Collage: En stor dalahäst vid vatten, en kvinna sitter vid ett härbre i solen.

Allt från spöken till vikingar i Mora

Vad händer i Mora i höst? Efter en välbesökt sommar vill Viktoria Stärner, verksamhetsledare på Regionstad Mora, tipsa om höstens alla evenemang och aktiviteter.


– Boka övernattning på hotell eller i stuga och fyll dagarna med givande innehåll. Ena dagen kan du njuta av kultur, shoppa och äta god mat, andra dagen kan spenderas i skogen, med träning, avkoppling eller svampplockning. 

Även under hösten avlöser evenemangen varandra. Skördefesthelgen Mat Runt Siljan arrangeras 9–11 september. Då har du möjlighet att träffa producenterna och handla hem kött, korv, ägg och honung med mera. För barnfamiljer vill Viktoria tipsa om ett årligen återkommande äventyr. 

– Under höstlovet bjuder Tomteland i Gesunda in till ”Spöklov” med många sagofigurer som barnen säkert redan känner igen. Men de får också lära känna Lyktgubben, Vampyria och Eldalven och deras vänner. Varje dag avslutas med Spöklovsdisco med chans att dansa loss med alla figurerna. För barnfamiljer rekommenderar jag också en tur till Troll- och clownstigen vid Östnors skidstadion där hela familjen kan röra på sig. Ta gärna med matsäck till den fina grillplatsen. 

Kilometerlång modevisning

När Zornmuséets stora vår- och sommarutställning ”Zorn för hela slanten” avslutas den 4 september ges sedan plats för ”The Vikings Begin – Vikingatidens uppkomst”, som visas mellan 23 september och 16 april.  

– Zornmuseet står värd för denna hyllade vandringsutställning som innehåller över tusen år gamla originalföremål från de århundraden som ledde fram till vikingatiden. Se utställningen och gå en guidad visning på Zorngården, det ger dig en fantastisk dag, tipsar Viktoria.

Även i år, den 24 september, bjuder Moras butiker och handlare in till en inspirerande modevisning – utomhus mitt i centrum. 

– ”Tusen meter mode” kallar vi modevisningen, för det är precis vad det är. Perfekt för dig som vill ha tips på fina skor, kläder och accessoarer. Catwalken sträcker sig från Zorngården via gågatan ända ner till Fridhemsplan. Stopp görs på Emmas Zorns torg där det blir musikunderhållning från en stor scen. 

Höstmys, tomtar och naturnjut

Den 15 oktober arrangeras ”Höstmys i Noret” med olika aktiviteter och erbjudanden i butikerna på Norets handelsområde. Den 26 november är det dags för ”Tomtelördag” i Noret och den 27 november blir det julskyltning i Mora centrum. 

– Det brukar vara en mysig dag med allehanda aktiviteter, musikunderhållning, julgransförsäljning och marknadsstånd med hantverk. Förra året hade vi premiär för vår tomteparad. Eftersom den var otroligt uppskattad av besökarna hoppas vi på något liknande i år. 

Viktoria vill också lyfta dalahästtillverkningen i Nusnäs, bland annat Grannas A Olsson Hemslöjd som firar 100 år i år, och kommunens fina möjligheter till utomhusaktiviteter. 

– Hösten är perfekt för dig som gillar att fiska, vandra, löpa och cykla. Nära centrum finns många fina och lättillgängliga slingor och du kan också välja hela eller delar av Siljansleden och Vasaloppsarenan. Kika gärna in på moraoutdoor.se, där finns allt du behöver veta om friluftslivet i Mora.

Upptäck Mora