Två kvinnor läser vandringskarta under höstvandring.

Vandra under Vandringens dag

Publicerad

Lördag 11 september är det vandringens dag och runt om i Sverige uppmanas människor ge sig ut på vandringsleder, stigar, promenadstråk och skogsområden. Det anordnas även flertalet gemensamma  aktiviteter av olika organisationer, där det är möjligt att följa med en guide eller ledare ut i naturen.

Gör en höstutflykt i dalanaturen, endera längs en favoritled eller längs ett helt nytt stråk: Här kan du läsa mer om vandring i Dalarna.

Vill du ha tips och inspiration på olika vandringar? Har är fem artiklar på temat:

 1. Dalarnas bästa vandring – Vandringsleder för nybörjare och erfarna.
 2. Vilken vandrare är du? Fyra vandringar i Dalarna.
 3. Fem vandringar i Grövelsjön.
 4. Vandringsdagbok från Siljansleden.
 5. Tillgängliga vandringsleder i Dalarna.

Utsikt över Siljan i Siljansnäs

Nya utsiktstornet i Siljansnäs är öppet

Publicerad

Nu har äntligen det nya utsikts­tornet på toppen av Björkberget i Siljansnäs öppnat, en ståtlig trä­kon­struk­tion med svår­slagen utsikt över hela Siljans­trakten.

Sedan 1933 har det funnits ett utsikts­torn på platsen, men på grund av röta revs det gamla tornet 2018. Men nu går det alltså äntligen att njuta av den maka­lösa utsikten igen. I september har tornet öppet fredag till söndag, 10-17, med fri entré. 

Läs mer om tornet och allt som finns att upptäcka i Siljansnäs natur­reservat och Naturum Dalarna.

Myr med lite vatten på marken.

Snart börjar jaktsäsongen

Publicerad

Jakt är tillåtet i många av Dalarnas naturreservat, men du får besöka dem även när det pågår jakt. Länsstyrelsen har några tips för dig som vistas i skogen under jaktsäsongen:

1. Bär färgglada kläder
2. Gör jägare uppmärksamma innan du passerar dem, till exempel genom att vinka. Inte genom att skrika.
3. Du får passera skyltar om att jakt pågår. Det finns inte avstängda områden.
4. Ha din hund kopplad om du vet att jakt pågår.
5. Prata gärna med jägare du träffar i skogen om var det är bäst att gå.

Kanske kan du välja ett annat svampställe just denna dag. Besök Länsstyrelsen Dalarna för mer information.

Skog i solnedgång.

Information om veckans kraftiga regnväder

Publicerad

Det kraftiga regnvädret som dragit in i Dalarna under veckan påverkar både vägar och besöksmål. Var försiktiga och sök gärna upp information om platsen ni tänkt besöka innan ni ger er iväg.

Läs mer här!

Spången mot vattenfallet Njupeskär i Fulufjället.

Spången in mot Njupeskär renoveras

Publicerad

Spången från bron in mot Njupeskär är i dåligt skick och behöver renoveras. Från och med den 18, vecka 33 kommer leden in mot fallet att stängas och rivning påbörjas. Nybyggnation startas därefter och om allt går som planerat kommer den att öppna en bit in på säsongen 2022. Under denna period får du betrakta vattenfallet på längre avstånd. 24-26 augusti sker materialtransporter med helikopter. Då är det extra viktigt att respektera avspärrningarna och hänvisning av personal. Överträdelse är förenat med livsfara.

Läs mer på naturums facebooksida.

Eldstad utomhus.

Håll koll på brandrisk och eldningsförbud

Publicerad

Sommartid är vi många som tar oss ut i skog och mark för att vandra, cykla, paddla och njuta av naturen. Om du vill göra upp eld under turen är det viktigt att hålla dig uppdaterad om eventuella brandrisker och eldningsförbud som råder på den plats du befinner dig. Både Länsstyrelsen, kommunerna och räddningstjänsten jobbar med både information och rådgivning.

Som privatperson har du alltid ett ansvar att vara aktsam vid eldning eller andra aktiviteter som kan starta bränder. Det är du som har huvudansvaret för att förebygga att okontrollerade bränder uppstår. Generellt så avråder Länsstyrelsen från eldning när det är torrt och varmt under sommarhalvåret, men om du ändå väljer att elda är det några saker du måste göra:

 • Du måste försäkra dig om om att det inte råder eldningsförbud där du befinner dig. Information om var du hittar aktuell info om eldningsförbud finns längre upp på denna sida.
 • Du måste alltid ha tillgång till släckutrustning.
 • Du måste elda på ett sådant sätt att elden inte kan sprida sig och orsaka en större brand.
 • Du måste alltid släcka elden ordentligt innan du lämnar platsen.

Läs mer och se aktuella eldningsförbud på Länsstyrelsen Dalarnas hemsida.

Furudal Forest Festival.

Ny festival med unga talanger och lokala smaker

Publicerad

Den 24 juli är det premiär för Furudal Forest Festival, en ny sommarfestival som anordnas på Näsets Marcusgård i Furudal. Heldagsfestivalen har ett brett aktivitetsprogram med såväl några av Dalarnas upcoming artister som Siljansbygdens unga musiktalanger, då festivalen vill ge möjligheten till ungdomar att ta plats på samma scen som de mer etablerade artisterna. Bland akterna finns exempelvis Hanna Enlöf, ALVA, Orsakan, Maja Ottilia och Indigorado.

– Vi vill tillsammans vara med och stärka kulturlivet i Dalarna med en nytänkande och naturnära skogsfestival. Vi bjuder in till en heldag där vi låter skogen vara ditt vardagsrum och musiken blir soundtracket till sommarens skönaste häng, säger Emma Lyck, festivalens projektledare.

På matmarknaden, som även den är en del av festivalen och festivalområdet, finns mathantverkare som erbjuder lokala råvaror och delikatesser i småskalig produktion.

Läs mer: Furudal Forest Festival.

Klassisk musik i världsklass under festivalen Musik i Djura i Leksand.

Världspremiär för festivalen Musik i Djura

Publicerad

Den 5-8 augusti är det världspremiär för Musik i Djura, ett nytt arrangemang och kosertserie som under festivaldagarna bjuder på klassisk musik i Djura utanför Leksand.

Den första upplagan har flera etablerade världsartister på programmet, liksom spännande stjärnskott. Det går även att lyssna till en av musikvärldens ledande ensembler (Stockholm Chamber Brass) och en ny kammarorkester (Cappella Christina).
Konserternas repertoar spänner från specialskriven musik och beställningsverk till toner från barocken, från kantat och opera till folkvisa, i verk av Vivaldi, Händel, Mozart, Puccini, Rangström och Stenhammar.
 
Grundare och konstnärlig ledare är Mats Liljefors, som tidigare varit och grundare av Musik på Slottet i Stockholm.

Läs mer: musikidjura.se.

I Vasaloppsarenan finns Café Hökberg som har öppet i sommar, för den som vill genomföra Hemmavasan mellan Sälen och Mora.

Bussresor, caféer och ny skyltning: Vasaloppsarenan redo för sommaren

Publicerad

Ny och förbättrad skyltning för vandrings- och cykelleder, caféer där du kan fika och äta längs vägen samt bussresor tur och retur Mora-Sälen där det är tillåtet att ta med cykeln. Allt detta gör Vasaloppsarenan redo för att ta emot sommarens besökare.

Eftersom Vasaloppets sommarvecka 2021 på grund av coronapandemin inte kan genomföras i den fysiska Vasaloppsarenan arrangeras i stället Hemmavasan där du cyklar eller springer ditt lopp där du är. För den som är sugen på att genomföra sitt lopp på plats i arenan, och i vanlig ordning gå i mål under den klassiska portalen, finns det flera smarta sätt att få till en smidig upplevelse:

 • Hedmans Buss trafikerar sträckan Mora–Sälen torsdag till söndag under perioden 3 juli–21 augusti, alltså hela Hemmavasan-perioden.
 • Flera mysiga caféer har sommaröppet i Vasaloppsarenan och erbjuder både fika och lättare maträtter längs vägen, bland annat i Mångsbodarna, Evertsberg och Hökberg.

Kom ihåg att alltid följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att minska spridningen av covid-19 och ta eget ansvar.

Läs mer om Hemmavasan, Vasaloppsarenan och sommarens nyheter på Vasaloppets hemsida.

Rödmålad dalahäst från Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs.

Falu Rödfärg öppnar upplevelsebutik hos Nils Olsson Dalahästar

Publicerad

Två världsberömda Sverigesymboler går ihop i ett samarbete med svensk kulturhistoria i fokus. Nu är det möjligt för besökare hos Nils Olsson Dalahästar att även ta del av Falu Rödfärgs historia och sortiment genom att besöka deras upplevelsebutik vid dalahästfabriken i Nusnäs.

Fabriken är ett uppskattat och populärt besöksmål dit många nyfikna söker sig för att ta sig en närmare titt på den världsberömda dalahästens ursprung och tillverkning. När Falu Rödfärg nu öppnar upp sin upplevelsebutik har besökare möjligheten att kunna ta del av två starka kulturarv på ett och samma ställe.

Upplevelsebutiken kan beskrivas som en utställning och butik på en och samma yta. Förutom att titta på Falu Rödfärgspräglad fotokonst och möjligheten att ta del av hela sortimentet av färg och designprodukter, erbjuds även besökare en inblick i Falu Rödfärgs historia och tillverkningen av Sveriges nationalfärg.

– Båda varumärkena präglar bilden av Sverige, och samarbetet syftar till att ge näring och stärka ett levande kulturarv. Vi är väldigt glada att vi kan erbjuda nationella och internationella besökare en kortare resa i vår historia, samt erbjuda besökarna vårt fullständiga sortiment i hjärtat av Dalarna, säger Martin Haglind, försäljningschef på Falu Rödfärg.

Hitta besöksinformation och aktuella öppettider hos Nils Olsson Dalahästar.