Falu Gruva


Ett besök vid Falu Gruva är en upplevelse och ett äventyr utöver det vanliga. Här befinner du dig i hjärtat av Världsarvet Falun, på en plats med tusen år av historia. På en guidad visning av Falu Gruva under jord går turen genom stora salar, vindlande gångar och djupa schakt. Hör berättelserna om livet och arbetet i gruvan. På gruvområdet ovan jord breder det mäktiga dagbrottet Stora Stöten ut sig, med det interaktiva Gruvmuseet, en stuga som också är en tidsmaskin, ett mysigt bed and breakfast, butiker, caféer och restauranger.


Besök Falu Gruva under jord

De guidade gruvturerna under jord är ett riktigt äventyr, där du får uppleva den speciella miljön med vindlande gångar och stora bergrum. Under visningen berättar guiden om gruvans tusenåriga historia, hur det var att arbeta där och några av alla de sägner som finns om gruvan. Kanske får ni syn på den omtalade Gruvfrun?

Gruvturerna under jord går att boka året runt – vare sig det är sommar eller vinter är temperaturen i gruvan alltid ungefär 5 plusgrader. Tänk på att ha oömma skor eller stövlar, det är både smutsigt och fuktigt i gruvans gångar. Du får låna hjälm och skyddscape på plats. Gruvturen innebär också många trappor och du behöver kunna gå den 670 meter långa promenaden. De yngsta besökarna ska vara minst tre år och alla barn under tolv år måste ha sällskap av en vuxen.

Läs mer och boka en guidad visning i gruvan.

Samling utanför entrén till Falu Gruva.

Grupp av besökare på väg nerför trapporna till Falu Gruva.
Följ med på en guidad tur ner i Falu Gruva och upplev de mäktiga historiska miljöerna under jord.

Mycket att göra ovan jord på gruvområdet

Det är inte bara under jord som det finns spännande saker att se och göra. Minst lika mycket – om inte mer – väntar ovan jord på området runt omkring Falu Gruva. Lär mer om den långa och spännande historien på det interaktiva Gruvmuseet och besök Erikssons stuga för att ta reda på mer om hur det var att bo och leva vid gruvan förr i tiden. Promenera runt dagbrottet Stora Stöten, kika in i de många historiska byggnaderna och hitta unika souvenirer i butikerna.

Gruvmuseet vid Falu Gruva

Gruvmuseet är en häftig upplevelse för både stora och små, där det interaktiva museet verkligen gör historien lättbegriplig och rolig. Framför allt får du lära dig mer om Falu Gruvas roll genom historien och hur det var att arbeta, bo och leva kring gruvan. Till exempel kan du testa på livet som gruvarbetare: klättra på gruvstegar, känn vikten på kopparmalm och den som vågar kan prova på hur det var att få benet amputerat i gruvans eget akutsjukhus.

Läs mer om Gruvmuseet.

Familj testar experiment på Gruvmuseet vid Falu Gruva.
Det interaktiva Gruvmuseet är fyllt av spännande och lärorika stationer som lär dig mer om hur det var att leva, bo och arbeta vid Falu Gruva.

Kliv in i historien vid Erikssons stugor

Hos gruvarbetarfamiljen Eriksson har tiden stått stilla sedan 1897 och 1958. Att kliva in i någon av stugorna är som att göra en tidsresa. Här kliver du rakt in i historien hemma hos gruvarbetarfamiljen vars liv kretsade kring Falu Gruva. En eld sprakar i vedspisen, bröd ska bakas och hönsen matas. Prata gärna med någon av karaktärerna i stugorna – de vet ingenting alls om vår moderna tid, vilket kan ge upphov till spännande samtal och säkert också ett och annat skratt. Ställ frågor om hur livet var i slutet av 1800-talet eller mitten av 1900-talet: Vilket var deras favoritrecept, gick barnen i skolan, hur länge arbetade de på dagarna? Barnen kan hjälpa till att ta hand om hönsen eller prova på att leka som man gjorde förr.

Erikssons stugor är öppna under högsäsong och vissa skollov.

Mat, café och restaurang vid Falu Gruva

På området kring Falu Gruva finns flera butiker, restauranger och caféer.

Restaurang Geschwornergården

Slå dig ner ute på trädäcket eller i den stilrent inredda lokalen på Geschwornergården, där väggarna pryds av gamla fotografier från gruvan. I restaurangen serveras alltid vällagade rätter, fint upplagda på varm tallrik och du kan välja mellan veckans varmrätter, soppa och sallad.

P-za

Finns sedan januari 2021 i en ny lokal vid Falu Gruva. Här hittar ni pizzor med roliga och ibland ovanliga ingredienser i en spännande miljö. 

Gjuthuset Café & Butik

Precis vid kanten till dagbrottet Stora Stöten ligger Gjuthuset Café och Butik. Då allt bakas på plats blir den härliga doften av nybakat garanterat något av det första som möter dig innan för dörren. Utöver klassiskt fika med bullar, kakor och bakverk finns även soppa, smörgåsar och lättare lunch. I butiken finns både ätbara presenter, delikatesser och annat smått och gott. Sommartid är det en höjdare att slå sig ner på caféets uteservering och njuta av både fika och utsikt. Vintertid lockar den sprakande kaminen inomhus.

Läs mer om maten och restaurangutbudet kring gruvan.

Övernatta vid Falu Gruva

Boende nära Falu Gruva finns på , som Polhem Bed & Breakfast ligger alldeles bredvid gruvan och i hjärtat av Världsarvet Falun. Bara att checka in i de mysiga rummen, där flera har utsikt över gruvan. Bo i 1700-talsinspirerad miljö och känn historiens vingslag. Frukosten äter du med utsikt över gruvan och de mäktiga omgivningarna. Kanske har du tur och får syn på en berguv? Dalarnas landskapsfågel häckar nämligen i området.

En man och två pojkar tittar i kikare.
Spana efter berguvar! Dalarnas landskapsfågel häckar i området kring Falu Gruva.
Baksidan av huset med ett stängsel som skiljer från kanten till Stora Stöten och det stora hålet.

Bed & Breakfast

4.4/5

Polhem Bed & Breakfast

Falun

Boende vid Falu Gruva

På Polhem Bed & Breakfast sitter gruvans långa historia i väggarna – prydda av tidsenliga 1700-talstapeter. Bo alldeles bredvid Falu Gruva, i hjärtat av Världsarvet Falun och mitt i Sveriges historia. Idag är byggnaden ett modern bed and breakfast som ligger i hjärtat av världsarvet Falun med nära till både själva gruvan och resten av staden med allt som finns att se, göra och upptäcka.

Huset kallas Konstmästargården och har anor från 1700-talet. Här bodde en gång i tiden konstmästarna som var gruvans ingenjörer. Även uppfinnaren Christopher Polhem bodde här när han arbetade vid gruvan. Idag är huset renoverat, inrett i historisk stil och erbjuder ett unikt boende mitt i det fantastiska världsarvsområdet som varit avgörande för både Sveriges och Europas historia.

De olika rummen är namngivna efter tongivande personer ur Falu Gruvas historia. Vad sägs om att spendera natten i fru Emerentias rum, konstmästare Sohlbergs rum eller drottning Sofia Magdalenas rum?

Sommartid kan du äta frukost med utsikt över dagbrottet Stora Stöten. Parkering finns direkt utanför huset, som har gemensamma utrymmen för toalett, dusch och bastu. För dig som kommer med husbil finns ställplatser på området.

Berättelser från Falu Gruva i filmformat

Ta del av spännande historier, berättelser och sägner från gruvan. Vilka var egentligen Gruvfrun och Fet-Mats? Vad har Falun med falukorven att göra? Och vilken var den stora midsommarsnackisen år 1687? Lär dig mer om Falu Gruva i de här korta filmerna på olika intressanta teman.

Tagga dina bilder

Vi vill se dina bilder av Dalarna, Falun och Falu Gruva. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.