Luossastugan och bänkar sommartid

Skattlösbergs By och Luossastugan

Skattlösbergs By är naturreservat och en gammal välbevarad finnby. Högbeläget med milsvid utsikt. Här finns Dan Anderssons minnesstuga, Luossastugan, där familjen Andersson bodde 1912-1915 och Dan skrev sitt första betydelsefulla verk, Kolarhistorier. Skattlösbergs by brukar kallas ”Finnmarkens huvudstad” och består av ett tiotal gårdar grupperade på en rundad höjd. Bebyggelsen och dess placering är typisk för Finnmarken.

Boka

Beskrivning

På plats sommartid möter du "den sjungande" guiden i stugan, som ger dig en musikalisk resa genom Dan Anderssons liv och diktning. Dan Andersson-veckan med evenemang och aktiviteter i slutet på juli och början på augusti varje år avslutas här med Luossafesten.
Guidade visningar sker även under sommartid.

Runt naturreservatet Skattlösberg finns två markerade vandringsleder, karta finns via länken till Länsstyrelsens hemsida.

Det är 800 meter att gå från parkeringen till Luossastugan och det tar ca 15 minuter att gå till stugan. Det går inte att åka bil fram till stugan. Vid besök av större grupper vänligen kontakta Skattlösbergs Bygdegille, se deras kontaktuppgifter högre upp.

Skattlösbergs By och Lusossastugan är en miljö i Ekomuseum Bergslagen.

Dokument & länkar

http://www.skattlosberg.se

Bra att veta

  • Sommar

Vägbeskrivning

Skattlösberg, 35 km nordväst om Ludvika, mellan Sunnansjö och Fredriksberg. Väg 245. Observera att det är 800 m att gå från parkeringen till stugan.