Publik framför Luossastugan.

Skattlösbergs By och Luossastugan

Skattlösbergs By anlades av invandrande finnar på 1600-talet. Byn är högt belägen med milsvid utsikt och är nu naturreservat. Här finns Dan Anderssons minnesstuga, Luossastugan, där familjen Andersson bodde 1912-1915 och Dan skrev sitt första betydelsefulla verk, Kolarhistorier. Skattlösbergs by brukar kallas ”Finnmarkens huvudstad” och består av ett tiotal gårdar grupperade på en rundad höjd. Bebyggelsen och dess placering är typisk för Finnmarken.

Boka

Beskrivning

Under sommaren framför guider en unik musikföreställning, som tar dig med på en resa genom Dan Anderssons liv och diktning. Dan Andersson-veckan i Ludvika kommun med evenemang och aktiviteter i slutet på juli och början på augusti varje år avslutas här med Luossafesten.

Det är 800 meter att gå från parkeringen till Luossastugan och det tar ca 15 minuter att gå till stugan. Det går inte att åka bil fram till stugan.

Vid besök av större grupper vänligen kontakta Skattlösbergs Bygdegille, se deras kontaktuppgifter högre upp.

Runt naturreservatet Skattlösberg finns två markerade vandringsleder, karta finns via länken till Länsstyrelsens hemsida.

Skattlösbergs By och Lusossastugan är en miljö i Ekomuseum Bergslagen.

Dokument & länkar

http://www.skattlosberg.se

Vägbeskrivning

Skattlösberg, 35 km nordväst om Ludvika, mellan Sunnansjö och Fredriksberg. Väg 245. Observera att det är 800 m att gå från parkeringen till stugan.