Gräsyta och blommande rabatter, en röd träbyggnad i två våningar.

Sommarcafé Stora Hyttnäs

Sitt en stund i trädgården intill Sundbornsån eller inne i den gamla bergsmansgården. Du kliver rätt i i köket, väljer en vacker kopp och häller upp ditt kaffe/te. Caféet säljer också ekologisk glass från Sundborns mejeri.

Boka

Beskrivning

Bergsmansgården Stora Hyttnäs ligger mitt i Världsarvet Falu gruva, intill Sundbornsån. Gården har anor från 1500-talet, och som namnet vittnar om har här funnits hyttor. Nu möts du i stället av en generös trädgård men stora träd, vindlade grusgångar, rabatter med gamla spännande perenner och buskar - en del framtagna på gården i början av 1900-talet. Ett riktigt gammalt äppelträd finns här också, Gubbäppelträdet, från 1650-talet. Ett av Sveriges äldsta alltså. Det bär fortfarande frukt.

Huset som nu finns på Stora Hyttnäs är från början av 1800-talet. Här bodde familjen Linderdahl. Allt är bevarat - interiören är helt intakt. Du möts av ett högborgerligt hem från 1800-talet, fullt av vackra inredningsdetaljer, möbler och textilier. Caféet ligger i köksdelen av huset och ett av rummen används som café. Passa gärna på att gå en guidad visning när du kommer på besök.