Troll och alver.

Sagolika utomhusupplevelser på Tomteland

Utforska det nya Draklandet, träffa lavadraken Kraffla och häng med grymvättarna i Huldrans glänta – som i år är ännu större. Sommaren på Sagolandet Tomteland bjuder på ännu fler karaktärer, nya förtrollande miljöer och magiska utomhusupplevelser i den stora sagoparken.


På Sagolandet Tomteland utanför Mora, mitt bland höga berg, sjöar och vattenfall, väntar en minst sagt sagolik upplevelse. Här lockar spännande utomhusäventyr och sprakande underhållning ute i det fria tillsammans med en mängd olika karaktärer.

Nu har drakägget kläckts och drakbebisen Eldar är på plats. Runt honom och hans nya drakkompis Kraffla skapas nu ett helt område tillägnat drakar.

– Draklandet som växer fram är vår stora nyhet för i år. Vi får fler drakar när drakbebisen Eldar får sällskap av lavadraken Kraffla. Det här är en väldigt olydig drake som Alven måste träna och uppfostra tillsammans med barnen varje dag. Så nu är det inte bara drakmatning på schemat utan också drakträning. Dessutom har vi två draktränare som ska hjälpa Alven, berättar Camilla Collett på Tomteland.

Alv som pratar med barn.
Drakmatning och drakträning tillsammans med Alven står på schemat i den Drakvärld som växer fram på Sagolandet Tomteland.

Grymvättarna återkommer

Både i Draklandet och runt omkring i den stora parken händer det saker hela tiden. På Sagotorget finns det nya Sagoslottet där Prinsen och Prinsessan bor, Alvens hus är numera öppet för besökare och förra årets stora succé Skugglandet har blivit ännu större.

– Vi har byggt ut Huldrans glänta inne i Skugglandet. Grymvättarna är självklart tillbaka, de blev så populära förra året när de flyger omkring i luften, så det är alltid spännande när de kommer.

Under en – eller två – dagar på Tomteland är det inte bara sagorna i sig som förmedlas. Så gör även de kärnbudskap som löper som röda trådar genom hela verksamheten.

– Vi jobbar hela tiden med våra budskap att ta hand om varandra, naturen och djuren. Att alla ska veta att de är bra som de är. Det hoppas jag att både stora och små får med sig lite extra när de varit här. Sen är det många som hör av sig till oss och är glada att de fortsatt leka, fantisera, vara mycket utomhus och hitta på saker, även när de kommit hem.

Barn som äter glass.
Hälsa på hos hemma hos Prinsen & Prinsessan på Sagotorget - och toppa det hela med glass i stora lass!

Större än någonsin

Enligt Camilla har parken aldrig varit så stor som nu. Hela 18 hektar utomhusupplevelse väntar besökaren, som har gott om plats att ta sig runt mellan de olika världarna och områdena. Fler skådespelare i fler sagolika miljöer gör att mötet med karaktärerna sker på ett så säkert sätt som möjligt.

– Det finns nyheter överallt och det kommer bli full rulle med alla våra sagofigurer.

Samtidigt kommer figurerna att påminna besökarna att hålla tryggt avstånd för att ytterligare kommunicera vikten av att hålla distansen. Dessutom anpassas antalet serveringsställen efter antalet besökare i parken och det finns tvättstationer med handsprit och möjlighet att tvätta händerna. Parken kommer också att sätta ett publiktak för hur många besökare som släpps in på området varje dag.

Det är med andra ord bäddat för en sagolik sommar med många nya, spännande och förtrollade utomhusupplevelser på Sagolandet Tomteland.

Hus i skogen.

Sagolandet Tomteland öppnar för säsongen 20 juni 2020. Öppet dagligen kl 10–16 till 16 augusti samt helgen 22–23 augusti. Öppet med begränsat program 17–21 augusti.

Läs mer och boka: Sagolandet Tomteland