En kvinna i 50-talskläder sitter i en soffa och fikar.

Res till 1950-talet vid Falu Gruva

Publicerad

En sommarnyhet vid Falu Gruva är en gruvarbetarbostad från 1958. Träffa familjen Eriksson där frun Signe sköter hemmet och mannen Nils jobbar i gruvan. Ställ frågor om deras liv som gruvarbetarfamilj på 1950-talet, hälsa på familjens kaniner och prova lekar och spel från tiden.

Sedan tidigare finns också en gruvarbetarbostad från 1897, där du kan träffa äldre släktingar till familjen Eriksson och prova på livet vid gruvan under 1800-talets slut.

– Mycket har handlat om hur det var att jobba i den här miljön, alltså framför allt det männen gjorde. Därför känns det extra viktigt att visa hur det var att vara kvinna och barn. Man får en känsla för hur det var att leva vid gruvan vid de här tiderna, säger Anna Björkman, verksamhetschef på Falu Gruva.

Sommaren 2022 är de levande historiska miljöerna vid gruvan öppna dagligen 18 juni–14 augusti. Läs mer hos Falu Gruva.

Vy över finnmarken, mörka skogar under blå himmel.

Finnmarken firar 400 år i Ludvika

Publicerad

Finnmarken är döpt efter de tusentals skogs­finnar som flyttade från Finland till Dalarna, främst under 1600-talets första hälft. Sydvästra Dalarnas stora natur­områden och djupa skogar är fyllda av spår från de människor som bosatte sig här för över 400 år sedan, och influen­serna lever vidare än idag.

Den 24 maj–5 juni firas jubiléet Finnmarken 400 år i Ludvika, för att uppmärk­samma det geogra­fiska och kulturella område som finn­marken utgör. Under dagarna kan du ta del av ett gediget program med utställ­ningar, före­läs­ningar, guidade turer, tävlingar och andra aktivi­teter.

Se hela programmet hos Ludvika kommun.

Fyra personer i folkdräkt går längs en väg.

Dags för Kulltåget till Stockholm

Publicerad

Snart är det dags igen för Kulltåget – en dag då dräktklädda kullor och masar intar Stockholm. Årets Kulltåg äger rum 21 maj, med avgång 07.55 från Borlänge central. Väl framme i Stockholm går alla i samlad trupp till Kungsträdgården för fotografering. 

Genom Facebooksidan "Kulltåget till Stockholm" bjuds alla intresserade in att själva boka sin tågbiljett och vara med. Du kan också ansluta efter vägen eller möta upp i dräkt på plats i Stockholm.

Olika produkter står till försäljning på en marknad.

Marknadssäsongen är här

Publicerad

Våren är äntligen här och med den marknadssäsongen. Först ut är Rättviks klassiska vårmarknad den 6–8 maj, som äntligen återkommer efter pandemiuppehållet. På en av landets största marknader finns alltifrån karameller och kryddor till hantverk och verktyg.

En annan klassiker är Leksands Medeltidsmarknad, som alltid anordnas sista helgen i maj. I år är det 26–29 maj som gäller för dig som vill uppleva något utöver det vanliga. Riddare, musiker och gycklare sätter stämningen på marknadsområdet vid Leksands Hembygdsgårdar, där du för en dag kan uppleva hur det var att leva på medeltiden.

Dalarnas museum sett utifrån, en röd tegelbyggnad.

Födelsedagsvecka på Dalarnas museum

Publicerad

2–8 maj fyller Dalarnas museums byggnad i Falun 60 år, något som firas med ett matigt och spännande program. Under dagarna hålls flera visningar av museets olika utställningar och du kan delta vid aktiviteter som pappersblomsverkstad och kroki.

Lördag den 7:e 14.00 hålls vernissage för sommarutställningen "Här ska skåpet stå". Söndagen är en temadag tillägnad historisk odling. 

Se hela programmet och läs mer hos Dalarnas museum.

En kvinna crawlar med våtdräkt och simglasögon.

Vansbrosimningen lanserar Vansbro Nattsim

Publicerad

Med premiär den 13:e augusti 2022 lanserar Vansbro­simningen det nya loppet Vansbro Nattsim. När mörkret fallit går loppet av stapeln och det är upp­levelsen som står i fokus. Loppet är 1 000 meter i val­fritt sim­sätt och det är ingen tävling.

Marschaller och eldar lyser upp sträckan och det är obliga­toriskt att använda en safety buoy med lyse – denna ingår i anmälnings­avgiften. Alla deltagare går gemen­samt till starten i ett fackel­tåg ledda av spelmän. Efter loppet erbjuds mat och after­swim fram till midnatt.

Läs mer om Vansbro Nattsim.

Två personer vandrar bland höga träd i skogen.

Storvandring Dalkarlsvägen i maj

Publicerad

Nu kan du anmäla dig till årets Storvandring, ett evenemang som uppmärksammar de arbetsvandringar dalfolket gjorde till Stockholm, från 1500-talet och fram till tidigt 1900-tal.

Vandringen går längs Dalkarlsvägen, det system av stigar och vägar som män och kvinnor från hela Dalarna gick säsongsvis för att arbeta i Stockholm.

Storvandringen inleds från Mora och Orsa den 17 maj med målet Gamla Stan den 28 maj. Du väljer själv hur många etapper du vill delta på, anmäl dig senast 8 maj.

Läs mer om Dalkarlsvägen och Storvandringen.

Två vandrare går längs en grusväg med vacker utsikt över en sjö.

Vandringstips: Signaturled Siljan

Publicerad

I mars nylanserade Svenska Turistföreningen sina så kallade signaturleder, alltså leder som kännetecknas av sin vackra natur och är karaktäristiska för sin landsdel. I Dalarna finns Signaturled Siljan som är en av 13 utvalda och kvalitetssäkrade leder.

Signaturled Siljan är 61 km, går från Fryksås till Rättvik, och är en idyllisk upplevelse bland fäbodar och röda stugor. Leden är tydligt markerad och du vandrar i första hand på stigar genom ett storkuperat landskap. Leden är en del av den totalt 34 mil långa Siljansleden som går runt Siljan och Orsasjön. 

Läs mer om Signaturled Siljan.

En badbrygga där några läser och några badar i vattnet.

Vad gör du i sommar? Hitta svaret i årets Sommarmagasin

Publicerad

Årets Sommarmagasin från Visit Dalarna är fullmatat med tips om sommarens bästa vandringar, vatten­falls­safari, Siljans Seven Summits och här finns även höjd­punkterna i sommarens evenemangs­kalender. 

Addera sägner, folktro och trolldom, familje­äventyr i Idre, kompis­weekend i Säfsen, en maxad guide till Dalarnas caféer, receptet på sommarens läckraste frukost­buffé och en camping­trip där du under en härlig vecka får se det mesta av Dalarna, så har du ett axplock av allt vårt landskap har att erbjuda.

Njut av en stor portion härlig läsning som ger fullt med idéer för sommarens upp­levelser. Du hittar magasinet här.

Personer med golfklubbor går på en gräsmatta framför en röd byggnad.

Hagge GK utsedd till Årets Golfklubb 2022

Publicerad

Hagge Golfklubb, belägen mellan Ludvika och Smedjebacken, har utsetts till Årets Golfklubb 2022 av föreningen Golfjournalisterna.

– Golfjournalisterna har bra koll på alla klubbar i hela landet, stora som små. Och att de då gör bedömningen att vi är allra bäst, det känns otroligt roligt, säger klubbchefen Tommy Staf till DT.

Med sina omväxlande och lätt kuperade 18 hål, där 7 av hålen sträcker sig längs sjön Haggens stränder, bjuder Hagge Golfklubb på en upplevelse av klass. Läs mer om Hagge Golfklubb och utmärkelsen.

Golfjournalisterna är en förening vars medlemmar producerar golfrelaterat material i olika medier. Sedan 1978 har föreningen utsett Årets Golfklubb i Sverige.