Porträttbild på Anna Eriksson.

Kliv in i historien vid Falu Gruva – Säg hej till gruvarbetarfamiljen Eriksson

En gruvarbetarfamilj flyttar in vid Falu Gruva i sommar. I deras stuga är året 1897. De har ingen aning om vad jeans och toaletter är, men vet desto mer om återbruk. Här i stugan hälsar Anna Eriksson, välkommen. Den nya gruvarbetarstugan är en del i Falu Gruvas satsning på att levandegöra sin historia – och dessutom ett sätt att lyfta fram kvinnorna i historien.


Bagarstugan vid Falu Gruva, tidigare ett kafé, har byggts om till en gruvarbetarbostad. Stugan har kompletterats med ett nybyggt uthus med hönshus, vedbod och dass i gammal stil.

– Vi hoppas att besökarna ska kliva in i stugan och bekanta sig med miljön och med personerna som bor där. Utöver Anna Eriksson och hennes man som jobbar i gruvan och dyker upp ibland, så kommer det då och då förbi en grannfru för att skvallra. Familjen har också en ung man inneboende, som jobbar extra i gruvan för att spara pengar för att emigrera till Amerika, berättar Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva.

Porträtt på Anna Eriksson.

 

Familjen i gruvarbetarbostaden är det första steget i en satsning på att levandegöra gruvans historia och sätta fokus på framför allt de människor som levde och verkade i dess närhet.

– Det handlar om att väcka liv i några av alla de tusentals människor som har levt och verkat vid gruvan genom århundraden – och gärna att lyfta kvinnor och barn som inte syns så mycket i historieskrivningen om gruvdriften som var väldigt mansdominerad. Det känns extra roligt, fortsätter Anna.

Personerna i Erikssons stuga kommer att vara i roll, vilket betyder att de befinner sig i år 1897 och inte vet något om framtiden.

– De kan alltså inte prata om nutida saker, de vet inte vad ett par jeans eller en toalett är för något.

Stugan kommer att vara inredd på ett tidstypiskt sätt och alla moderniteter som eluttag och liknande detaljer är bortplockade.

– I dag finns knappt någon som är född och uppvuxen i Sverige som har upplevt hur det är att sakna el och rinnande vatten, så det blir förhoppningsvis en möjlighet att lära av historien. Vad är skillnaden mellan att gå ut och plocka sina egna ägg i hönshuset och att handla en äggkartong i mataffären? Vardagen i stugan väcker förhoppningsvis intressanta tankar kring återbruk och hållbarhet – på den här tiden var det så att allting togs till vara och återanvändes, avslutar Anna.

Gruvarbetarbostaden öppnar den 13 juni och stänger för säsongen den 16 augusti, 2020.

Läs mer och boka ditt besök: Falu Gruva