Vandrare uppför berg

Vandra i Grövelsjöfjällen

Grövelsjön ligger mitt bland svensk/norska fjäll längst uppe i nordligaste hörnet av Dalarna och omfattar den milsvida vildmarken på båda sidor om gränsen. Här väntar ett paradis för fjällvandrare.

Boka

Beskrivning

Fjällen i vårt område är lättillgängliga och nära. Hos oss behöver du inte bege dig ut på en flerdagstur för att uppleva känslan av frihet. Här finns stora orörda områden att upptäcka, lättvandrade fjällhedar, vyerna växlar ständigt och solen går ner bakom de norska fjällen i väster, över renbetesmarker.

Många mil vandringsleder och stigar börjar där du bor. Den ovane kan känna sig för, i området ett otal stigar och markerade sommarleder att följa, både i skogen och uppe på fjällvidderna - i vänlig terräng på den svenska sidan och lite högre och brantare på den norska. Norge ligger nästgårds, så du kan enkelt ta dig över gränsen, exempelvis till Femundsmarka nationalpark. Fina turer för barnfamiljer är att upptäcka närområdet och spännande saker i naturen, vandra längs markerad led till Olåns vindskydd med Silverfallet som kanske lockar till ett svalkande dopp, besöka Valdalsbygget med sommarservering och djur eller gör första toppturen med barnen.

För den mer äventyrslystne finns möjligheter att göra toppturer, både på svenska och norska sidan hittar du fina fjäll med milsvid utsikt och även möjligheter att ge sig ut på längre tur med övernattning.

Guidade dagsturer med kunniga färdledare visar dig vägen till upplevelser och dagens mål. Det finns olika aktörer som arragerar ett antal halv- och heldagsturer med färdledare under sommarsäsong. Turerna går i varierad terräng från kalfjäll till skyddat skogsland.

Södra kungsleden passerar Grövelsjön
Utöver kortare ledsträckningarna i Grövelsjöfjällen finns markerade vandringsleder norrut från Grövelsjön över Långfjället till Hävlingen och gränsar därefter Töfsingdalens Nationalpark för att slutligen nå länsgränsen strax öster om Slagufjället. Därefter går Kungsleden vidare in i Härjedalen och västra Jämtlands ledsystem. Möjlighet till boende utmed södra Kungsleden finns vid Hävlingen och STFs fjällstugor. Övrigt gäller tält.