Älg i skogen.

Älgjakt i Dalarna – Det här gäller i jakttider

Går det att vara ute i skogen när det är jakt i Dalarna? Frågorna är många i jakttider, när det från och med september till slutet av januari pågår älgjakt i Dalarnas skogar. Därför gäller det att vara försiktig när du rör dig ute i naturen. Här har vi samlat information och länkar om vad som gäller samt tips på vad du kan tänka på.


Under de tider det är jakt i Dalarna uppstår ofta frågor kring om det går att vara ute i skog och mark. Går det att vandra och cykla samtidigt som jägarna är i farten och vad är det egentligen som gäller? Det finns 16 olika älgförvaltningsområden i länet och jakttiderna varierar beroende på vilket förvaltnings- eller licensområde du befinner dig i. Under dessa perioder är jakt tillåten och då gäller att alla visar hänsyn till varandra, skogen är stor och det finns utrymme för samtliga.

På Länsstyrelsens hemsida kan du se vilka tider som gäller i vilket område

Naturen är öppen för alla och därför råder inga avspärrningar under jaktperioden. Du får röra dig fritt som vanligt enligt allemansrätten. Det är dock bra att vara extra uppmärksam på skyltar eller anslag om att jakt pågår och om möjligt välja ett annat område för att minimera riskerna. Om du träffar jägare i skogen, prata med dem om hur du bäst agerar och om du bör fortsätta röra dig i området.

Tips om du ska röra dig ute i naturen under älgjakten:

  • Var uppmärksam på alla skyltar om att jakt pågår och respektera dessa.
  • Färgglada kläder gör att du syns extra bra. Ha gärna på dig färger som annars inte återfinns i naturen.
  • Koppla din hund.
  • Kommer du till en vändplan där många bilar redan parkerat? Det kan betyda att jakt pågår där, välj gärna en annan plats för din skogstur.
  • Var uppmärksam längs vägarna och ta det lugnt när du kör bil så du inte kör på en älg eller en älghund.
  • Om det är möjligt är en stark rekommendation att röra sig längs märkta leder, där jägarna vet att det vanligtvis rör sig människor.

Läs mer om jakt i Dalarna och vad som gäller på Länsstyrelsen Dalarnas hemsida