Två personer som cyklar MTB i Rörbäcksnäs.

Sveriges bästa cykling finns i Dalarna

Published

Cykelsajten Happyrides läsare har röstat fram landets bästa cykelupplevelser och hittills har två topplaceringar knipits av Dalarna: Sveriges bästa trailcenter för stigcykling finns i Rörbäcksnäs och Sveriges bästa motionslopp är Cykelvasan.

Så här skriver Happyrides redaktion om vinnarna i omröstningen:

Sveriges bästa trailcenter 2023:
Den lilla byn Rörbäcksnäs i Sälen, beläget strax vid den norska gränsen är omgiven av stora, penningstinna cykeldestinationer som Trysil och Lindvallen. Ledcentret i Rörbäcksnäs var ett av de första i Sverige i sitt slag där man under många år nu samlat ihop den lokala cyklingen, märkt upp den och satt ut på en karta, allt med en gemensam utgångspunkt. Och cyklingen på flowiga stigar i gles tallskog verkar onekligen gå hem i de svenska stugorna.
 
Sveriges bästa motionslopp 2023:
Vasaloppet är världens största och äldsta motionslopp på skidor och det verkar som att den proffsiga organisationen i Mora fått till en klassiker även på sommaren. Även om terrängen under Cykelvasan kanske inte är den svåraste så lockar loppet tiotusentals deltagare varje år som trampar i Gustav Vasas cykelspår (eller kanske inte just det då) mellan Sälen och Mora.

Läs mer om cykling i Dalarna

En person bär längdskidor och ser mot gapskjul med snö på taket.

Längdsäsongen är igång

Published

Dalarna erbjuder längdskidåkning i världsklass och på flera håll har längdsäsongen börjat med hjälp av sparad snö och konstsnö. I Orsa Grönklitt finns just nu 4 km preparerade spår, i Vasaloppsarenan har man skidpremiär 17 november med ca 2 km spår på Mora skidstadion och på Nationalarenan Lugnet i Falun är försäsongsslingan preparerad. Fler spår prepareras så gå in och se aktuell status på skidspår.se

Läs mer om längdskidåkning i Dalarna

Snowboardåkare Kläppen

Kläppen öppnar rekordtidigt

Published

Kläppen öppnar en unik höstpark byggd av sparad snö redan den 5 oktober. Den rekordtidiga öppningen är möjlig tack vare att man sparat 50.000 kubikmeter snö som schaktades ihop efter vintersäsongen.

Höstparken öppnas i samarbete i Kläppen Snowpark tillsammans med Kläppen Arena. Syftet med höstparken är att vara en tidig träningspark för både landslagsåkare och freeski- och snowboardintresserade.

- Det känns fantastiskt att redan nu få vara först i Sverige att erbjuda skid- och snowboardåkning på snö. Den här öppningen innebär dessutom att vi står för den tidigaste öppningen som någonsin gjorts i Sälenfjällen, säger Gustav Eriksson, vd på Kläppen Ski Resort i ett pressmeddelande.

Arbetet kommer starta vecka 39 och det kommer att krävas ungefär en veckas intensiv schaktning och bygge av features till parken står redo. Höstparken kommer att vara klar måndagen den 2 oktober och öppna för allmänheten torsdagen den 5 oktober.

 

Träd med höstfärger.

Afrikansk svinpest - restriktioner berör delar av södra Dalarna

Published

Med anledning av att afrikansk svinpest upptäckts i Västmanland, har Jordbruksverket beslutat om att fastställa en smittad zon där restriktioner gäller. Zonen berör delar av Avesta och Smedjebackens kommuner. Bland annat är det förbjudet att vistas i naturen i de berörda områdena.

Se karta och håll dig uppdaterad via Jordbruksverket och Länsstyrelsen Dalarna här:

En kvinna med ryggsäck blickar ut över fjället.

Ut och njut på Vandringens dag

Published

Lördag 9 september är det Vandringens dag och hela Sverige uppmanas att ge sig ut i skogar, på fjäll och vandringsleder. Häng med på vandringsfesten du också, snöra på dig kängorna och ge dig ut på ett härligt utomhusäventyr. 

I Dalarna finns många olika vandringsalternativ. Du kan ge dig ut i fjällen, längs en pilgrimsled eller genom fäbodar i det omväxlande landskapet. Eller bara upp för närmsta kulle? I Dalarna är det alltid nära till en naturupplevelse och många vandringsleder går via vackra natur- och kulturlandskap. Här finns också leder som lämpar sig för både nybörjare och erfarna vandrare men även barnfamiljer.

Vilken vandring tar du sikte på? Läs mer om vandring i Dalarna.

Berättar om häxor i Älvdalen.

Älvdalens Häxvecka 15-17 september

Published

Älvdalens Häxvecka uppmärksammar en mörk passage i den svenska historien. Under Karl den XI:s regeringstid, 1668-1676, avrättades närmare 300 människor i kyrkans namn. De stod anklagade för häxeri och denna tidsperiod går under namnet ”Det stora oväsendet”.

Under Älvdalens Häxvecka kan du få en djupare inblick i häxprocessen i Dalarna. Den inleddes i Älvdalen och spreds vidare till Mora. Vill du delta på alla aktiviteterna så finns det möjlighet att boka ett weekendpaket med boende, men det finns även några aktiviteter som går att boka separat.

Weekendpaketet inleds med en vandring till ”Mimmikulle”, platsen för en av de första häxavrättningarna. Under helgen får ni sedan ta del av spännande berättelser från den stora häxjakten. Paketet innehåller också ett antal kulinariska upplevelser, framförlägerelden får ni prova den älvdalska ”nationalrätten” soudwatn och helgen avslutas med en Fäbodinspirerad lunch.

Läs mer

Vindparken i Dalarna.

Besök Vindpark Dalarna

Published

Hur högt är ett vindkraftverk och hur mycket låter det? I Vindpark Dalarna får du möjlighet att besöka en vindpark och uppleva vindkraft på nära håll. Du får lära dig mer om energiomställningen och vindkraftens del i den. Välkommen till Sveriges första besökspark för vindkraft.

Förutom sju moderna vindkraftverk samt en utställning om vindkraft finns också ett vindskydd med sittplatser där du kan fika eller grilla när vädret tillåter.

Parken är den första av sitt slag i Sverige och ligger i Hedemora kommun längs väg 270 nära E16 mellan Falun och Gävle. Parken är ett initiativ mellan Länsstyrelsen Dalarna, Region Dalarna samt DalaVind, SR Energy, Borlänge Energi, Dala Energi, Falu Energi & Vatten och Hedemora Energi. Syftet med vindparken är att sprida kunskap om energiomställningen och vindkraftens del i denna.

Läs mer här

Cyklister på Idre Fjäll.

Idre Fjäll lanserar Bikeland

Published

Idre Fjäll ska bli Nordens bästa cykeldestination!

Idre Fjäll tar nu nästa steg i sitt visionsprojekt "En framtid närmare naturen" genom att lansera Bikeland - ett nytt cykelkoncept som på sikt ska etablera Idre Fjäll som Nordens bästa cykeldestination. Satsningen innefattar skapandet av fem nya cykelområden och är en investering på totalt 50–70 miljoner kronor fram till 2037.

Bikeland kommer att inkludera ett antal cykelleder och banor med varierande svårighetsgrad och sträckning för att passa alla nivåer av cyklister, från barn och nybörjare till proffs. Hållbarhet kommer också att vara en viktig faktor i konceptet, med en hållbar strategi som sträcker sig över hela anläggningen.

Läs mer om Bikeland på Idrefjall.se

Zorngården i bakgrunden med blomstrande växter i förgrunden.

Ny app: Zorn the Ztory

Published

I sommar lanserar Zornmuseet en spännande och innovativ app, "Zorn the Ztory". Med hjälp av appen kommer du att kunna utforska Anders Zorns kända verk och fantastiska historier från makarna Anders och Emmas händelserika liv.

Zornmuseet strävar efter att erbjuda en digital upplevelse fylld av glädje och lärande för både barn och vuxna. Appen ger dig möjlighet att utforska Zornmuseets olika besöksmål genom ljudguider, 360-bilder, 3D-objekt och även ett roligt spel där konstnären själv spelar huvudrollen.

Här kan du hålla koll på fler nyheter om appen

Olika produkter står till försäljning på en marknad.

Äntligen dags för vårmarknader

Published

Våren är äntligen här och med den marknadssäsongen. Först ut är Rättviks klassiska vårmarknad den 5–7 maj. På en av landets största marknader finns alltifrån karameller och kryddor till hantverk och verktyg, samt tivoli och musik.

En annan klassiker är Leksands Medeltidsmarknad, som alltid anordnas sista helgen i maj. I år är det 26–28 maj som gäller för dig som vill uppleva något utöver det vanliga. Riddare, musiker och gycklare sätter stämningen på marknadsområdet vid Leksands Hembygdsgårdar, där du för en dag kan uppleva hur det var att leva på medeltiden. Missa inte tornerspelet eller att besöka mattorget.

Se fler marknader