En grupp spelmän i folkdräkt går längs en väg.

Fira midsommar hela veckan i Leksand

I sommar kan du vara med på världens största (och längsta) midsommarfirande när Leksand i år bjuder in till firande under en hel vecka. Leksands midsommarvecka innehåller förutom det vitt kända firandet i Gropen även en mängd härliga och kulturella evenemang och upplevelser under en dryg vecka 18–26 juni.


Midsommar i Dalarna är något speciellt och inte minst i Siljansbygden och Leksand. Med kyrkbåtar, spelmän, ringdans, ljusa sommarnätter och blommor i håret är feststämningen given.

Förutom det traditionella stora firandet i Gropen finns många tillfällen att fira i bygdens många byar, både före och efter själva midsommarafton. Var med på majstångsresningar och dans i större och mindre skala och maxa midsommarupplevelsen ordentligt.

Tre små flickor med folkdräkt och blomsterkransar i håret.
Foto: Kola Productions.

Lek och bad eller lugn och ro?

Leksands midsommarvecka (och sommarlovet) inleds bland annat med att Leksand Sommarland i år öppnar redan den 18 juni. Missa inte årets nya bana med eldrivna driftkarts och nya vattenhinderbanor vid Siljans strand.

För dig som söker lite mer lugn och ro är ångbåtsturer med midsommarmat på S/S Engelbrekt ett hett tips. Du kan också ta en tur på Siljan med M/S Gustaf Wasa från den 22 juni. 

Njut av konserter på Alfvéngården, eller besök den levande fäboden Skallskog där familjen på Landgården bjuder in till midsommarfika.

Toppa firandet med Midsommarfesten

Den 24–25 juni blir det Midsommarfest på ett stort festivalområde vid hembygdsgårdarna alldeles bredvid Gropen i Leksand. Det kommer att finnas tivoli med karuseller och aktiviteter, tatuerare, matserveringar och barer och på stora scenen framträder några av Sveriges bästa artister. Vad sägs om Molly Sandén, Miriam Bryant, Victor Leksell, Norlie & KKV, Tjuvjakt och Bolaget? Missa inte det!

Se alla midsommarevenemang i Leksand