En flicka sträcker sig mot en vas med blommor som står på en grön byrå.

Veronica fotograferar tidlöst vackert vardagsliv

Månadens dalaprofil inspirerar till att med kamerans hjälp dokumentera vardagslivet. Ljuvliga blombuketter direkt från trädgården varvas med inspirerande interiör från hemmet i Borlänge och lekfulla bilder på barnens alla upptåg. Följ med hem till Veronica Lindmark.


Veronica Lindmark bor i Borlänge tillsammans med sambon Richard och deras två barn Carl och Ingrid. Till vardags arbetar hon som kock i ett skolkök men så snart hon får möjlighet dokumenterar hon vardagsstunder och livet i Dalarna – på ett tidlöst, vackert och inspirerande sätt.

Collage: En kvinna går längs en grusväg med ett barn i skrinda, vy över sjö och träd.
Veronica rekommenderar vandringsleden Bysjörundan i Borlänge som en bra plats både för att hitta lugn och för fotografering.

Vad är det bästa med Dalarna enligt dig?

– Dalarna bjuder på många natursköna omgivningar med mycket grönska och fridfullhet. Förutom fantastiskt vacker natur finner du även intressanta bruksmiljöer, de klassiska faluröda husen och rik kultur. Dalarna är verkligen ett landskap att älska!

Hur kommer det sig att du började med fotografering?

– Jag har sedan barndomen haft ett stort estetiskt intresse. När jag väl började med fotografering hade jag ingen tidigare kunskap eller erfarenhet och jag har lärt mig allt från grunden helt på egen hand. Det började under min mammaledighet då jag började använda Instagram. Jag blev otroligt inspirerad av alla vackra bilder och började i samma veva använda min digitalkamera mer och mer. Det tog inte lång tid innan fotografi blev ett stort intresse. 

Collage: En kvinna med en flicka på armen bär en blomsterkorg, ett barn står framför en korg i ett rum med upphängda kläder.
Livet i hemmet med barnen står ofta i fokus för Veronicas bilder.

Vad fotograferar du helst? 

– Det bästa med att fotografera är för mig att bevara minnen på ett tidlöst sätt, men även att förmedla känslor och inspiration. Jag vill inspirera andra på samma sätt som jag själv blivit inspirerad. Jag älskar spontana och lekfulla bilder på mina barn i vardagsmiljö men även att fotografera familjeäventyr ute i naturen. 

Vilken är din favoritbild från Dalarna och varför? 

– Förra sommaren fångade jag en bild på mina barn i den stundande jakten på midsommarblomster. Bilden förmedlar känslan av förhoppning om en lång och härlig sommar. 

Två barn i ljusa kläder plockar blommor i en äng.
Veronicas favoritbild föreställer barnen Carl och Ingrid som plockar midsommarblomster.

Vad är ditt bästa fototips för den som är nybörjare? 

– Även om du känner att du inte vet något om fotografering kan du ändå utöva det. Det viktigaste är att fotografera sådant som inspirerar dig. Om du följer ditt hjärta kommer det göra att du plockar upp kameran allt oftare. Och ju mer du fotograferar, desto mer utvecklas du. På så sätt skapas en positiv spiral där fotograferandet är både roligt, inspirerande och utvecklande. Tvinga inte dig själv att fotografera natur bara för att ”alla andra” gör det utan följ ditt hjärta och det som inspirera dig!

Collage: En samling röda äldre timmerhus, ett rött hus med gröna dörrar.
Gammelgården i Borlänge är ett av Veronicas favoritställen.

Veronicas 3 bästa platser för fotografi i Dalarna

  1. Gammelgården i Borlänge
    Otroligt charmigt med sina röda stugor. Ett tips är att vandra den natursköna Älvrundan. 
  2. Tjärnasjön, Borlänge
    Vacker miljö som bjuder in till rekreation. Vi brukar ofta ta med fikakorg och kamera när vi åker hit. Det finns gott om änder att mata, samt mysiga sittplatser för maximal njutning. 
  3. Bysjörundan, Borlänge
    Vandringsleden här bjuder på allt från vacker natur till glittrande vatten. Här upplever jag ett stort lugn och naturen ger många härliga möjligheter till fotografering.
Collage: En kvinna med mörkt hår vid en blommande buske, en kvinna med paraply sitter på en brygga med två barn.

Veronica Lindmark

Bor: Borlänge
Gör: Kock i skolkök 
Instagram: @sable_85

Det här är månadens dalaprofil

Varje månad säger vi hej till en ny dala­profil här på visitdalarna.se. Vi får veta mer om vem personen är och ta del av tips på vackra, spännande och ofta lite dolda platser att besöka i Dalarna. Det är med andra ord en möjlig­het att upptäcka nya pärlor runt om i land­skapet. Då många av personerna har ett stort foto­intresse är ett hett tips att ta med kameran när du besöker platserna. Det kommer garanterat att bjudas på många unika till­fällen att fånga den där riktigt magiska bilden.