Familj i en kanot.

Turförslag kanot: Lindesnäs - Nås, 17km

I Vansbro kommun finns det många fina vatten som lämpar sig för paddling.

Boka

Beskrivning

Leden börjar i utkanten av Lindesnäs, vid bron som går över Äskan från Nås. Det finns goda parkeringsmöjligheter. Iläggningen sker till höger om bron i strömmande vatten där det är ganska grunt. Äskan är en smal och krokig å med många dock ej farliga grund. Det kan vara lite svårt att hitta fåran. Kanotleden går genom mycket skiftande natur efter Äskans strand.

Efter en längre tids paddlande i strömmande vatten når man fram till Bysjön som är en vacker sjö. Se upp för vågor och vind! Väl ute på sjön paddlar man längs med sjöns östra eller västra strand. Väljer man den västra kan man med fördel passa på att paddla in i Orsalen, och åter samma väg ut i Bysjön.

Vilken sida man än väljer så bör man passa på att besöka någon av de två finaste badstränderna i Vansbro kommun. Närsjöbadet med sitt långgrunda vatten och sin fina sandstrand. Eller varför inte Sandnäsudden? Där är ena sidan långgrund och den andra blir snabbt djup. Båda badplatserna är mycket lämpliga för barnfamiljer.

Mittemot Sandnäsudden finns Bysjöns utlopp, som övergår till Bynoret. Bynoret är även den en smal och krokig å som för det mesta går genom myrmark. Passa på och ta en titt på alla bäverhyddor längs med Bynoret. När man så småningom kommer ut i Västerdalälven, viker leden av till vänster motströms upp till Nås. Vik EJ av mot höger då ni snabbt kommer till en ganska stor fors som EJ är paddelbar med kanot.

Lagom endagarstur.