Författaren Hanna Blixt från Leksand.

Res i litteraturens spår med succéförfattaren Hanna Blixt

Hanna Blixts böcker har etablerat sig på topplistorna och nu väntar en lansering utomlands. Möt Hanna Blixt, författaren som älskar sitt Leksand och gärna lyfter de lokala miljöerna i sina böcker. Här berättar hon om kärleken till hembygden, om de verkliga platserna från böckerna och ger sina tips till den som vill göra en resa i böckernas fotspår.


Det är få svenska författare som kan uppvisa sådan bredd i sitt författarskap som Hanna Blixt. Först ut var framgångarna med ungdomsböckerna, sedan kom feelgood och spänningsromanerna. Var får hon allt ifrån? Och hur kan hon hålla isär allting?

Vi beger oss till Insjön, platsen varifrån det mesta skapandet sker. Hemma i villan eller, när årstiden tillåter, glashuset ute i trädgården.

– Mitt mål som barn var att skriva en bok innan jag fyllt tio år. Jag hade en samling på 115 Kitty-böcker som jag slukade och jag älskade Tintin. När jag senare i livet skrev mina böcker i serien Sagofallen var det till min barndom som jag återvände i tankarna. Annars drömmer jag mycket och har ett rikt inre liv, säger Hanna och minns tillbaka.

Faktum är att tankeverksamheten tycks pågå dygnet runt, på olika vis.

– Jag kan vakna på nätterna och ha nästan färdiga romaner i huvudet, det är mycket som snurrar samtidigt. Men jag för ner alla uppslag och idéer på en lista och försöker ägna mig åt ett projekt i taget.

Framgång på export

För att lyckas som författare krävs fler beståndsdelar än att behärska hantverket och vara begåvad med ”ett rikt inre”.

– Tålamod och envishet är också viktigt. Jag har jobbat hårt i många år, men nu börjar det ta fart på allvar. Allt tar sin tid i den här branschen.

Framgångarna ja, faktum är att de kommer på rad just nu. Hanna och hennes olika böcker har legat på topplistor, sålt slut och tryckts om, varit nominerad till Årets bästa roman och Stora Ljudbokspriset samt blivit utsedd till Årets bästa feelgood. Flera böcker har även sålda utlandsrättigheter och snart kommer utländska läsare kunna bok-resa till Sverige och Dalarna.

En framgångsformel i ett par av böckerna har varit att placera handlingen i Leksand och låta läsarna få följa karaktärerna runt till olika platser och besöksmål. Det tycks ha landat väldigt bra hos läsarna. Hanna har fått mycket beröm för sina miljöbeskrivningar av dalabygden.

– Rent allmänt finns en hel del att inspireras av i närmiljöerna. Vi har en fantastisk natur och en mängd vackra platser, det är som en skattkista att gräva ur. Viktigt för mig är att äktheten ska framträda, det får inte vara plastigt. Mycket går tillbaka till min barndom, jag letar inte aktivt efter miljöer. Jag tar även utgångspunkt från min egen släkthistoria där jag bland annat lyssnat på äldre släktingars historier. Dalarna är så mycket tradition, kultur och stolthet. Det är tur att jag kan utöva mitt författarskap precis här.

Författaren Hanna Blixt från Leksand, som skriver böcker om sin hembygd i Dalarna..
Foto: Anna Nygård.

 

Zombies på Hildasholm

Hanna säger att hon emellanåt dras till de storslagna miljöerna, gärna med fantasy-inslag. Hennes fristående bok ”Äventyret på Hildasholm” är ett exempel på när det lokala får utgöra kuliss, samtidigt som spänningen stiger i kända Leksandsmiljöer.

– Sen har jag slängt in lite skugglika zombietyper för att skruva på det lite. Den boken skrevs efter att jag bott på annan ort och flyttat tillbaka. Det var så jag fick inspirationen. Det har varit nyttigt för mig att bo på andra platser i Sverige, för att få perspektiv.

Boken ”Glasveranda med sjöutsikt” är ett annat exempel där handlingen utspelar sig i Leksand.

– Den är i ropet just nu och sprider en glad och positiv bild av bygden. Det är så jag vill ha det. Jag tror att människor behöver läsa böcker med en varm ton, som ger hopp för mänskligheten. Jag märker att det är något som eftersträvas efter den tuffa tid som vi gått igenom med pandemi och annat. Just den varma tonen är ett gemensamt drag i alla mina böcker, oavsett genre. Eftersmaken är viktig. Jag är glad att ha hittat ett framgångsrikt spår bortom allt våld som annars ofta förekommer.

Populärt att resa i litterära fotspår

Hanna har blivit något av en turistambassadör genom sina böcker.

– Ja, här och var har jag blivit en förlängd arm till människors nyfikenhet över bygden. Jag hör många som säger att de blir sugna att besöka Leksand, eller rent av flytta hit. Det är förstås väldigt roligt och hedrande. Ett par har bland annat sagt att de valt att ta in på hotell i Tällberg just efter att ha läst mina böcker.

Hanna noterar även det växande intresset att söka sig till platserna som beskrivs i hennes litteratur. Lite på samma sätt som nyfikna, vetgiriga läsare söker sig till andra kända författares miljöer, som Ystad, Fjällbacka och Visby.

– Det är verkligen jätteroligt, och något jag är stolt över.

För den som vill söka sig runt i Hannas litterära fotspår, hur gör man då?

– Man kan förslagsvis börja inne i centrala Leksand med Sammilsdalsgropen, promenera längs Solvändan, gå upp till kyrkan, kika in på Hildasholm. I centrum ligger sen bokhandeln och Siljans konditori. På andra sidan älven ligger Åkerö där jag växt upp, det är en del av Leksand man måste besöka, med sin vandring ner mot folkhögskolan vid Siljan.

Vinter i Leksand.
En vintrig promenad längs strandpromenaden Solvändan i Leksand.

Drömmer om filmatisering

Andra platser att besöka kan vara Tällberg med hotellmiljöerna kring Dalecarlia och Klockargården samt de slående vyerna över Siljan.

– I Klockargårdens hantverksby har jag också en egen bokhörna och finns ofta själv på plats sommartid. Söderut i kommunen ligger Heden med närliggande Styrsjön samt Tunsta i Insjön, framför allt nere vid älven. Och förstås, ett besök i Gruvberget i Djura. Även det en plats där det hänt spännande saker i min bokvärld.

Den stora drömmen, förutom själva författandet, är både logisk och självklar.

– Det vore att få någon av mina böcker filmatiserad, gärna i Leksand. Det finns både häftiga karaktärer och miljöer som skulle passa för just det. Vi får se vad framtiden kommer med, det ska bli väldigt spännande.

Bokomslaget till Hanna Blixts bok Glasveranda med sjöutsikt, som utspelar sig i Leksand.
Rättigheterna för "Glasveranda med sjöutsikt" är sålda till fem länder och nu ska Hanna Blixts berättelser om Leksand och Dalarna gå på export.

Hanna Blixt

Bor: Insjön. Född och uppvuxen i Leksand.

Ur bibliografin: Glasveranda med sjöutsikt, Galleriet vid vattnet, Historieväktarna, Äventyren i Sagofallen, Äventyren på Hildasholm.

Aktuell: Galleriet vid vattnet släpptes tidigare i år. Utlandsrättigheter för Glasveranda med sjöutsikt är sålda till fem länder.

Fem bokinspirerade upplevelser

  1. Vinterpromenad längs Siljan. Promenera i centrala Leksand, förbi Sammilsdalsgropen och kyrkan, längs Solvändan utmed Siljan, bort mot Leksand Resort. Hildasholm är stängt vintertid, men det går att beundra det vackra vita stenhuset på håll.
  2. Bokfika i Leksand. Köp en bok – förslagsvis en av Hannas – på Lundells Bokhandel och slå dig ner för en långfika på Siljans Konditori som ligger vägg i vägg.
  3. Dalamys i Tällberg. Promenera genom byn och upplev dalamiljöerna, utsikterna, naturen. Kika in i hantverksbodar och caféer. Ät lunch på något av hotellen.
  4. Älvpromenad i Insjön. Parkera vid Hjultorgets köpcentrum och promenera mot Tunsta, ner mot älven.
  5. Gruvberget i Djura. Häftigt karga miljöer och magiska skogar. Tänk på att de smala grusvägarna kan vara hala och svårframkomliga vintertid, beroende på väglag.

 

Text: Johan Pellas.