5 cyklister, bild tagen uppifrån.

Velodromen i Falun

Sveriges första och enda inomhusvelodrom. Här får du möjlighet att cykla sju dagar i veckan, oavsett väder. Velodromen i Falun erbjuder tränings- och utvecklingsmöjligheter för cyklister på alla nivåer. Här tränas teknik och kondition under kontrollerade former – en garanterad adrenalinkick.

Boka

Beskrivning

På en velodromcykel måste man alltid trampa vilket leder till ett mycket bra rundtramp. Man lär sig trampa fort och även att cykla nära andra i täta klungor. Detta skapar cyklister som klarar av att ligga i stora klungor på ett tryggt sätt.

En velodrom är en rundbana med doserade kurvor som används för både träning och tävling på cykel. De byggs av trä eller betong och finns som både inomhus- eller utomhusbana.

Velodromen i Falun stod klar i februari år 2010 och är tillverkad av lösvirke med en yta av 18 mm björkplywood. Velodromen är konstruerad av kanadensaren Peter Junek som i mer än 30 år byggt och konstruerat velodromer över hela världen. Banan har en längd på 190 m och är 5 m bred (plus 60 cm för blå bandet-ytan längst ned). Innanför det blå bandet finns en säkerhetszon som är 2,5 meter och helt plan.


Vägbeskrivning

Med cykel (och bil) från centrala Falun: Kör Myntgatan, bakom Kulturhuset tio14, öster ut mot Främby. Efter 1,5 km kommer ni till Främby Hallar på höger sida, cykla in och parkera cykeln utanför i cykelstället.

Med buss från centrala Falun: Tag buss 12 och kliv av vid Främby Hallar.

Med bil från Borlänge och södra Sverige: Kör motorvägen från Borlänge och sväng av mot Främby strax innan Falun. Följ Främbyvägen tills ni kommer till en skylt, på vänster sida, som hänvisar till Främby Hallar.