En kvinna står i ett öppet landskap med utsikt över skog och berg.

Emmy Ihlar inspirerar till naturfoto i Dalarna

Emmy Ihlar är inspiratören bakom det populära Instagramkontot Mitt i det vilda. Som Månadens dalaprofil delar hon med sig av tips på både vandringsleder och de bästa platserna för att fotografera natur i Dalarna.


Emmy är uppvuxen i Orsa men är numera bosatt i Rättvik. På sociala medier delar hon med sig av utflyktsmål och vandringsleder från många olika platser i Dalarna. Hon älskar fäbodar, berg, vackra utsiktsplatser och delar gärna med sig av mindre kända smultronställen. Hon spenderar även tid i familjens jaktstuga. Här lockar det avskalade livet nära naturen. På sommaren reser hon runt i sin campervan för att upptäcka nya spännande platser att dela med sig av.

En kvinna sitter på huk bredvid en svart husbil bland höga tallar.
På sommaren reser Emmy gärna runt i sin campervan på jakt efter nya spännande platser.

Hur kom det sig att du började dela tips om Dalarna?  

– Det började med att jag flyttade till Dala Järna som ligger i Vansbro kommun. Som nyinflyttad längtade jag efter att upptäcka omgivningarna i min nya hemby och bestämde mig därför att dela med mig av mina utflykter på Instagram. Jag ville främst dela med mig för att ge andra möjligheten att upptäcka alla härliga platser jag själv besökt. Lite senare startade jag en hemsida för att på ännu bättre sätt hjälpa andra med allt från vägbeskrivningar och parkeringsmöjligheter till längre och fylligare texter om mina utflykter.

Collage: En kvinna går på en spång som ser ut att ligga i en hand, en kvinna med ryggsäck i skogen.
Emmy delar med sig av sina utflykter för att ge andra möjligheten att upptäcka fantastiska platser.

Du delar också med dig av många härliga bilder?  

– De bästa bilderna är det min man Marius som har fotat, han är otroligt duktig med kameran och jobbar faktiskt med film och filmredigering. Jag är lyckligt lottad som har honom som sällskap på mina utflykter. Ibland fotograferar jag själv ledarna som jag vandrar, men det blir alltid snyggast när Marius håller i kameran.

Har du något favoritfoto?

– Det är svårt att välja, men jag skulle nog säga fotot från Leksberget i Mora. Det beror nog framför allt för att just den turen var speciell för mig. Det var första gången min man testade snöskor och vi hade en otroligt fin tur ihop. När vi nådde toppen var solen på väg ner och färgade himlen rosa. Uppe på toppen drack vi varm choklad och fotograferade lite för att sedan vandra tillbaka till bilen i mörker. Det är en tur jag alltid kommer minnas!

En kvinna med snöskor sitter ner i snön i skogen.
Emmys favoritbild är från en tur med snöskor på Leksberget i Mora.

Vad besöker du helst i Dalarna och varför? 

– Jag dras till berg, en vacker utsikt får alltid mitt friluftshjärta att slå lite hårdare! Jag tycker om att få kämpa lite i vandringen upp för att sedan bli belönad när jag får njuta av utsikten på toppen. Under vinterhalvåret letar jag efter fina myrlandskap eftersom de ger en känsla av fjäll. Jag älskar de vidsträckta markerna och det är en speciell känsla att vandra över en frusen myr och se krokiga tallar med snötyngda grenar. Något som också får det att pirra i magen är att besöka fäbodar, jag fullkomligt älskar fäbodvallar! Att vandra i fotspåren av människor vars liv hade naturliga inslag av långa vandringar med en livsstil som präglades av naturen väcker något inom mig. Arvet efter fäbodarna och fäbodlivet är en stor del av Dalarnas historia och att vandra på dessa stigar gör verkligen att historien känns levande. Jag kan verkligen rekommendera att bege sig ut på en fäbodvandring. Exempelvis fäbodleden från Storsjön i Dala-Järna till Täcksberget i Björbo som jag själv vandrat för två år sen.

Vad får man inte missa om man besöker Dalarna? 

– Min rekommendation är att vandra, exempelvis någon av alla vackra leder i Vansbro kommun. Varje vandringsled har något speciellt och i Dalarna finns det så pass många leder att välja mellan att man sällan stöter på någon annan i naturen. Det är verkligen en lyx att få ha stigarna, naturen och bergen för sig själv. Jag skulle även vilja peppa alla som besöker Dalarna att ladda ner en bra kartapp, exempelvis Naturkartan. Leta upp en vandringsled som passar utifrån den egna fysiska förmågan och ge dig ut och upplev lugnet och friden i det fina skogslandskapet. Jag försöker även dela med mig av mindre kända sevärdheter på min hemsida, Dalarna är fyllt av gömda skatter! 

En kvinna står i ett öppet landskap med utsikt över skog och berg.
Hästhagarna i Rättvik är ett av Emmys bästa tips för att få fina naturfoton.

Emmys 3 bästa tips för att fotografera natur 

1. Nolåkersflotten i Dala-Järna 

Här finner du ett otroligt vackert myrlandskap som verkligen lever upp under dagens sista timmar. Så mitt tips är att bege dig till Nolåkersflotten och fotografera i solnedgången.  

2. Hästhagarna

Ett ställe som är fantastiskt vackert i solnedgången. Det är en härlig ”latmasktur” i Rättvik. En latmasktur för mig innebär att det går att åka bil hela vägen. När du stiger ur bilen har du en fantastisk utsikt över Rättviks norra skogar, långt i fjärran kan du till och med se kyrkan i Boda.

3. Solnedgång och soluppgång

Då får du de vackraste fotografierna. Det är ljuset som gör den stora skillnaden och som ger den där wow-känslan – oavsett var man befinner sig.

Vacker utsikt över skog, berg och en sjö, blå himmel.
Vandringsleden Vålbergsrundan vid Kringelrisåsen i Dala-Järna går över tre fina utsiktsplatser och är väl värt ett besök.

Vad är det bästa med Dalarna enligt dig? 

– Det bästa med Dalarna är närheten till naturen. Allt från skogslandskap och tjärnar till sjöar, berg och myrlandskap. Det finns inget annat ställe som ger ett inre lugn på samma sätt som Dalarna och för mig är det livsviktigt. Det handlar inte om att gå en speciell sträcka utan snarare om enkelheten att sätta mig i bilen och att på mindre än tio minuter befinna mig mitt i skogen. Att se solnedgången, lyssna på fåglarna, njuta av utsikten och bara andas. Jag vill att det ska vara lätt att ta sig ut i naturen och det är det verkligen här.

Emmys 3 favoritplatser att besöka i Dalarna

  • Kringelrisåsen i Dala-Järna med tillhörande vandringsled Vålbergsrundan går över tre fina utsiktsplatser och är väl värt ett besök. Leden är rätt krävande men passar den som vill ha en utmaning och njuta av fina skogslandskap och fantastiska utsikter.
  • En favorit i Rättvik är Enån och vandringsleden Enåleden. Den går mellan Friluftsområdet Jarl och Springkällan, som är ett besöksmål i sig. En rekommendation är att paddla Enån i sommar, det ska i alla fall jag göra!  
  • Haftahedarna i Malungs kommun är en plats jag älskar! Det är ett utflyktsmål som går att anpassa mycket beroende på vad man är ute efter. Vandra långt, kort eller endast besöka Kvissedeforsen för en mysig picknick.
Collage: en kvinna ligger ner i blåbärsris, en kvinna sitter på en bro.

Emmy Ihlar

Bor: Rättvik
Sysselsättning: Studerar till frilansjournalist

Instagram: @mittidetvilda.blogg 
Webbplats: mittidetvilda.se

Det här är månadens dalaprofil

Varje månad säger vi hej till en ny dalaprofil här på visitdalarna.se. Vi får veta mer om vem personen är och ta del av tips på vackra, spännande och ofta lite dolda platser att besöka i Dalarna. Det är med andra ord en möjlighet att upptäcka nya pärlor runt om i landskapet. Då många av personerna har ett stort fotointresse är ett hett tips att ta med kameran när du besöker platserna. Det kommer garanterat att bjudas på många unika tillfällen att fånga den där riktigt magiska bilden.