Längdskidspår i solen, en glad man i skidkläder.

Ny längdsatsning på Kläppen

Publicerad

Den som vill utveckla sin längdskidåkning på Kläppen i vinter kommer nu att kunna göra det med skidprofilen Mattias Svahn. I ett nytt samarbete tar företaget Vasasvahn över längdskidskolan på Kläppen.

Grupplektionerna delas upp i nybörjare, motionär och elitmotionär och de privata lektionerna anpassas efter respektive åkares förutsättningar, i skate eller klassisk stil.

Kläppen Ski Resort har förutom den alpina skidåkningen 37 kilometer längdskidspår. Läs mer på Kläppens webbplats.

Foto: Daniel Bernstål/Kläppen Ski Resort

Tjej med kurbitsmössa bär på ett par skidor.

Information efter brand på Säfsen Resort

Publicerad

Under natten till måndagen den 2 januari utbröt en brand i huvudbyggnaden ”Hyttan” på Säfsen Resort, vilket påverkar delar av funktionerna med reception och restaurang. I och med att byggnaden ligger avsides från Säfsens övriga verksamhet är skidanläggningen med boende, liftar, backar, skiduthyrning och Wärdshus öppna precis som vanligt.

Säfsen har redan nu löst alternativ för reception och Hyttan Kök:

Reception
För dig som ska bo på Hyttanområdet flyttas incheckningen till Snowcamp (från 5/1). Tills dess sker incheckning vid skidområdet.

Hyttan Kök
Kvällsrestaurangen flyttar till Wärdshuset som kommer servera tacobuffé alla dagar från kl 17, samt en à la carte-meny. Befintliga bordsbokningar på Hyttan Kök flyttas till Wärdshuset.

Har du som gäst frågor gällande branden ber vi dig att maila till info@safsen.se så återkommer de så snart de kan. Säfsens växelnummer är för tillfället ej aktivt.

Ett barn i slalomhjälm lutar sig på sina stavar i backen.

Dags för alpin skidåkning: nu öppnar backarna

Publicerad

Nu är det äntligen möjligt att njuta av härliga skidupplevelser vid Dalarnas alpina anläggningar igen. Följande öppningsdatum är aktuella just nu, men säkerställ alltid den senaste informationen hos respektive anläggning.

HögfjälletLindvallenStötenTandådalenHundfjället och Kläppen i Sälenfjällen har alla öppnat för säsongen, så det är bara att kasta sig ut i backarna.

Vy över snötäckt stubgy i Orsa Grönklitt.

Ny restaurang, gym och zipline tar plats i Orsa Grönklitt efter Rovdjursparken

Publicerad

Mycket är på gång i Orsa Grönklitt efter att Rovdjursparken stängt för besökare. Entrén till före detta Rovdjurscentrum byggs om till en ny restaurang, PM Kök & Bar, där man satsar på streetfood.

I den före detta utställningshallen öppnas ett nytt gym som kommer vara öppet för alla, men med särskild inriktning på längdskidåkare.

Ännu en nyhet är att närbutiken vid gästcentrum ersätts av en Ica To Go-butik där kunderna kan logga in med bank-id för att själva scanna och betala sina varor.

– Vi kommer även att utveckla cykling och liftburen cykling med en ny zipline från klätterparken till Toppstugan, säger Johan Sares, anläggningschef.

En man i skoterkläder sitt på en Moonbike, en elcykel med drivmatta och mede.

Världsunik snöcykeltur med eldrift

Publicerad

MoonBikes är världens första elektriska snöcykel och i vinter går de att köra hos Offroadcamp i Nornäs i Älvdalen.

– En MoonBike är ett spännande alternativ till snöskoteråkning. Att köra ett helt tyst fordon genom ett snötäckt landskap är en väldigt stark upplevelse, säger Katrina Freyer, som driver Offroadcamp tillsammans med sin familj.

MoonBikes har de senaste åren blivit en allt vanligare syn i Alperna, där de används som ett lättare och mer miljövänligt alternativ till traditionella snöskotrar. I Sverige finns bara två ställen där du kan hyra dem, varav ett alltså ligger i Nornäs.

Läs mer på Offroadcamps webbplats.

Selma Lagerlöf sitter vid sitt skrivbord och skriver.

En dag om Selma Lagerlöf på Dalarnas museum

Publicerad

Den 11 december bjuder Dalarnas museum i Falun in till en dag om Selma Lagerlöf, med anledning av att det är 125 år sedan den världsberömda författaren flyttade till Dalarna.

Som första kvinnan i Svenska Akademien var Selma en pionjär, liksom när hon fick Nobelpris. På Dalarnas museum finns Selmas bibliotek och arbetsrum bevarat från den tid hon levde och verkade i Falun.

Under dagen kan du besöka ett antal visningar med Selmas liv och verk i fokus, som Julklappsboken, en julinspirerad visning för barn, och en dramatisering med Lagerlöfstema.

Dagen arrangeras i samarbete med Dalarnas kvinnohistoriska förening och det är fri entré. Se hela programmet på Dalarnas museums webbplats.

2023 års kranskulla och kransmas håller i en krans framför en snötäckt stuga.

De är Vasaloppets kranskulla och kransmas 2023

Publicerad

Vasaloppets kranskulla och kransmas 2023 är Alice Larsson, Sälens IF och Albin Gezelius, IFK Mora. Tillsammans har de fått vad som brukar kallas det mest ärofyllda uppdraget bland alla tusentals funktionärer som gör Vasaloppets arrangemang möjligt.

Alice, som nu blir den 99:e kranskullan, har tidigare elitsatsat inom alpin skidåkning men har nu en roll som ledare inom Sälens IF. Albin, som blir den 35:e kransmasen, är en multitalang inom flera idrotter och representerar flera av IFK Moras alliansföreningar.

Vasaloppets vintervecka 2023 startar med Vasaloppet 30 fredag 24 februari och avslutas med det 99:e Vasaloppet söndag 5 mars.

Läs mer om årets kranskulla och kransmas.

Stämningsfull bild vid St Johanneskyrkan vid Faluån.

Glöggvandring i Världsarvsstaden

Publicerad

Fyra dagar i december har du möjlighet att vara med på en unik stadsvandring i världsarvsmiljö. Under vandringen, som går längs Faluån och avslutas i Gamla Herrgården, får du lära dig mer om jultraditioner, mat och dryck samt om husen du passerar.

Vandringen ges 1, 8, 11 och 15 december, 17–19 och avslutas med värmande glögg på Vass Britas gård.

Läs mer om glöggvandring.

Marknadsstånd vid julmarknad på Zorngården.

Julmarknadernas tid är här

Publicerad

Äntligen har tiden kommit då julmarknader runt om i Dalarna lockar med glöggdoft, värmande eldar och mysiga marknadsstånd med allt från julgodis till hantverk, kransar, lokal mat och dryck.

Helgen 19–20 november kan du till exempel gå på julmarknad i Staberg, vid Hildasholm, i Siljansnäs och på Sunnansjö Hembygdsgård, eller njuta av jul på Skedvi Bröd.

Få saker är så mysiga som att besöka traditionella julmarknader och i Dalarna finns det många. Se datum och tid för alla julmarknader här och njut av atmosfären och julstämningen.

Malin Olsson ler på en spark framför en röd dalastuga.

Julfix och dalamys i ny SVT-serie

Publicerad

I den nya serien "Fixarjulen" på SVT Play syns programledaren Malin Olsson, känd från bland annat "Vem bor här?", kämpa mot november­mörkret. Malin, som är född och uppvuxen i Skattungbyn i Orsa, har tagit med familjen hem till Dalarna för att fixa riktig julstämning. 

Varje dag i november släpps ett nytt avsnitt, med allt från julbak till blommor, pynt och pyssel för hela familjen. Se alla avsnitt här.

Alla 30 program har spelats in på Myrängsgården Gästgiveri i Mora, en vacker gård i genuin dalastil inspirerad av Zorn, med anor från 1700-talet. Blir du också sugen på att bo där, se Myrängsgårdens webbplats.

Foto: Janne Danielsson/SVT