Soluppgång i Orsaskogen

Orsas vackra natur – en lyx i livet

Förra året flyttade Lars Sparrman och Susanne Hebert Sparrman till en gård i centrala Orsa. Här njuter de av närheten till naturen och odlar sina intressen, bland annat grönsaker som drivs upp av energi från solceller.


När barnen flyttat från den stora villan i Borlänge började Lars och Susanne leta efter en mindre bostad. De drömde också om att köpa ett fritidshus i Orsa.

– Vi brukade komma hit som turister, men då bodde vi alltid på hotell eller hyrde en stuga. Men så blev den här gården till salu och kärleken var ögon­blick­lig, minns Lars.

– Ja, då var det inte längre någon tvekan, vi skulle bli Orsabor. Nu bor vi mitt i centrum, som i en liten oas med väl uppvuxen trädgård. Och grann­sämjan är så bra, vi har känt oss välkomna från första stund, säger Susanne.

Naturen lockar

Paret tillbringar mycket tid i naturen, där de paddlar, cyklar, promenerar, åker skidor och långfärds­skridskor.

– Här finns fyra tydliga årstider vilket vi tycker är helt fantastiskt. Vi gillar också närheten till vatten. Dalarnas bästa solkust finns ju här! En fin sommardag på den långa fina sand­stranden vid Orsasjön känns det som om man vore utomlands. Den vackra naturen gör att det känns som att vi lever ett lyxliv, tycker Lars.

– Vi besöker gärna Lindängets naturreservat, promenerar längs Enån och paddlar på Lillån, Orsasjön och Ore älv, säger Susanne som skickat in ett medborgar­förslag som bevil­jades, om att Lillån skulle rensas från vass och nedfallna träd.

Lars och Susanne Sparrman, som flyttade till Orsa för att komma närmare naturen.
Lars och Susanne flyttade till Orsa bland annat för att komma närmare naturen.

Modern teknik underlättar

Genom en tävling vill nu Orsa kommun få in förslag på förbätt­ringar från invånarna.

– Vi uppskattar att de tar chansen att kommunicera med oss som bor här. Då kan de få fatt på idéer som annars riskerar stanna hemma vid köks­bordet, säger Lars som är nybliven pensionär medan Susanne jobbar hemifrån som medicinsk sekreterare.

Tillgången till modern teknik under­lättar deras arbetsliv och vardag.

– Internetuppkopplingen via fiber funkar jättebra och så har vi installerat ladd­stolpe till elbil och satt upp 38 solpaneler på taket. I uterummet odlar vi nu grön­saker med hjälp av sol­energi och regn­vatten, berättar Lars som är mycket nöjd med livet efter flytten.