Skattlösbergs By och Luossastugan

  • Hemsida: http://www.skattlosberg.se
  • E-post: skattlosberg@hotmail.com
  • Besöksadress: Skattlösberg , 77012 Sunnansjö
  • Öppettider: Skattlösbergs By naturreservat tillgängligt året runt, besök på egen hand.
    Luossastugan öppet under sommaren. Stängt Midsommarafton. Övrig tid om året enligt överenskommelse per e-post.

Skattlösbergs By är naturreservat och en gammal välbevarad finnby. Högbeläget med milsvid utsikt. Här finns Dan Anderssons minnesstuga, Luossastugan, där familjen Andersson bodde 1912-1915 och Dan skrev sitt första betydelsefulla verk, Kolarhistorier.

Beskrivning

Skattlösbergs by brukar kallas ”Finnmarkens huvudstad” och består av ett tiotal gårdar grupperade på en rundad höjd. Bebyggelsen och dess placering är typisk för Finnmarken. Det finns vandringsleder i området.

På plats sommartid möter du "den sjungande" guiden i stugan, som ger dig en musikalisk resa genom Dan Anderssons liv och diktning. Dan Andersson-veckan med evenemang och aktiviteter i slutet på juli och början på augusti varje år avslutas här med Luossafesten.


Guidade visningar sommartid kl.11, kl.13 och kl.15. Ingen guidning på midsommarafton.
Olika guider under sommaren, som framför ett visprogram med berättelser om Dan Anderssons liv och diktning. Guiderna tolkar visorna på lite olika sätt. Visprogrammet sker i första hand utomhus utanför stugan. Besök i stugan och lyssna på den sjungande guiden kostar 100 SEK per person. Betalning på plats, kontant eller med Swish.

Det är 800 meter att gå från parkeringen till Luossastugan. Det tar ca 15 minuter att gå. Det går inte att åka bil fram till stugan.

Vid besök av större grupper vänligen maila skattlosberg@hotmail.com

Dokument & länkar

http://www.ekomuseum.se

Fakta

  • Sommar

Vägbeskrivning

Skattlösberg, 35 km nordväst om Ludvika, mellan Sunnansjö och Fredriksberg. Väg 245. Observera att det är 800 m att gå från parkeringen till stugan.