Falu Gruva

Falu Gruva

Falu Gruva en del av Världsarvet Falun


Ett av världens bäst bevarade gruvlandskap, en gång världens största koppargruva, idag en del av Världsarvet Falun.


Guidad turer i underjorden

Utforska den 1000 åriga historien vid Falu Gruva, visning ner till 67 meter 360 dagar per år. Välj mellan dessa guidade visningar:

Ordinarie Guidad visning, under denna visning Falu Gruva får besökaren ta del av intressanta berättelser om hur det var att arbeta och leva i Falun under gruvindustrins storhetstid. Under högsäsong är det flera guidade turer varje dag.

Skrock- och sägenturen passar bäst för barn 3-7 år och går ner till 55 meter (på ordinarie visning går vi ner till 67 meter). Turen går dagligen under loven. 

Boka gärna i förväg för att vara säker på att få en plats på gruvturerna. Boka gruvtur på falugruva.se

Tänk på:
Att det är +5 grader i gruvan året om. Ta på varma och oömma kläder och skor. Regncape och hjälm finns att låna. Åldersgräns för att gå ner i gruvan är 3 år och alla under 12 år går endast ner i målsmans sällskap.

Falu Gruva ovan jord
Vill du uppleva Falu Gruvas storslagenhet utan att gå ner i gruvan, så kan du köpa en Ovan jord biljett. Det finns mycket att se och uppleva på gruvområdet.

Gruvpromenaden 
Följ den 1,7 km lång gruvpromenaden längs det väldiga dagbrottet Stora Stöten där den kittlande historien om gruvan berättas på informationstavlor. Flera sittbänkar finns utplacerade där du kan stanna och njuta av utsikten över Stora Stöten och hela staden. I en faluröd gruvlave har en bro byggts som går över det 208 meter djupa Creutz schakt som är ljussatt. Det enda du behöver göra är att promenera över och titta ner.

Gruvmuseet
Ett interaktivt och spännande museum som berättar Falu Gruvas 1000-åriga historia. Testa om du vågar åka tunna ned i schaktet eller klättra på gruvstegar. I gruvans konsthall visas under sommartid intressanta konstutställningar, surfa in på falugruva.se för aktuellt program. 

Äta och fika
Geschwornergården - här kan du njuta av en välfylld lunchbuffé ute i trädgården eller inomhus med vidunderlig utsikt över Stora Stöten.

Bagarstugan med stort trädgårdscafé. Här finns lättare salladsluncher att välja mellan, härliga smörgåsar med pålägg för alla smaker och naturligtvis hembakat kaffebröd.

Café Gjuthuset precis vid kanten till dagbrottet Stora Stöten. Här finns kaffe, te, dricka och enklare fika året runt.

Förbokning rekommenderas för att garantera plats samt språk. Telefon 023-78 20 30, e-post [email protected] eller direkt på plats.

Boka Falu Gruva ovan jord

Boende i Falun

Artiklar & Inspiration

Falu Gruva

World Heritage Journeys of Europe

Falu Gruva och Falu Kommun i spännande samarbete med Unesco och National Geographic. Visit Dalarna har sedan tidig höst 2017 samarbetat med Falu Gruva och Falu Kommun kring projektet ”World Heritage Journeys of Europe”. Vi har deltagit i 3 workshops och i ett omfattande arbete med att leverera material till Unesco som byggt en ny hemsida som uppmärksammar utvalda världsarv. Sidan lanseras den 13 september och därefter rullar en marknadsföringskampanj igång. Bakgrund: Unesco har uppmanats att under det Europeiska Kulturarvsåret 2018 belysa hållbar turism kopplat till de europeiska världsarven, och därför tillhandahållit ekonomiska medel av EU-kommissionen. Unesco i samarbete med National Geographic lyfter fram 34 av Europas 320 världsarv i 19 länder och synliggör dem på en digital plattform. Hela projektet går under namnet World Heritage Journeys of Europe. Det viktigaste syftet är att öka medvetenheten om våra mest intressanta europeiska världsarv och attrahera fler internationella besökare. I samarbete med National Geographic visas de utvalda världsarven på inspirationssidan World Heritage Journeys under fyra teman: Royal Europé, Ancient Europé, Romantic Europé och Underground Europé. Sverige representeras av Världsarvet Falun under temat Underground Europe och av Drottningholms slott under temat Royal Europe. I samband med lanseringen av hemsidan har tio attraktioner/besöksmål och 10 upplevelser i närheten av Falu Gruva i Världsarvet Falun valts ut vilka har erbjudits utrymme på Falu Gruvas landningssida. Dessa bidrar på så sätt till att bygga ett mervärde för besökaren genom att addera kända besöksmål i vårt närområde. Medverkande besöksmål i Dalarna är Carl Larsson gården, Zornmuseet, Dalarnas museum, Orsa Rovdjurspark, Nils Olsson Dalahästar, Fulufjällets nationalpark, Ekomuseum Bergslagen, Biking Dalarna. Med är även Hälsingegårdar och Sala Silvergruva. https://visitworldheritage.com/FalunMine www.visiteuworldheritage.com Pressrelease från Falu Gruva