CBIS 6649100
Visa på karta

Skattlösbergs By och Luossastugan

  • Prisinformation: Besök stugan och lyssna på den sjungande guiden: 100 SEK per person.
  • Hemsida: http://www.skattlosberg.se
  • E-post: skattlosberg@hotmail.com
  • Besöksadress: Skattlösberg Postadress: 77012 Sunnansjö
  • Öppettider: Luossastugan har öppet sommartid.
    Vid besök av större grupper vänligen maila skattlosberg@hotmail.comSkattlösbergs By är naturreservat och en gammal välbevarad finnby. Högbeläget med milsvid utsikt. Här finns Dan Anderssons minnesstuga, Luossastugan, där familjen Andersson bodde 1912-1915 och Dan skrev sitt första betydelsefulla verk, Kolarhistorier.

Information

Skattlösbergs by brukar kallas ”Finnmarkens huvudstad” och består av ett tiotal gårdar grupperade på en rundad höjd. Bebyggelsen och dess placering är typisk för Finnmarken. Det finns vandringsleder i området.

På plats sommartid möter du "den sjungande" guiden i stugan, som ger dig en musikalisk resa genom Dan Anderssons liv och diktning. Dan Andersson-veckan med evenemang och aktiviteter i slutet på juli och början på augusti varje år avslutas här med Luossafesten. Dan Andersson-veckan 2020 är inställd.

Guidade visningar 18 juni-29 augusti 2020, start kl.11, kl.13 och kl.15. Ingen guidning på midsommarafton.
Olika guider under sommaren, som framför ett visprogram med berättelser om Dan Anderssons liv och diktning. Guiderna tolkar visorna på lite olika sätt. Visprogrammet sker i första hand utomhus utanför stugan. Att tänka på: Det är 800 meter att gå från parkeringen till Luossastugan. Det tar ca 15 minuter att gå. Läs mer här.

Fakta

  • Sommar

Vägbeskrivning

Skattlösberg, 35 km nordväst om Ludvika, mellan Sunnansjö och Fredriksberg. Väg 245. Observera att det är 800 m att gå från parkeringen till stugan.