Solnedgång över Orsasjön och Orsa.

Vd:n distansjobbar från Orsa - och har nära till allt

Efter två år som Orsabo kan Joakim Myhrman sammanfatta kommunens alla fördelar med tre ord: närhet, variation och gemenskap.
– Året runt har Orsa så mycket att erbjuda, inte bara oss som bor här utan också våra besökare.


Joakim och hans två barn, Olle och Astrid, hyr ett hus i kommunens södra del.

– Varje dag njuter vi av utsikten och den vackra solnedgången över Orsasjön. Orsa är verkligen en attraktiv kommun att bo i. Dels finns här ett driv, en företagsamhet och entreprenörsanda, som gör att landsbygden lever. Dels gillar jag att samhället är litet, här kan man springa på kommunalrådet på lunchrasten och få sig en pratstund. Det är lätt att lära känna nya människor vilket skapar en fin gemenskap. Här bor också så många eldsjälar som håller i gång olika evenemang, som Orsayran och motionsloppen Orsakajt’n och Orsabajk’n, säger Joakim.

Aktiv fritid för hela familjen

Under pandemin har han arbetat mycket hemifrån i sitt jobb som vd för Västerås stift. På fritiden tycker han om att vara aktiv och han uppskattar alla möjligheter som då ges.

– Det blir löpning och rullskidåkning sommartid, vintertid åker jag gärna skidor. Snön kommer tidigt och ligger kvar länge. Vi har ju skidåkning av världsklass i Grönklitt och Koppången. För barnen finns det också många fritidsaktiviteter att välja på. Min dotter tränar för Orsa Konståkningsklubb vars ledare och träning håller hög kvalitet. Orsa Skidklubb är också en erkänd klubb när det gäller ungdomsidrott. 

I Orsa är det alltid nära till naturen och det går att ta cykeln till det mesta.
I Orsa är det alltid nära till naturen och det går att ta cykeln till det mesta.

Lätt att ta sig ut i naturen

Tillsammans med barnen gör han gärna utflykter i närområdet.

– Vi gillar att vandra längs Enåns dalgång och längs stranden av Orsasjön. Tänk att man kan uppleva så fantastisk natur så centralt! Vi tycker också om att åka till brandtornet på berget Pilkalampinoppi i Orsa Finnmark, från vilket man klara dagar kan se ända till Sonfjället i Härjedalen.

I sommar ser han främst fram emot att utforska nya platser för abborrfiske.

– Tänk dig att en fin kväll få ligga ute med båten mitt på Orsasjön, fiska, ta ett dopp och njuta av utsikten över de blånande bergen och Holens öppna jordbrukslandskap.

Joakim och sonen fiskar gärna i någon av sjöarna kring Orsa.
Joakim tar gärna med sig barnen för att fiska i någon av de många sjöarna kring Orsa.