Eldstad utomhus.

Håll koll på brandrisk och eldningsförbud

Publicerad

Sommartid är vi många som tar oss ut i skog och mark för att vandra, cykla, paddla och njuta av naturen. Om du vill göra upp eld under turen är det viktigt att hålla dig uppdaterad om eventuella brandrisker och eldningsförbud som råder på den plats du befinner dig. Både Länsstyrelsen, kommunerna och räddningstjänsten jobbar med både information och rådgivning.

Som privatperson har du alltid ett ansvar att vara aktsam vid eldning eller andra aktiviteter som kan starta bränder. Det är du som har huvudansvaret för att förebygga att okontrollerade bränder uppstår. Generellt så avråder Länsstyrelsen från eldning när det är torrt och varmt under sommarhalvåret, men om du ändå väljer att elda är det några saker du måste göra:

  • Du måste försäkra dig om om att det inte råder eldningsförbud där du befinner dig. Information om var du hittar aktuell info om eldningsförbud finns längre upp på denna sida.
  • Du måste alltid ha tillgång till släckutrustning.
  • Du måste elda på ett sådant sätt att elden inte kan sprida sig och orsaka en större brand.
  • Du måste alltid släcka elden ordentligt innan du lämnar platsen.

Läs mer och se aktuella eldningsförbud på Länsstyrelsen Dalarnas hemsida.

Furudal Forest Festival.

Ny festival med unga talanger och lokala smaker

Publicerad

Den 24 juli är det premiär för Furudal Forest Festival, en ny sommarfestival som anordnas på Näsets Marcusgård i Furudal. Heldagsfestivalen har ett brett aktivitetsprogram med såväl några av Dalarnas upcoming artister som Siljansbygdens unga musiktalanger, då festivalen vill ge möjligheten till ungdomar att ta plats på samma scen som de mer etablerade artisterna. Bland akterna finns exempelvis Hanna Enlöf, ALVA, Orsakan, Maja Ottilia och Indigorado.

– Vi vill tillsammans vara med och stärka kulturlivet i Dalarna med en nytänkande och naturnära skogsfestival. Vi bjuder in till en heldag där vi låter skogen vara ditt vardagsrum och musiken blir soundtracket till sommarens skönaste häng, säger Emma Lyck, festivalens projektledare.

På matmarknaden, som även den är en del av festivalen och festivalområdet, finns mathantverkare som erbjuder lokala råvaror och delikatesser i småskalig produktion.

Läs mer: Furudal Forest Festival.

Klassisk musik i världsklass under festivalen Musik i Djura i Leksand.

Världspremiär för festivalen Musik i Djura

Publicerad

Den 5-8 augusti är det världspremiär för Musik i Djura, ett nytt arrangemang och kosertserie som under festivaldagarna bjuder på klassisk musik i Djura utanför Leksand.

Den första upplagan har flera etablerade världsartister på programmet, liksom spännande stjärnskott. Det går även att lyssna till en av musikvärldens ledande ensembler (Stockholm Chamber Brass) och en ny kammarorkester (Cappella Christina).
Konserternas repertoar spänner från specialskriven musik och beställningsverk till toner från barocken, från kantat och opera till folkvisa, i verk av Vivaldi, Händel, Mozart, Puccini, Rangström och Stenhammar.
 
Grundare och konstnärlig ledare är Mats Liljefors, som tidigare varit och grundare av Musik på Slottet i Stockholm.

Läs mer: musikidjura.se.

I Vasaloppsarenan finns Café Hökberg som har öppet i sommar, för den som vill genomföra Hemmavasan mellan Sälen och Mora.

Bussresor, caféer och ny skyltning: Vasaloppsarenan redo för sommaren

Publicerad

Ny och förbättrad skyltning för vandrings- och cykelleder, caféer där du kan fika och äta längs vägen samt bussresor tur och retur Mora-Sälen där det är tillåtet att ta med cykeln. Allt detta gör Vasaloppsarenan redo för att ta emot sommarens besökare.

Eftersom Vasaloppets sommarvecka 2021 på grund av coronapandemin inte kan genomföras i den fysiska Vasaloppsarenan arrangeras i stället Hemmavasan där du cyklar eller springer ditt lopp där du är. För den som är sugen på att genomföra sitt lopp på plats i arenan, och i vanlig ordning gå i mål under den klassiska portalen, finns det flera smarta sätt att få till en smidig upplevelse:

  • Hedmans Buss trafikerar sträckan Mora–Sälen torsdag till söndag under perioden 3 juli–21 augusti, alltså hela Hemmavasan-perioden.
  • Flera mysiga caféer har sommaröppet i Vasaloppsarenan och erbjuder både fika och lättare maträtter längs vägen, bland annat i Mångsbodarna, Evertsberg och Hökberg.

Kom ihåg att alltid följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att minska spridningen av covid-19 och ta eget ansvar.

Läs mer om Hemmavasan, Vasaloppsarenan och sommarens nyheter på Vasaloppets hemsida.

Rödmålad dalahäst från Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs.

Falu Rödfärg öppnar upplevelsebutik hos Nils Olsson Dalahästar

Publicerad

Två världsberömda Sverigesymboler går ihop i ett samarbete med svensk kulturhistoria i fokus. Nu är det möjligt för besökare hos Nils Olsson Dalahästar att även ta del av Falu Rödfärgs historia och sortiment genom att besöka deras upplevelsebutik vid dalahästfabriken i Nusnäs.

Fabriken är ett uppskattat och populärt besöksmål dit många nyfikna söker sig för att ta sig en närmare titt på den världsberömda dalahästens ursprung och tillverkning. När Falu Rödfärg nu öppnar upp sin upplevelsebutik har besökare möjligheten att kunna ta del av två starka kulturarv på ett och samma ställe.

Upplevelsebutiken kan beskrivas som en utställning och butik på en och samma yta. Förutom att titta på Falu Rödfärgspräglad fotokonst och möjligheten att ta del av hela sortimentet av färg och designprodukter, erbjuds även besökare en inblick i Falu Rödfärgs historia och tillverkningen av Sveriges nationalfärg.

– Båda varumärkena präglar bilden av Sverige, och samarbetet syftar till att ge näring och stärka ett levande kulturarv. Vi är väldigt glada att vi kan erbjuda nationella och internationella besökare en kortare resa i vår historia, samt erbjuda besökarna vårt fullständiga sortiment i hjärtat av Dalarna, säger Martin Haglind, försäljningschef på Falu Rödfärg.

Hitta besöksinformation och aktuella öppettider hos Nils Olsson Dalahästar.

Under den nya Stämmoveckan i Dalarna bjuds det på folkmusik i olika former.

Ny Stämmovecka ersätter Musik vid Siljan

Publicerad

Den 2–10 juli 2021 är det premiär för Stämmoveckan, som samlar stämmor, konserter, kurser – från traditionell folkmusik till fusion. Ambitionerna är stora och den musikaliska profilen är bred.

Stämmoveckan tar vid där den numera avvecklade festivalen Musik vid Siljan slutade. Engagemanget, erfarenheten, mångfalden av scener, miljöer och nätverket av arrangörer och ideella krafter finns kvar. Flera evenemang anordnas på olika platser runt om i Siljansbygden.

Alla arrangemang följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och flera kräver förbokning.

Läs mer: stammoveckan.se.

Musik- och motorfestivalen i Älvdalen samlar vanligtvis många motorentusiaster, men 2021 ställs festivalen in på grund av pandemin.

Årets Musik- och Motorfestival i Älvdalen ställs in

Publicerad

Älvdalens Musik- och Motorfestivalen som traditionellt arrangeras vecka 32 ställs in även i år 2021, meddelar arrangörerna i ett pressmeddelande. Skälet till att ställa in är det osäkra läget med pågående pandemi och risk för smittspridning. Beslutet togs vis ett gemensamt möte mellan arrangören, smittskydd Dalarna, Älvdalens kommun och Polisen.

Andra liknande evenemang i Dalarna har ställts in och Älvdalens kommun vill ta sitt ansvar och stödjer därför beslutet.

– Det vore mycket olyckligt om vi med ett evenemang med tusentals besökare bidrar till att smittspridningen ökar igen. Pandemin är inte över och att genomföra ett sådant stort evenemang under rådande omständigheter skulle skicka helt fel signaler, säger Kjell Tenn, kommunalråd i Älvdalens kommun, i pressmeddelandet.

Älvdalens Musik- och Motorfestival har genomförts sedan år 2002. In i det sista har arrangören hoppats på att kunna genomföra årets festival, men har nu fått lov att konstatera att det inte är möjligt som läget ser ut.

– Vi förstår att många blir besvikna – det är vi också. Vi kommer att kontakta våra samarbetspartners och sponsorer redan nu i ambitionen att gemensamt försöka säkra festivalens framtid, säger Torbjörn Wallin och Niklas Nouvel, arrangörerna för Älvdalens Musik- och Motorfestival.

Läs mer: Ta del av löpande information och uppdateringar via Älvdalens Musik och Motorfestivals Facebooksida.

Det är viktigt att visa hänsyn till renarna när du är ute på fjället.

Tänk på renarna på fjället i sommar

Publicerad

I trakterna kring Idre och Grövelsjön är det vanligt att få syn på frigående renar, både på vägar, nära bebyggelse och ute på fjället.

Då är det extra viktigt att visa hänsyn och tänka på att:

  • Ta det lugnt i trafiken och respektera de varningsskyltar som finns efter vägarna.
  • Omkring midsommar brukar man samla renarna för kalvmärkning och det är fortfarande viktigt att inte störa renen så att kalvarna inte kommer ifrån sin vaja.
  • Om du vandrar i fjällen, håll dig till de markerade lederna och ha alltid hund i koppel.

Läs mer: På Naturvårdsverkets hemsida finns mer information om vad som gäller när du är ute på fjället.

En scen upplyst av blått ljus.

Dalhalla välkomnar artister igen

Publicerad

Det är glada nyheter att i sommar så kommer Dalhalla återigen att kunna välkomna artister och publik till den helt unika arenan. I juni får publikantalet ligga på 500 personer och då Dalhalla är en utomhusarena med plats för en betydligt större publik ser sommaren ljus ut. 

- Det är såklart ett mycket efterlängtat och viktigt besked för oss på Dalhalla som länge varit beredda på att dra i gång. Vi har väntat och framför allt längtat efter att få bjuda vår publik på minnesvärda musikupplevelser igen, nu får vi äntligen chans att göra det. Tanken på att återigen få njuta av musik och underhållning live med vänner har känts långt borta. Vi vet att både publik och artister längtat lika mycket som vi. Inom kort kommer vi att presentera en rad nya evenemang med fantastiska artister, säger Conny Gesar, VD på Rättvik Event.

Hittills är det planerat att artister som Miss Li, Måns Zelmerlöw och Jill Johnson kommer att stå på scenen i sommar, men fler kan det bli.

Läs mer på Dalhallas hemsida.

Nytt teknikområde för biking hos Orsa Grönklitt.

Nytt teknikområde för cykelfantaster

Publicerad

I sommar görs ett nytt teknikområde entré och tar cyklingen i Orsa Grönklitt till nya nivåer som är en del av Biking Dalarna. Teknikområdet består dels av en skillstrail, en maskingrävd stig som slingrar sig genom skogen och bjuder på olika typer av hinder med olika svårighetsgrad för balansträning, kurvträning och utmanande hopplinjer. Som en extra bonus har även ett skillsarea byggts vid stadion, ett mer utpräglat teknikområde med en mängd olika hinder och moduler. Ett bra insteg in i MTB-cyklingens förtrollande värld, där du kan ta några varv innan du åker ut i skogen.

Läs mer: Orsa Grönklitt