Barn som cyklar på Carl larsson leden.

Testpatrullen cyklar Carl Larsson-leden

Under en sommardag agerade familjen Kilström-Sundén Testpatrull för att undersöka vad Carl Larsson har att erbjuda den som vill semestra med barn i Dalarna. En hel del visade det sig! Cykling, bad, roddbåt, spännande guidningar och kreativ trädgårdsmålning – allt i konstnärens anda och hemtrakter kring Sundborn i Falun. Här berättar familjen om sina upplevelser och tipsar samtidigt om vad som är värt att tänka på för den som ska uppleva Sundborn och Carl Larsson-gården med barn.


Ni har haft en riktig heldag med Carl Larsson-tema, berätta vad ni har gjort?

– Vår dag började med att vi cyklade Carl Larsson-leden från Falun till Sundborn. Vi parkerade bilen vid Sjulsarvet och cyklade därifrån, det blir en sträcka på 7,5 km. Det var varmt redan tidigt på morgonen, så när vi kom fram till Sundborn behövde vi bada och svalka av oss. Vi träffade på en dam som lät oss bada vid hennes privata brygga.

Barn cyklar på carl larsson-leden.
Foto: Erik Kilström

Sedan besökte ni Carl Larsson-gården?

– Ja, vi hade en bokad visning av Carl Larsson-gården som uppskattades av såväl vuxna som barn. Hemma hos oss har vi en bild av en Carl Larsson-målning med ett barnrum som motiv, det var extra spännande att se det i verkligheten. Det var kul att se huset, inget rum var det andra likt och det var inte stelt och stramt utan livligt och färgglatt. Häftigt att det är så välbevarat. Efter visningen lånade vi gårdens roddbåt och tog en tur på sjön. Vi tog tyvärr inte med oss badkläderna men det fanns flera mysiga bryggor vi hade kunnat bada vid. Guiden visade oss också en målning som Carl Larsson gjort med roddbåtstur som motiv, det var nästan så vi kände oss som dem på målningen. I trädgården träffade vi på släktingar till Carl Larsson som var på plats, de stod och målade ner mot vattnet. Det kändes så familjärt. Härligt att samla privat och besökare på samma gård.

Familj blir guidad på Carl Larsson gården.
Foto: Erik Kilström

Hur gjorde ni med mat och lunch?

– Efter alla upplevelser var vi hungriga och besökte Hyttstugan för lunch. Hyttstugan ligger precis bredvid Carl Larsson-gården så det var perfekt att ta en paus och fylla på energiförrådet. Restaurang och uteservering vetter mot Carl Larsson-gården, så det var trevligt att sitta där.

Familj fikar på Carl Larsson-gården.
Foto: Erik Kilström

Ni fick också möjlighet att släppa loss kreativiteten innan ni vände hemåt?

– Innan vi begav oss tillbaka mot Falun igen passade barnen på att måla i Skaparverkstan i Carl Larsson-gårdens trädgård. När vi tidigare träffat på släktingarna till Carl Larsson stod en av dem och målade flamingos så det gjorde våra barn också. En målning fick följa med hem, den andra slutade i en stor svart plump. Cyklingen hem blev sen varm, och det var mycket uppför! Vi fick gå vissa bitar och fylla på med lite godis längs vägen. Men väl tillbaka i Falun stannade vi till vid Skyttepaviljongen på Lugnet och fikade och åt glass. Det var ett skönt sätt att avrunda dagen. Att faktiskt sätta sig ner och reflektera över dagens upplevelser istället för att bara åka direkt hem uppskattade vi.

Familj på carl larsson-gården.
Foto: Erik Kilström

Vad var det bästa med dagen?

– Ester tyckte det bästa var att bada, men att visningen av Carl Larssongården också var mycket bra. Carl Larsson-gården får 4 av 5 poäng och badet får 5 av 5 poäng. Ellen tyckte också om att bada och gillade visningen och att guiden berättade så bra. Det var roligt att se hur de levde förr i tiden. Och det fanns så fina broderier. Vi föräldrar tyckte att helheten var det bästa. Att göra en heldagsutflykt tillsammans med familjen som kombinerar både rörelse och upplevelsen av Carl Larsson-gården, det var perfekt. Sen kan vi också tillägga att leden var bra uppmärkt så det var lätt att hitta.

Familj paddlar kanot på sjö.
Foto: Erik Kilström

För vilka rekommenderar ni den här upplevelsen?

– Carl Larsson-gården rekommenderar vi alla att besöka och hela upplevelsen ger lite extra för de som gillar att cykla. Cyklingen klarar de flesta om man tar det lugnt. Det är verkligen för alla.

Några tips till andra som vill göra samma aktiviteter?

– Ta med ordentligt med vatten! Och lite godis. Idag var det över 30 grader varmt så det behövde både vätska och energi. Ha inte bråttom utan se gärna till att ha gott om tid på er och njut av cyklingen.

Vad blir er nästa utflykt i Dalarna?

– Vi vill gärna besöka Styggforsen och se det vattenfallet, kanske till och med göra en vattenfallsafari i Dalarna som vi läst om. Sen vill barnen klättra hos Högt och Lågt och åka till Östra Silvbergs gruva. Vi skulle också vilja testa att paddla från Sundborn och en bit ner mot Falun, det vore trevligt.

Familj på carl larsson-gården och fikar.
Familjen Kilström-Sandén hade en härlig heldag tillsammans när de utforskade Sundborn och Carl Larsson-gården tillsammans.

Testfamiljen

Familjen Kilström – Sandén: Bor i Falun och består av Ester 12 år, Ellen 9 år, mamma Emelie och pappa Erik.

Intressen: ”Ester gillar klättring och Ellen tycker mest om att rida. Vi är en friluftsfamilj som tycker om utomhusaktiviteter och värdesätter Dalarna, här finns mycket att göra både sommar och vinter. Vi gillar att cykla och vandra, åka skidor och långfärdsskridskor.”