Mobil snabbladdare för elbilar vid macken Circle K.

Mobil elbilsladdare i Mora till påsk

Published

Lagom till påsklovet sätter Circle K upp en mobil snabbladdare för elbilar i Mora. Det kan förhoppningsvis bidra till kortare köer när allt fler behöver ladda sina elbilar på väg till fjällen.

De mobila snabbladdarna kan flyttas beroende på säsong, eller till platser där det tar lång tid att få en nätanslutning. 

De är enkla att installera, med en inbyggd batterilagring som gör att en nätanslutning med lägre kapacitet räcker. Varje enhet har en total kapacitet på 300 kW och kan ladda fyra bilar samtidigt.

Foto: Circle K

En person åker långfärdsskridskor på plogad naturis.

Tack för den här skridskosäsongen!

Published

Tyvärr har den säkra skridskosäsongen nu tagit slut för i år. Vi hoppas alla har fått några fina dagar på isen och nu kan se fram emot vår och sommar.

Stort tack till alla ideella krafter som skapat förutsättningar för härliga friluftsdagar på Dalarnas sjöar!

Två personer åker skidor på konstgräs.

Skidåkning året runt i Sälen

Published

I dalafjällen satsas det stort på aktiviteter för stora och små. Lagom till sommarsäsongen öppnar Summerski vid Lindvallen i Sälen – en arena för skidåkning på konstgräs och en ny park med rails och boxar för dig som hellre gör tricks. 

Du använder precis samma utrustning som på vintern för att åka, alltså hjälm och dina vanliga skidor eller snowboard. Och vad sägs om skidskola året runt? Nu kan du slipa på tekniken även sommartid.

Vid Lindvallen finns också fler magkittlande äventyr som klätterpark och sommarrodel. Läs mer om Summerski i Sälen.

Foto: Jonas Carlson Almqvist/SkiStar

Liftsystem med gondoler i luften vid Idre Fjäll.

Sydgondolen har öppnat på Idre Fjäll

Published

Häromdagen var det äntligen premiär för Idre Fjälls omtalade gondol. Sydgondolen har en kapacitet att transportera 3 000 personer i timmen och går från Dalstationen i botten till slutstation vid restaurang Utsikten på toppen av anläggningen. 

Varje gondol rymmer tio personer vilket gör liften Sverigeunik.

Läs mer på Idre Fjälls webbplats.

Foto: Idre Fjäll

Ett rum med säng, en blå stol och blommor i vas på ett bord.

Carl Larsson-gården vinner pris som Årets destination

Published

Varje år prisar ELLE Deco Design Awards svensk design och duktiga formgivare i ett antal kategorier. 2023 utses Carl Larsson-gården till Årets destination med motiveringen: 

En plats som ända sedan förra sekelskiftet inspirerat långt utanför Sveriges gränser och som fortsätter att påverka design, inredning och trädgårdar. Nytänkande satsningar gör att ännu en generation fått upp ögonen för denna kulturskatt, nya perspektiv växer fram och ger fler lager till historien.

Hemmet i Sundborn har med åren blivit en modell för svensk hem­inredning och en inspiration för många. Gör ett besök hos Carl och Karin Larsson och inspireras av de unika miljöerna, antingen på plats eller i appen där du kan uppleva konstnärs­hemmet digitalt.

Läs mer på Carl Larsson-gårdens webbplats.

En person åker längdskidor.

Hemmavasan skidor kompletterar Vasaloppet

Published

Hemmavasan skidor innebär att du åker Vasaloppet fast i ditt skidspår på hemmaplan. Distanserna är 10, 30, 45 eller 90 kilometer och upplägget bygger på att deltagarna laddar ned appen Vasaloppet och genomför sitt lopp oavsett var i världen de befinner sig.

Via appen tar du dig från starten i Sälen eller Oxberg, genom alla de klassiska kontrollerna, ner till målportalen i Mora i den digitala Vasaloppsarenan.

Hemmavasan är öppen för alla och kan genomföras när som helst under perioden fredag 24 februari till och med söndag 5 mars, samma period som Vasaloppets vintervecka äger rum i Sälen och Mora.

Efter ditt lopp kan du registrera din tid på Vasaloppets resultatsida. Du kan också räkna in Hemmavasan skidor om du ska göra en Vasaloppstrippel under året.

Läs mer om Hemmavasan på Vasaloppets webbplats.

Närbild på en ren.

Lär dig mer om samisk kultur i Dalarna

Published

Den 6 februari firas samernas nationaldag. Dagen är gemensam för alla samer oavsett om man är boende i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland, och firas för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917.

Den samiska kulturen är starkt förankrad i norra Dalarna, i Idre och Grövelsjön finns nämligen Sveriges sydligaste sameby. Hos det samiska familjeföretaget Renbiten kan du ta del av samisk kultur på nära håll. Här finns aktiviteter som snöskovandring med renar, café, butik och boende alldeles bredvid fjället och naturen. Renbiten har också en deli i Falun, med alla sorters samiska delikatesser.

Med två olika utställningar sätter också Dalarnas museum ljuset på den samiska kulturen i vinter. Den egenproducerade vandringsutställningen ”Ohtsedidh” berättar främst om samiska spår och kulturyttringar i Mellansverige, den går att se till och med 30 april. Utställningen ”Aerpie”, skapad av Madeleine och Marika Renhuvud, visar tre generationers samisk konst och uttrycksform och visas till och med 12 mars. Här kan du läsa mer om utställningarna.

Längdskidspår i solen, en glad man i skidkläder.

Ny längdsatsning på Kläppen

Published

Den som vill utveckla sin längdskidåkning på Kläppen i vinter kommer nu att kunna göra det med skidprofilen Mattias Svahn. I ett nytt samarbete tar företaget Vasasvahn över längdskidskolan på Kläppen.

Grupplektionerna delas upp i nybörjare, motionär och elitmotionär och de privata lektionerna anpassas efter respektive åkares förutsättningar, i skate eller klassisk stil.

Kläppen Ski Resort har förutom den alpina skidåkningen 37 kilometer längdskidspår. Läs mer på Kläppens webbplats.

Foto: Daniel Bernstål/Kläppen Ski Resort

Tjej med kurbitsmössa bär på ett par skidor.

Information efter brand på Säfsen Resort

Published

Under natten till måndagen den 2 januari utbröt en brand i huvudbyggnaden ”Hyttan” på Säfsen Resort, vilket påverkar delar av funktionerna med reception och restaurang. I och med att byggnaden ligger avsides från Säfsens övriga verksamhet är skidanläggningen med boende, liftar, backar, skiduthyrning och Wärdshus öppna precis som vanligt.

Säfsen har redan nu löst alternativ för reception och Hyttan Kök:

Reception
För dig som ska bo på Hyttanområdet flyttas incheckningen till Snowcamp (från 5/1). Tills dess sker incheckning vid skidområdet.

Hyttan Kök
Kvällsrestaurangen flyttar till Wärdshuset som kommer servera tacobuffé alla dagar från kl 17, samt en à la carte-meny. Befintliga bordsbokningar på Hyttan Kök flyttas till Wärdshuset.

Har du som gäst frågor gällande branden ber vi dig att maila till info@safsen.se så återkommer de så snart de kan. Säfsens växelnummer är för tillfället ej aktivt.

Ett barn i slalomhjälm lutar sig på sina stavar i backen.

Dags för alpin skidåkning: nu öppnar backarna

Published

Nu är det äntligen möjligt att njuta av härliga skidupplevelser vid Dalarnas alpina anläggningar igen. Följande öppningsdatum är aktuella just nu, men säkerställ alltid den senaste informationen hos respektive anläggning.

HögfjälletLindvallenStötenTandådalenHundfjället och Kläppen i Sälenfjällen har alla öppnat för säsongen, så det är bara att kasta sig ut i backarna.