Leksands IF hemmamatch i Tegera Arena

Hockeydags i Leksand och Mora

Gå på hockey i Dalarna och känn stämningen under en hemmamatch. Med Leksands IF och Mora IK finns alla möjligheter att se hockey på hög nivå – förhoppningsvis live så snart omständigheterna tillåter. Vi har pratat med två inbitna, engagerade och välkända supporters. De siar om kommande säsong, försöker sätta ord på vad som händer i arenan under match och vad som egentligen bygger gemenskapen kring respektive lag.


Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksands IF:s supporterförening Superstars

Bildkollage med Niklas Niva Sjökvist på hockeymatch i Leksand samt publikbildf från hemmamatch.
Niklas Niva Sjökvist ser fram emot när det återigen är möjligt att se hockey live och uppleva stämningen på plats i arenan. Foto: Jessica Ström (även huvudbild).

Vad är status på supporterfronten just nu?

– Det är och har varit en märklig tid att vara hockeysupporter, precis som livet i övrigt just nu är märkligt. Sen får vi göra som alla andra, helt enkelt gilla läget och se optimistiskt på framtiden. Längtan efter en fullsatt arena och en kokande ståplats är som alla förstår massiv. Det uppbyggda behovet hos folk att återigen få ta del av gemenskapen, att träffa det som för många är sin andra familj, de kommer märkas när det väl händer. Jag föreställer mig att arenan kommer koka på ett sätt som den kanske aldrig gjort förr.

Går det att beskriva vad som händer i arenan under en match?

– Resultatmässigt går det upp och ned i sportens värld, det ligger i dess natur. Något som däremot alltid består är stämningen och gemenskapen. Om man ställer sig på ståplats lovar jag att man finner vänner, oavsett vilken ålder man är i. Det kan vara vänner som man visar sig behålla livet ut. På det sättet står vi i Leksand Superstars och Leksands IF för en enormt viktig insats sett till social hållbarhet. Det är jag oerhört stolt över och brinner verkligen för. Vill du bredda din sociala umgängeskrets? Vill du hitta lojala, roliga och trevliga vänner? Gå på hockey!

Hur går det i serien kommande säsong?

– Leksands IF rör sig på många sätt i helt rätt riktning just nu och mycket av det får tillskrivas general manager Thomas Johansson. En modern ledare som kommit in utifrån, helt utan tidigare relationer i föreningen, var exakt vad vi behövde. Så länge som han sitter där han sitter är jag helt trygg med det sportsliga. Man ska komma ihåg att vi ska skynda långsamt, att vi bygger långsiktigt och att tredjeplatsen ifjol egentligen var långt bättre än vi "borde" kommit andra året tillbaka i SHL. Så kanske det är mycket begärt att kunna återupprepa det.

Vad tror du det är som skapar känslan i och kring Leksands IF?

– Närheten till allt och Leksands storlek tror jag är en av de största anledningarna till att vi är som vi är. Att möta en spelare vid mjölkkylen på Hemköp, surra lite och att det samtidigt är helt normalt bygger en speciell sorts gemenskap och känsla, även bland spelare. Alla kommer närmare varandra, alla blir lite extra känslomässigt engagerade och det blir en stark vi-känsla hos såväl spelare som supportrar och föreningen i stort. Den lilla byn mot resten av världen så att säga. Vi är ju väldigt lokalpatriotiska generellt i Dalarna och det tar sig uttryck även inom hockeyn och supporterskapet. Dessutom har vi enligt mig en skön mentalitet i Dalarna. Vi är avslappnade och levnadsglada vilket också märks på läktare och runt laget, så helheten blir positiv.

Är det något speciellt med LIF-supporters också?

– Lite av det jag varit inne på: vår mentalitet, vår gemenskap, vår stolthet över Dalarna i stort och Leksand i synnerhet. Sen har vi alltid haft devisen att aldrig hata, bara älska. Vi har glimten i ögat och använder oss gärna av humor. Sen har vi en stor numerär nationellt. Vi är många som bryr oss och som dyker upp på läktarna vart laget än kommer. Det gör att vi sticker ut lite grann i mängden. Sen är vi ju helt enkelt ett gäng sköningar också. Det ska inte underskattas!

Dan Ljungberg, legendarisk före detta klackledare för Mora IK

Dan Ljungberg på hockeymatch samt tillsammans med före detta tränaren i Mora, Jeremy Colliton.
Dan Ljungberg där många är vana att se honom, som klackledare för Mora IK, samt tillsammans med Moras före detta tränare Jeremy Colliton.

Vad är status på supporterfronten just nu?

– Senaste året har det varit oerhört lugnt. Såklart på grund av pandemin, men också för att jag valde att lägga om mitt fokus i livet. Från att planera livet efter spelschemat så planerade jag livet efter mig själv. Ett val som gett mig ett helt annat perspektiv på livet i stort och även intresset för klubben. Det har absolut inte avtagit, men jag har insett att det finns ett liv utanför bubblan jag levt i under så många år. Matcherna har jag följt via tv och det har räckt för mig, även om det varit en ovan situation att inte se dem live.

Går det att beskriva vad som händer i arenan under en match?

– Jag tänker ju då tillbaka på min aktiva tid. Det är fortfarande starka minnen från när vi gick upp i SHL med Jeremy Colliton som tränare. Det är en galen stämning, både med allt runt om och under matcherna. Känslan är alltid bättre live och än mer när det skapas skön inramning kring matcherna med mycket folk. Jag hoppas att få uppleva det snart igen, för det är verkligen magi och en sådan speciell känsla. Det ska bli otroligt kul att kunna gå på matcher igen när det är möjligt och vi är nog många fans som längtar.

Hur går det i serien kommande säsong?

– Jag tror helt klart att allt kring klubben tar ytterligare ett kliv. Alla steppar upp en nivå till så att vi får se laget vara med i toppen av tabellen.

Vad tror du det är som skapar känslan i och kring Mora IK och lagets supporters?

– När känslan kring hockeyn smittar av sig i positiv bemärkelse, när fansen verkligen lever sig med och bidrar till en skön stämning. Det finns en förväntan nu att vi förhoppningsvis ska få se matcherna live, en förväntan att något nytt kommer hända i arenan och framförallt kring hemmastå. Många suktar efter att få gå dit och en ny generation växer fram tillsammans med de som alltid står där och visar sitt stöd och driv. Jag hoppas att fler vill vara delaktiga på ståplats för att bidra till den där sköna inramningen som gör att man får gåshud. Jag ser verkligen fram emot att se vad som växer fram där framöver. När tillfälle ges kommer jag att bidra med min röst och energi under matcherna.

Se hockey i Dalarna, säsongen 21/22

Leksands IF har SHL-premiär lördag 11 september i Tegera Arena. Läs mer på leksandsif.se.

Mora IK:s första hemmamatch i Hockeyallsvenskan spelas onsdag 29 september i Smidjegrav Arena. Läs mer på moraik.se.