Gamla prostgården ett rött hus.

Ottilia Adelborgmuséet

  • Prisinformation: Entré 50 SEK per person. Guidad visning för grupper 200 SEK + 50 SEK per person. Medlemskap i Ottilia Adelborgmuseet-ideell förening 100kr/år
  • Hemsida: http://ottiliaadelborgmuseet.se
  • E-post: info@ottiliaadelborgmuseet.se
  • Besöksadress: Kyrkbyvägen 36 , 785 30 Gagnef
  • Öppettider: 2021 öppettider 1 juli – 15 augusti
    Torsdag-söndag kl 12-16

Museet, som är inrymt i den gamla prostgården från 1700-talet, utgår från de föremål som Ottilia Adelborg och hennes vänner samlade in från bondesamhällets dagar.

Beskrivning

Ottilia Adelborg, den svenska barnbokens upphovskvinna, bodde och verkade i Gagnef från 1903 till sin död 1936. Ottilia brann också för att bevara gamla traditioner och hantverk. Hon grundade knyppelskola 1903 och 1909 invigdes Gagnefs Minnesstuga, som är en av Sveriges äldsta hembygdsgårdar.

Ottilia Adelborgmuseet tillkom 1999 under nuvarande namn i Gamla Prostgården, Gagnef. Sedan 1991 fanns en spetsutställning på samma plats. De insamlade spetsarna innehåller en rik variation av dalknypplingen som användes i Gagnefskläderna, Vadstenaspets och spetsar insamlade i olika länder ex. Belgien, Italien och Frankrike.

Sommaren 2015 öppnade den nya permanenta utställningen på bottenvåningen och där finns dräkter, spetsar, konstverk, föremål, bildspel och en kronologi med viktiga händelser i Ottilias liv. I anslutning till detta finns en mindre lokal där museet kan ha tillfälliga utställningar och i entrén finns en liten museibutik. Allt detta finns på bottenvåningen och är handikappanpassat.

Från och med 2019 finns Ottilia Adelborgmuseet – ideell förening, öppen för de som vill stödja arbetet med att utveckla museet med utgångspunkt i Ottilia Adelborgs liv och tvärkulturella arbete.
Mer information på hemsidan www.ottiliaadelborgmuseet.se under fliken Stöd oss.

Guidade visningar för grupper bokas via info@ottiliaadelborgmuseet.se