Erik Johansson och Vera Vitali sitter i en soffa.

Bonusfamiljen blir långfilm i dalafjällen

Efter fyra säsonger på Sveriges Television blir den uppskattade dramaserien Bonusfamiljen långfilm. En film som till stor del utspelar sig i dalafjällen. Vi fick en pratstund med Erik "Jerka" Johansson som vi återser i huvudrollen som Patrik. "Är man inte redan frälst i Dalarna så blir man det när man ser filmen."


Förra vintern syntes en skara välkända skådespelare i Idre och Särna. Resultatet av vistelsen visas i december, när filmen Länge leve bonusfamiljen går upp på biograferna.

Ni spelade in alla utomhusscener i norra Dalarna. Vad tyckte du om miljön? 

– Den var fantastisk, helt otrolig. Filmen blir som en reklamfilm för Dalarna. Vi har verkligen utnyttjat bioformatet och porträtterat landskapet på ett härligt och smickrande sätt. Jag uppskattade hela känslan och stämningen på plats. Vi filmade på fjället i 20 sekundmeter och 20 minusgrader, med fjällguider, karavaner av skotrar och massor av ortsbor som hjälpte till med logistiken. Hotellet som figurerar i filmen är Knappgården Fjällpensionat i Särna, det var verkligen jättefint och delar av teamet bodde där.

Kände du redan till omgivningarna?

– Ja, men jag hade inte varit i Idre sedan jag var barn, så det var kul att komma dit igen. Jag har tre barn så nästa gång tar jag med mig familjen dit på skidresa. Tyvärr fanns det ingen tid till skidåkning under inspelningen, arbetsdagarna var tolv timmar långa. Och när man spelar in film får man oftast inte åka skidor heller på grund av den höga skaderisken. Annars åker jag ganska mycket slalom och snowboard. Längdskidåkning har jag inte riktigt lärt mig att uppskatta än. 

En kvinna och en man klädda i vinterkläder fikar sittandes på renskinn i snö.
Vera Vitali och Erik Johansson spelar paret Lisa och Patrik i Bonusfamiljen.

I stora drag, vad handlar filmen om?

– När vi lämnade Patrik och Lisa i senaste säsongen av Bonusfamiljen gick de igenom en jättekris. När filmen tar vid är det juletid och det uppdagas att parets skilsmässoansökan beviljats, på grund av slarv från Lisa enligt Patrik, som bestämmer sig för att ta med hela bonusfamiljen till fjällen för att fira nyår och njuta av lugnet. Patrik har också planerat en stor överraskning, men det går inte riktigt som han tänkt sig. Den som sett serien kommer att märka att tonen är densamma, med en blandning av humor och allvar. 

Har du själv erfarenheter av att leva i en bonusfamilj?

– Jag själv har inga bonusbarn, men jag har en sambo som är bonusmamma till mina barn. Så jag har verkligen kunnat gräva där jag står när jag skådespelat och filmat. Jag identifierar mig mycket med Patrik, mer än jag kunnat göra i någon annan roll. Jag tror att Bonusfamiljen fyller ett syfte. Folk känner igen sig och ser storyn som en spegling av sin egen vardag.

Ditt stora genombrott fick du som Tobbe i filmen Eva och Adam. Sedan dess har vi sett dig i produktioner som Beck, Sune-filmerna och Maria Wern. Berätta om din väg till skådespeleriet!

– Redan som barn var jag en teaterapa. Jag var med i en teatergrupp och varje sommar deltog jag i ”Enskedespelen”, det var där jag fick blodad tand. Min första filmroll fick jag som elvaåring i Berts dagbok och efter scenskolan har det bara rullat på. Jag har liksom inte haft något annat val, jag har inte varit bra på något annat. 

Två män och en flicka i vinterkläder står i receptionen till ett fjällhotell.

Mat och matlagning är ett stort intresse för dig. Du driver podden Recept tack!? och är delägare i restaurang Sandhäxan i Stockholm, vars namn är en lek med ordet sandwich. Serverar ni bara mackor där?  

– Ja, men de är väl tillagade och har många ingredienser. Det blir som en hel måltid så man behöver inte vara orolig för att inte bli mätt. Vi var tre hobbykockar som drömde om att starta en restaurang, så när vi hittade en lokal i Vasastan kände vi att det var smörgåsar vi klarade av. Men vad känns mer tryggt än att äta en matig macka?

Har du tips på en macka som passar till skidutflykten?

– Då rekommenderar jag en ”muffaletta”, en siciliansk picknickmacka. Den består av ett stort fluffigt och runt vitt bröd som du skär av locket på. Sedan gröper du ur lite av brödet och fyller mackan med allt möjligt gott som skinka, ost, grönsaker och sallat. Lägg på locket och skär sedan brödet i tårtbitar. En god muffaletta är perfekt om du tröttnat på polarkaka med hushållsost.

Felix Herngren och Marianne Mörck gestikulerar på filminspelning.
Länge leve Bonusfamiljen är regisserad av Felix Herngren, med manus av Moa Herngren. Marianne Mörck spelar Birgitta som är farmor till Patriks bonusbarn.

Bjöd fjällvärlden på några smakupplevelser?

– Jag tycker att det brukar vara svårt att hitta bra mat i fjällbyar, men på Knappgården Fjällpensionat serverades mycket god mat. Maten på Lilla Vildt Deli & Köttbua i Idre var också jättebra. Där fick jag en av de bästa förrätter jag någonsin ätit, med gravad ren från Idre sameby, torkade tranbär, granskottsmajo, karamelliserad ärtsoja, friterad grönkål och rotselleri. Den rätten hade en perfekt mix av salt och sött, fett och umami.

Vad minns du mest när du nu tänker tillbaka på inspelningsdagarna?

– Att alla människor vi mötte var så positiva och hade sådan härlig attityd. Och för mig som mest filmar i Stockholm och på Gotland kändes miljön exotisk. Jag brukar tillbringa mina somrar på Gotland, men där är så blåsigt och kallt på vintrarna. Så jag skulle gärna ha ett ställe i Dalarna där jag kan åka skidor med familjen. Jag har verkligen fått upp ögonen för Dalarna nu.

Länge leve bonusfamiljen har premiär 2 december 2022.

Text: Åsa Pellas