Två barn som åker linbana på Leksand Sommarland.

4 sommaraktiviteter för barn i Dalarna

Utforska underjorden, träffa tomten och skogsväsen eller lek på äventyrsparken som blivit utsedd till Sveriges bästa familjenöje. I Dalarna finns en rad aktiviteter som går hem hos barnen. Här har vi samlat fyra sommarupplevelser som garanterat gör succé.


Lek på Leksand sommarland med 80 olika aktiviteter

I Leksand finns Leksand Sommarland, en stor äventyrspark med hela 80 olika aktiviteter för hela familjen. Parken, som i år är nominerad till ”Bästa familjenöje i Sverige” och ”Bästa sommarland i Norden”, är en av Dalarnas mest populära besöksmål för såväl stora som små leksugna. Här löser familjen en entréavgift och sedan är det bara att gå loss bland vattenland, radiobilar, karuseller och motoraktiviteter. Passa på att boka in en natt eller två på den fina campingen Leksands Strand som ligger alldeles intill parken – här finns både stugor och möjlighet att ställa upp husvagn. Sommartid anordnas också familjeshow och minidisco med barnens favorit Billy Bäver.

Show uppträdande på Leksand sommarland.

Besök Orsa Rovdjurspark – Nordens största rovdjurspark

Orsa Rovdjurspark är ingen vanlig djurpark, här lever djuren i naturliga skogsmiljöer och rör sig i stora hägn. Parken, som varje år lockar 100 000 besökare, är i dag Nordens största rovdjurspark. Här får du möjlighet att komma nära djur som björn, lo, varg, isbjörn och tiger. Boka en guidad visning för hela familjen och lär dig mer om de fantastiska djuren. Vill ni stanna över natten finns stugor och vandrarhem på Orsa Grönklitt, som ligger på promenadavstånd från parken. Vid Orsasjöns strand finns även femstjärniga Orsa Camping, med närhet till härligt bad och familjevänliga aktiviteter. I Orsa Grönklitts hela utbud finns dessutom ännu fler spännande aktiviteter att krydda besöket med: vandring, cykling, kanot, kajak, SUP-paddling, bad, minigolf, fiske och frisbeegolf – för att bara nämna några.

 

Träffa tomten på Tomteland i sommar

Sagolandet Tomteland hälsar Tomten och alla hans vänner välkomna hela sommaren. Den stämningsfulla upplevelseparken ligger i de djupa skogarna strax utanför Mora. Besök älvornas by, Tomtens egen by och Trollriket. Här får barnen möjlighet att leka i sagovärlden tillsammans med figurerna som de tidigare bara träffat i sagorna. Busa med Häxan, jaga troll och gå på älvavandringar genom skogen. I år växer sagolandet och blir ännu större då nya miljöer och sagofigurer presenteras. Bland annat får Sagofén ett nytt hem och besökare kan följa henne i ett hisnande musikaläventyr. Hela dagen genomsyras av teater, sång, musik och massvis med lek i sagornas förtrollade värld.

Promotionbild till Sagolandet Tomteland.

Övernatta vid Falu Gruva

Falu Gruva har något för alla i familjen och här finns en rad av aktiviteter att välja mellan – både ovan och under jord. Gå på en guidad tur, se utställningar, shoppa och ät gott. På gruvområdet finns till exempel Sveriges äldsta tekniska museum med inter aktiva utställningar. Perfekt för nyfikna barn som vill upptäcka. Följ också med på en spännande guidad tur ner i gruvan och hör historierna om Gruvfrun, Fet-Mats och livet som gruvarbetare.

Vill ni stanna kvar över natten finns Gruvortens B&B alldeles bredvid, ett hus från 1700-talet som renoverats varsamt för att bevara alla tidstypiska detaljer. Hälften av rummen har utsikt över dagbrottet Stora stöten. Ett tips är att boka ”Gruvpaketet” och få en heldag vid gruvan med biljetter till guidad visning och övernattning med frukost.

En grupp som går på guidad tur i Falu gruva.

Hälsa på urdjuren på Avesta Visentpark

Avesta Visentpark vandrar stora ståtliga djur tillsammans i flock. Deras muskulösa, kraftiga nackar och rundade horn för tankarna till bisonoxar i vilda västern-filmer. Här får ni på nära håll säga hej till de utrotningshotade urdjuren, som är Europas största landlevande däggdjur och kan väga upp till ett ton. På gården strax utanför Avesta lever idag ett 30-tal visenter. Förutom djuren finns här ett café fyllt med godsaker, våfflor och enklare maträtter. Det finns också ett lekområde för barnen med gungor, styltor och käpphästar.

Två Visenter i Avesta.

Hitta fler spännande utflyktsmål på Barnens Dalarna.