Dressinåkare i Vansbro.

5 somriga måsten i Vansbro

Även om simning är huvudattraktionen för de flesta som besöker Vansbro under i början av juli finns det mycket mer att se och göra i Vansbro när du ändå är på plats. Här har vi samlat fem av Vansbros mesta sommarupplevelser.


1. Fyll på med unik musik och kultur

Vansbro bjuder på ett härligt varierat utbud av musik och kultur varje sommar. Ta del av de uppskattade bygdespelen Ingmarsspelen i Nås och Trollbröllopet i Äppelbo. Musik i Ladan bjuder på festival med komisk kammaropera, där vissa delar sjungs på dialekt. Eller varför inte ösa på ordentligt under Amazonrocken, Svenne Rubins egen tvådagarsfestival mitt i Vansbro, med massor av Amazoner och rock´n´roll? Kolla i vårt kalendarium för att hitta datum och tider för respektive evenemang.

Barn som leker i skogen.

2. Stilla sötsuget på Vansbro Konditori & Bageri

Vansbro Konditori är en klassiker som lockar många sötsugna besökare till Vansbro – det pratas till och med om ”fikahimlen”. Här trängs de traditionella bakverken med mer moderna inslag i de välfyllda diskarna. Allt är självklart bakat på plats. Slå dig ner för en fika i den hemtrevliga miljön eller njut av en lättare lunch. Varför inte fira prestationen i simningen med den unika Vansbrosimningsbakelsen?

3. Cykla dressin

Att färdas på dressin utmed den nedlagda inlandsbanan är en häftig naturupplevelse. Station Sågen, i den gamla stationsbyggnaden i byn Sågen utanför Vansbro, är en utgångspunkt för den som vill uppleva Dalarnas vildmark på ett annorlunda sätt. Här är det möjligt att hyra dressin för att på egen hand ge sig ut och utforska dalaskogarna, övernatta på stationens vandrarhem, ta en fika i caféet eller koppla av i badtunnan. Även företaget Vansbroäventyr hyr ut dressiner för familjevänliga utflykter längs tågrälsen.

Barn som cyklar dressin.

4. Heja från strandpromenaden

Njut av de natursköna omgivningarna – eller reka banan – längs Strandpromenaden. Här vandrar du längs simningens arena, alldeles bredvid Västerdalälven. Är det loppdag kan du som publik följa med och heja på simmarna som kämpar mot mål. Vilken dag du än väljer, är det garanterat ett av Vansbros härligaste promenadstråk.

5. Aktivera dig i naturen

Det är svårt att prata Vansbro utan att nämna naturen och möjligheterna till aktivt uteliv. Vandra den 6 km långa Hästängsleden, som slingrar sig genom naturreservatet Hästängsflotten. Här finns grillplatser, slogbodar och många platser lämpliga för matsäckspaus. Testa en av Sveriges bästa rullskidbanor – designad av Gunde Svan – på Snöå Skidstadion. I området finns också flera olika slingor för promenader, löpning och mountainbike. Två andra natursköna utflyktsmål är Ryggåsstugan, där det finns ett populärt café, och Snöå bruk, med sina brusande forsar mitt i de täta skogarna.   

Café i Vansbro.