Hinderbanor och lekstationer i Mörksuggeparken i Rättvik.

Alla kan träna i Mörksuggeparken

Jarlområdets motionsområde har utökats med en tillgänglighetsanpassad aktivitetspark för alla åldrar.
– Mörksuggeparken är till för barn, ungdomar och vuxna som sitter i rullstol – och för alla andra, berättar Erika Börjes i nystartade Raket IK som ligger bakom initiativet.


Tack vare ideella krafter och sponsring från lokala företag har Rättvik fått en ny aktivitetspark med hinderbanor och utegym som kan användas under barkarkssäsongen.

– Det är barn och ungdomar som ritat hindren och elever på Stiernhööksgymnasiet har gett banorna en tillgänglighetsanpassad design, säger Erika som är speciallärare på samma skola.

Åtta hinderbanor i olika svårighetsgrader är redan på plats och flera är på gång.

– På temat ”Lilla Rättvik” ska elever från gymnasiets byggprogram tillverka ”Lilla Långbryggan” och ”Dalhalla”. På vår önskelista står en rutschkana som vi kan lägga i den sexton meter långa slänten, som en miniversion av rodelbanan i slalombacken. Vi planerar också ett litet

”Classic Car Week” med lådbilar och en yta där man kan träna rullstolsteknik i en slalombana.

Lekplatser och aktiviteter i Mörksuggeparken.
I den tillgänglighetsanpassade aktivitetsparken finns flera olika stationer skapade för lek, skoj och rörelse.

 

Engagemang och aktiviteter

Jarlområdet ligger nära centrum och granne med Enåns naturreservat.

– Här hittar alla i familjen något att göra. Man kan promenera eller springa i motionsspåren, utmana sig i hinderbanorna eller cykla på pumptrackbanan, föreslår Erika och berättar att även toaletter och rullstolsvänliga vägar finns att tillgå.

Föreningen Raket IK:s ledord är delaktighet, samverkan, rörelse och tillgänglighet.

– Just samverkan är så otroligt viktigt, att vi rättvikare gör det här tillsammans och för våra barn. Genom att vi är många gör vi det möjligt! Vi har redan fått otroligt fin respons från de småbarnsfamiljer som besökt parken. Då och då bjuder vi in till fixardagar då man får komma hit och bygga och måla. På sommaren ordnar vi tillgänglighetsanpassad barngympa, yoga och dans i samband med Tisdagskul.

Fyra personer som är engagerade i Mörksuggeparken i Rättvik.
Erika Börjes tillsammans med ytterligare tre av de personer som är engagerade i Mörksuggeparken i Rättvik.