Vinkandes glada barn i krokodilens berg- och dalbana.

Leksand Sommarland fyller 40 år

Publicerad

I sommar firas det med kalas när en av Dalarnas populäraste turistattraktioner som varje år lockar över 150 000 gäster firar 40 år. Jubileet uppmärksammas med överraskningar, underhållning och godisregn under hela sommaren.

Läs mer om Leksand Sommarlands firande

Två mountainbikecyklister ipå skogsväg.

Biking Dalarna växer

Publicerad

Sveriges cykelparadis växer med ännu mer kvalitetssäkrad cykling. Lagom till årets säsong tillkommer flera nya områden. I den väletablerade cykeldestinationen Falun utökas befintligt utbud med områdena Sundborn, Grycksbo och Falu Gruva. Här cyklar du i världsarvsmiljö och hittar fina, varierande och en del riktigt utmanande leder. 
Vansbro - Dala-Järna är ett helt nytt område med härligt flowiga cross country leder. Flera av lederna går längs med Västerdalälvens och Vanåns stränder så passa på att ta ett välförtjänt dopp vid någon av de naturliga badstränderna du passerar. 

Biking Dalarna är ett samarbete mellan cykelområden som erbjuder upplevelser av hög kvalitet. Alla områden har gemensam ledmärkning, gradering av leder och garanterat bra kringservice. I närheten av Biking Dalarnas områden finns boenden med diplomeringen Outdoor Qualified som innebär extra omtanke för dig som cykelgäst. 

Läs mer om Biking Dalarna

Texten Mera fröjd af lifvet skriven på väggen på Carl Larsson-gården.

Mera Fröjd af Lifvet - Carl och Karin Larsson i goda vänners lag

Publicerad

I sommar har du möjlighet att följa i spåren av Carl och Karin Larsson och deras vänkrets i sommarens utställning "Mera fröjd af lifvet - Carl och Karin Larssons vänner" på Carl Larsson-gården. Carl och Karin Larsson umgicks med många kulturpersonligheter som har gjort starka avtryck inom konst, litteratur, musik och teater men också med entreprenörer och visionärer som var starkt pådrivande i samhällsutvecklingen.

Vid två tillfällen genomförs en resa med besök hos flera av förra sekelskiftets konstnärer, författare och tonsättare. De två kulturresorna hälsar på hos kändisar som Erik Axel Karlfeldt, Ottilia Adelborg, Anders och Emma Zorn för att bara nämna några. Resorna avslutas hos Karin och Carl Larsson på Lilla Hyttnäs i Sundborn där sommarens utställning är just "Mera fröjd af lifvet - Carl och Karin Larssons vänner".

För mer information besök carllarsson.se

Medlajer.

Unik minnesmedalj i det 100:e Vasaloppet

Publicerad

Det 100:e Vasaloppet arrangeras söndag 3 mars 2024. Loppet är fulltecknat med 15 800 deltagare och för alla som tar sig i mål väntar en unik minnesmedalj designad med inspiration från äldre Vasaloppsmedaljer.

På medaljen ser man den skidåkande Gustav Vasa i mitten och runt kanten finns inskriptionen ”Till minne av det hundrade Vasaloppet 2024”.

Minnesmedaljen finns i två varianter, den med guldfärgad kant är en så kallad prestationsmedalj som delas ut till den som åker loppet på maximalt segrartiden plus 50 procent i dam- respektive herrklass. Alla som går i mål i ett lopp under Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka får alltid en medalj efter målgång men just i år får de som åker det 100:e Vasaloppet denna specialdesignade minnesmedalj.

Bamse och hans vänner åker längd på Vasaloppet.

Träffa Bamse under Barnens Vasalopp

Publicerad

Världens starkaste björn och hans trogna vänner Skalman och Lille Skutt laddar för Vasaloppets vintervecka 2024.

I serietidningen Bamse nummer 3 är det dags för de tre figurerna att åka de klassiska loppet i en av serierna. Dessutom gästar Bamse Barnens Vasalopp på plats i Sälen lördag 24 februari och i Mora lördag 2 mars. Barnen kan se fram emot att träffa Bamse, säga hej och kanske ta en bild när de går i mål.

Det är gratis att delta i Barnens Vasalopp och alla barn får medalj efter målgång.

Barnens Vasalopp skidor, Sälen

Datum: Lördag 24 februari 2024
Plats: Vasaloppsstarten, Sälen
Tid: Kl. 10.30
Distans: 90, 300 eller 900 meter
Ålder: Rekommenderad ålder är 3–10 år
Anmälan: Anmälan sker på plats vid start kl. 09.30–10.30.

Barnens Vasalopp skidor, Mora

Datum: Lördag 2 mars 2024
Plats: Start vid Moraparkens camping, Mora. Målgång i Vasaloppsmålet.
Tid: Kl. 09.00
Distans: 900 meter (det går även bra att kliva på spåret närmare mål och åka kortare sträcka)
Ålder: Rekommenderad ålder är 3–10 år
Anmälan: Anmälan sker på plats vid start kl. 08.00–09.00

Två personer som cyklar MTB i Rörbäcksnäs.

Sveriges bästa cykling finns i Dalarna

Publicerad

Cykelsajten Happyrides läsare har röstat fram landets bästa cykelupplevelser och hittills har två topplaceringar knipits av Dalarna: Sveriges bästa trailcenter för stigcykling finns i Rörbäcksnäs och Sveriges bästa motionslopp är Cykelvasan.

Så här skriver Happyrides redaktion om vinnarna i omröstningen:

Sveriges bästa trailcenter 2023:
Den lilla byn Rörbäcksnäs i Sälen, beläget strax vid den norska gränsen är omgiven av stora, penningstinna cykeldestinationer som Trysil och Lindvallen. Ledcentret i Rörbäcksnäs var ett av de första i Sverige i sitt slag där man under många år nu samlat ihop den lokala cyklingen, märkt upp den och satt ut på en karta, allt med en gemensam utgångspunkt. Och cyklingen på flowiga stigar i gles tallskog verkar onekligen gå hem i de svenska stugorna.
 
Sveriges bästa motionslopp 2023:
Vasaloppet är världens största och äldsta motionslopp på skidor och det verkar som att den proffsiga organisationen i Mora fått till en klassiker även på sommaren. Även om terrängen under Cykelvasan kanske inte är den svåraste så lockar loppet tiotusentals deltagare varje år som trampar i Gustav Vasas cykelspår (eller kanske inte just det då) mellan Sälen och Mora.

Läs mer om cykling i Dalarna

En person bär längdskidor och ser mot gapskjul med snö på taket.

Längdsäsongen är igång

Publicerad

Dalarna erbjuder längdskidåkning i världsklass och på flera håll har längdsäsongen börjat med hjälp av sparad snö och konstsnö. I Orsa Grönklitt finns just nu 4 km preparerade spår, i Vasaloppsarenan har man skidpremiär 17 november med ca 2 km spår på Mora skidstadion och på Nationalarenan Lugnet i Falun är försäsongsslingan preparerad. Fler spår prepareras så gå in och se aktuell status på skidspår.se

Läs mer om längdskidåkning i Dalarna

Snowboardåkare Kläppen

Kläppen öppnar rekordtidigt

Publicerad

Kläppen öppnar en unik höstpark byggd av sparad snö redan den 5 oktober. Den rekordtidiga öppningen är möjlig tack vare att man sparat 50.000 kubikmeter snö som schaktades ihop efter vintersäsongen.

Höstparken öppnas i samarbete i Kläppen Snowpark tillsammans med Kläppen Arena. Syftet med höstparken är att vara en tidig träningspark för både landslagsåkare och freeski- och snowboardintresserade.

- Det känns fantastiskt att redan nu få vara först i Sverige att erbjuda skid- och snowboardåkning på snö. Den här öppningen innebär dessutom att vi står för den tidigaste öppningen som någonsin gjorts i Sälenfjällen, säger Gustav Eriksson, vd på Kläppen Ski Resort i ett pressmeddelande.

Arbetet kommer starta vecka 39 och det kommer att krävas ungefär en veckas intensiv schaktning och bygge av features till parken står redo. Höstparken kommer att vara klar måndagen den 2 oktober och öppna för allmänheten torsdagen den 5 oktober.

 

Träd med höstfärger.

Afrikansk svinpest - restriktioner berör delar av södra Dalarna

Publicerad

Med anledning av att afrikansk svinpest upptäckts i Västmanland, har Jordbruksverket beslutat om att fastställa en smittad zon där restriktioner gäller. Zonen berör delar av Avesta och Smedjebackens kommuner. Bland annat är det förbjudet att vistas i naturen i de berörda områdena.

Se karta och håll dig uppdaterad via Jordbruksverket och Länsstyrelsen Dalarna här:

En kvinna med ryggsäck blickar ut över fjället.

Ut och njut på Vandringens dag

Publicerad

Lördag 9 september är det Vandringens dag och hela Sverige uppmanas att ge sig ut i skogar, på fjäll och vandringsleder. Häng med på vandringsfesten du också, snöra på dig kängorna och ge dig ut på ett härligt utomhusäventyr. 

I Dalarna finns många olika vandringsalternativ. Du kan ge dig ut i fjällen, längs en pilgrimsled eller genom fäbodar i det omväxlande landskapet. Eller bara upp för närmsta kulle? I Dalarna är det alltid nära till en naturupplevelse och många vandringsleder går via vackra natur- och kulturlandskap. Här finns också leder som lämpar sig för både nybörjare och erfarna vandrare men även barnfamiljer.

Vilken vandring tar du sikte på? Läs mer om vandring i Dalarna.