Tomten och massor med folk.

En extra magisk vinter på Tomteland – och på Idre Himmelfjäll

Säg hej till de fjälltrollet Mossa och skågsrået Myria från Himmelfjäll, utforska de nya delarna av Trollskogen eller mys loss bland de mysiga timmerhusen, njut av varm choklad och framkalla den där genuina vinterkänslan. Ett besök på Sagolandet Tomteland är den optimala utflykten för hela familjen. I vinter flyttar dessutom flera figurer från parken i Mora vidare norrut till Idre Himmelfjäll för att sprida sagoglitter även i norra Dalarnas fjällvärld. Camilla Collett på Sagolandet Tomteland berättar mer.


Vad händer under en vinterdag på Sagolandet Tomteland?

– En massa spännande, sagolika äventyr tillsammans med Tomtelands alla sagofigurer från när och fjärran. Vinterfolket med Kungen och Drottningen av vinter kommer från Nordpolen på besök tillsammans med vinterälvorna Gnistra och Sprak. Det är full rulle på Sagotorget och Trollkungen och alla troll huserar i den nya delen av Trollskogen som står klar nu i vinter. Vi kommer också få fint besök av de nya sagofigurerna från Himmelfjäll: fjälltrollet Mossa och skogsrået Myria, säger Camilla Collett på Tomteland.

Berätta mer om Mossa och Myria!

– Mossa är ett fjälltroll, en typ av troll som vi aldrig sett tidigare här på Tomteland. Mossa och hans kompis, skogsrået Myria, har kommit till Tomteland för att få hjälp att hitta den magiska stenen som försvunnit från Himmelfjäll. Förmodligen har Trollkungen något med försvinnandet att göra. Rauna, Gnistra och de andra sagofigurerna försöker hjälpa Mossa och Myria att lösa mysteriet och hitta scenen.

Vad har ni mer gång i vinter?

– Vi fortsätter att satsa vidare med nyheter, nya figurer och program samt byggnationer i parken. Sedan är vintrarna på Tomteland är alltid speciellt magiska när hela sagolandet fylls av vackra ljusdekorationer, eldar och förhoppningsvis massor med snö! Så här går det att hitta jul- och vinterstämningen oavsett väder och vind. Sen finns det förstås mycket annat att göra också, som att äta mat i en av Europas största timmerbyggnader, njuta lugna stunder med Tomten och tomtemor i deras mysiga hus, åka häst och släde, dricka varm choklad med vispgrädde och leka i snön med tomtenissarna.

Trolldans på Tomteland.

En annan nyhet för vintern 2019 är att ni samarbetar med Idre Himmelfjäll?

– Ja, Tomteland producerar barn- och familjeunderhållning till Himmelfjäll. Vi har tagit fram tre sagofigurer som kan användas i deras barnverksamhet, i barnbacken och olika barnaktiviteter. Dessutom gör vi Idre Himmelfjälls Afterski-shower med sagofigurer både från Tomteland och Himmelfjäll. Det passar bra då vår vinterhögsäsong avslutas när Himmelfjälls börjar.

Ni jobbar också mycket med budskapet att ta hand om djuren, naturen och varandra?

– Precis! Både det och att uppmuntra till att tro på sig själv och förstå att man är underbar precis som den man är. Just de här budskapen är också något vi får mycket positiv feedback för och som vi jobbar med i all underhållning. Budskapen ger också upplevelsen i vår sagovärld en särskild betydelse.

Varför tror du att så många besökare lockas till Tomteland?

– Ett besök hos oss är en upplevelse för hela familjen, som inspirerar till att fortsätta leka och fantisera vidare hemma. Att hälsa på hos Tomteland är något som räcker länge och idag tror jag allt fler letar efter just den här typen av genuina unika upplevelser som man kan dela med de man tycker om. Att vi alltid är så mycket utomhus på Tomteland är också en fördel – vi behöver vara ute och röra på oss och ett besök på här är ett väldigt skojigt sätt att göra det.

Här kan du läsa mer om Sagolandet Tomteland och boka ditt besök

Sagolandet Tomteland i Gesunda utanför Mora öppnar för vintern den 22 november 2019 och säsongen sträcker sig till 7 januari 2020. För mer information om specifika öppettider, besök Tomtelands hemsida.