbilder både sommar som vinter. Just reflektioner i ett stilla vatten är magi på hög nivå för mig. Men det kan även vara en häftig himmel, ett träd, en vacker solnedgång eller vad som helst som ger speglingar i vattnet.

Vilken är ditt absoluta favoritfoto du fotograferat i Dalarna?

– Jag har många som jag tycker om men om jag ska välja en så blir det nog ”den blåa”, foto har varit med mig länge men jag tröttnar aldrig på den. Bilden är tagen under en hundpromenad längs Dalälven. Det var en jättekall morgon och jag höll på att frysa fingrarna av mig men kunde ändå inte sluta fota. När jag tittar på den här bilden blir jag lugn. Jag älskar speglingen, stillheten och frosten på bryggan.

Kollage med två av Lottas bilder av vintriga landskap i Dalarna.
Dalälven och Siljan är två av de platser Lotta ofta återvänder till i sina fotografier. Bilden till vänster är hennes egen favoritbild från Dalarna.

Vad är ditt bästa fototips för den som är nybörjare?

– Först och främst att ha kul. Man behöver inte köpa en systemkamera på direkten för att få bra foton utan mobilens kamera fungerar alldeles utmärkt. Att titta på andras bilder ger både inspiration och nya idéer innan man hittat sin egen stil. Att försöka förmedla känslan som man har när man tar en bild är en riktig utmaning och det är inte alltid lätt, men fantastiskt när det inträffar.

Vad är det bästa med Dalarna enligt dig?

– Det bästa med Dalarna är just naturen, och att den finns så nära. Här finns många fina vandringsleder, djupa skogar, fjäll och vackra sjöar. Kulturen och alla traditioner ligger mig också varmt om hjärtat. Här finns så mycket att göra för alla, oavsett intresse och ålder.

Lottas tre bästa platser för foto i Dalarna

1. Fryksås

En underbar gammal fäbod med utsikt över Orsasjön och Siljansbygden. Här finns det massor att upptäcka och göra, bland annat fina vandrings- och cykelleder. Vintertid kan man njuta av härliga skidspår.

2. Tällberg

En mycket vacker plats med hänförande utsikt ner mot Siljan. Jag åker ofta hit och bara njuter av naturen, vattnet och de stiltypiska dalagårdarna.

3. Älgberget

Jag åker ofta hit vintertid. Då känns det som att man hamnat i en sagovärld med snötyngda träd och en magisk utsikt, dessutom har platsen har en spännande historia. Under andra världskriget blev det en flyktinganläggning och träningsläger för norska motståndsmän och poliser som lyckats fly från det ockuperade hemlandet.

Vy över Siljan från Tällberg.
Tällberg är en av Lottas favoritplatser att fotografera, eller bara vara på.

Om Lotta Sävenmark

Namn: Lotta Sävenmark

Ålder: 56 år.

Jobb: Undersköterska

Bakgrund: Jag är född och uppvuxen i Insjön och efter många år i Stockholm och utomlands så bestämde jag mig för att flytta tillbaka till Dalarna och Insjön, där jag har mina rötter. För ett år sedan köpte jag och min man en liten gård ute i skogen, inte så långt bort från byn men avskilt och stilla. En fantastisk plats mitt i naturen så som jag alltid velat bo.

Instagram: @daily_nature_shots

Kollage med foto av Lotta i skogen samt ett av hennes foton som visar en brygga vid en sjö.
Lotta är ofta ute i naturen på jakt efter vackra platser att fotografera. Här har hon fångat det magiska ljuset vid Dalälven utanför Insjön.

Det här är månadens dalaprofil

Varje månad säger vi hej till en ny dalaprofil här på visitdalarna.se. Vi får veta mer om vem personen är och framför allt delar han eller hon med sig av sina allra bästa tips på vackra, spännande och ofta lite dolda platser att besöka i Dalarna. Det är med andra ord en möjlighet att upptäcka nya pärlor runt om i landskapet. Då många av personerna har ett stort fotointresse är ett hett tips att ta med kameran när du besöker platserna. Det kommer garanterat att bjudas på många unika tillfällen att fånga den där riktigt magiska bilden.