Skogsstig i Orsaskogarna.

Orsa satsar på vandring och rustar Siljansleden

Vandring har de senaste åren seglat upp som en självklar sommaraktivitet. Orsa kommun har sett det ökande intresset och satsar nu på att rusta vandringslederna i Orsa. Populära Siljansleden står först på tur och under sommaren 2020 siktar de på att erbjuda besökare naturskön vandring på nyröjda och nyskyltade leder. Klaus Csucs, näringslivsutvecklare, berättar mer om satsningen.


Vilka vandringsleder handlar det om?

Som steg ett jobbar vi med Siljansleden som går från Fryksås, söderut genom Orsa. Den delen av leden blev utsedd till en av tolv svenska STF Signaturleder förra året. Därför känner vi att det är prio ett på den. Samtidigt samarbetar vi med Slipstensföreningen som har en fin vandringsleds vid Mässbacken. I samarbete med föreningen blir Slipstensleden också uppgraderad.

Vilket arbete har genomförts?

Vi har röjt leden och just nu gör vi kartläggningen av skyltbehovet. Vi hoppas kunna sätta upp alla nya vägvisare och skyltar under sommaren. Sen fortsätter vi med steg två, som blir att jobba med resterande del av Siljansleden, från Fryksås österut mot Furudal.

Hur kommer det sig att ni satsar på vandring?

Vi ser stor potential i vandringen. I den lokala planen för Orsa, som vi har tagit fram i samarbete med Visit Dalarna, har vi pekat ut outdoor som ett tema vi ska jobba med. Vi har också varit med i Vandringslyftet i Dalarna, som fokuserar på att kartlägga och tillgängliggöra vandringsleder i Dalarna, och tagit fram Hiking Dalarna-konceptet. Dessutom är det väl perfekta tider att möjliggöra och satsa på vandring just nu?

Läs mer: Vandra i Orsa