Hagströmsgitarr.

Porfyr- och Hagströmsmuseet i Älvdalen: Ett stensäkert utflyktsmål med unik historia

Känn historiens vingslag i Älvdalen under sommaren och gör en resa i kulturens tecken. På Porfyr & Hagströmmuseet väntar föremål som skapats för att glädja både öga och öra. Här finns en samling unika instrument vid sidan av vackra föremål tillverkade av den mytomspunna röda stenen som skapades i ett vulkanutbrott för 1,7 miljarder år sedan. Att det dessutom går att fika i naturskön miljö intill ett av Europas bäst bevarade industriminnen sätter lite extra guldkant på vistelsen.


Du behöver inte vara stentokig eller musiknörd för att uppskatta ett besök på Porfyr & Hagströmsmuseet i Älvdalen. Det räcker gott med att vara nyfiken och dessutom får du två museer till priset av ett. 

Leverans till ABBA, Frank Zappa och Elvis

Det är smått hisnande att tänka på de över 1 miljon instrument och förstärkare som skapats här, för att sedan skeppas ut i världen. ABBA:s första världsturné 1974, Frank Zappa och Elvis är bara några storheter som fått leveranser från Älvdalen.

Marit Norin är ansvarig för museet och bjuder mer än gärna på historier runt föremålen i museet under en rundvandring. Många av de hon träffar blir positivt överraskade när de får ta del av anekdoter och berättelser kring såväl instrumenten som porfyrföremålen.

– Det här är ju två väldigt unika historier båda två och jag tror att när man får berättat för sig så blir det intressant.

Museumet i Älvdalen.

Hagströms gitarrer.
Gitarrer, dragspel och förstärkare från Älvdalen levererades till hela världen och användes av världsstjärnor som ABBA, Frank Zappa och Elvis.

Stencoolt hantverk

Älvdalsporfyren ligger gömd i bergen runt Älvdalen och skapades i samband med enorma vulkanutbrott för miljoner år sedan. Under 1700-talet startade processen med att omvandla den stenhårda skatten till vackra föremål vid porfyrverket. 

Inne i museet finns idag en stor porfyrsamling som består av bland annat vaser, urnor, ljusstakar och smycken. 

– Det som är bra med Porfyrmuseet är att det visar de färdiga föremålen, men i Älvdalen kan man få ut så mycket mer av den historien. På Nya Porfyrverket finns gamla maskiner från 1700-talet där man kan se hur tillverkningen gick till. Det är ett urhäftigt ställe och väldigt unikt. Det räknas till ett av Europas bäst bevarade industriminnen, säger Marit.

Porfyrvas.

Porfyrstenar.
Porfyrmuseet i Älvdalen har en stor samling föremål tillverkade av den röda Älvdalsporfyren.

Gofika i en miljö som andas historia

Nya Porfyrverket ligger cirka 1,5 kilometer från centrum. Här finns också Café Kvarnen, som serverar både gofika och lokalinspirerade matiga mackor med bland annat Älvdalslax och älgköttbullar. 

– Miljön där är helt fantastisk. Det finns utesittplatser, men i år kommer vi även att ha korgar med fika som man kan ta med sig om man vill gå längre upp längs ån och fika. 

En annorlunda sommar

Självklart påverkar rådande omständigheter sommarens möjligheter att guida större grupper. Därför kommer verksamheten att anpassas efter rådande riktlinjer. 

– Vi kommer inte att ha guidade visningar på museet vid en viss tidpunkt den här sommaren. Men när vi är två personal ska vi göra vårt yttersta att gå runt och ”småguida”, så att man ändå kan ta del av historien, säger Marit. 

Vid Nya porfyrverket kommer man däremot att ha anpassade guidade turer utformade för att göra det tryggt och säkert för besökarna, till exempel med mindre grupper.  

– Vi kommer att vara extra flexibla för de som vill boka privata visningar för familjen eller sällskap. Vi kommer att vända ut och in på oss för att verkligen försöka få till så att alla som vill och kan ska kunna delta.

Nya porfyrverket.
Vid Nya Porfyrverket går det att njuta av den natursköna historiska miljön. Dessutom går det att fika eller äta lunch i Café Kvarnen.

 

En del av Kulturresan Dalarna

Porfyrmuseet är en del av Kulturresan, en rutt som tar dig till nio kulturhistoriska besöksmål runt om i Dalarna. Upptäck konstnärshem, trädgårdar och historiska industrimiljöer och lär känna personligheter som Anders Zorn och Carl Larsson. Passa på att köpa Kulturpasset som ger extra fina erbjudanden och rabatter hos respektive aktör. Samla en stämpel på varje plats och när passet är fullstämplat får du den speciella dalahästen som markerar genomförd Kulturresa.

Läs mer: Kulturresan Dalarna