Daladräkt.

Sommartips: Tidlöst hantverk och moderna klassiker

Skaparglädjen har historiskt sett alltid varit stark i Dalarna och trenden håller i sig. Traditioner, livsstil och miljö fortsätter att påverka formgivare och kreatörer som lever på platsen eller som vid ett besök låter sig inspireras av formspråk och färgskalor. Hantverk, second hand och loppisar, knäckebröd, choklad och keramik med dalatouch. Här följer några tips på kulturbärare att inspireras av i sommar.


Frossa i Dalarnas hantverk

Botanisera bland folkdräkter, trä- och slöjdhantverk och mer moderna inslag – alla med sin dalatouch. På Sätergläntan, Rättviks Hemslöjd och Mora Hemslöjd hittar du garanterat ett minne eller en gåva från Dalarna.

Mikaela Willers ljuvliga keramik i Vikarbyn

På Blombergsgården i Vikarbyn finns keramikern Mikaela Willers verkstad och butik. Hyllorna är fyllda av vaser, krukor, skålar och ljusstakar i härliga kulörer. I juli planeras öppning av Crêperie på gården.

Fynda på loppis och second hand i Dalarna

Längs vägkanterna i semesterdalarna avlöser loppisskyltarna varandra. Hemma hos-varianter varvas med laduloppisar och butiker med mer sorterat utbud av second hand och vintage. Bara att hoppa in i bilen, se till att det finns gott om packutrymme och sedan börja utforska hyllorna i jakt på det där pirret som uppstår när du gör sitt bästa fynd. BK´s Gammalt & Nytt i Insjön, PMU Second Hand i Leksand, Furudals Retro, Gökungens Kuriosa i Nittsjö och Spader Madame Retro Vintage i Vikarbyn är några exempel på utflyktsmål för alla sakletare.

Klassiska Nittsjö Keramik

Ett av landets äldsta hantverksföretag finns i byn Nittsjö utanför Rättvik. I fabriksbutiken hos Nittsjö Keramik hittar du bland annat nyproduktion av klassiska vaser, skålar och blomkrukor från tiden 1890–1950 formgivna av Erik Mornils, Jerk Werkmäster och Thomas Hellström.

Collage Dalarna design.
Färgglad keramik från Mikaela Willers, nyttigt och lyxigt knäckebröd från Leksands Knäckebröd och belgiska praliner från The Mangévie är några exempel på härlig daladesign.

 

Belgiska praliner med smak av Sverige i Furudal

Evi Backeljau från Belgien som driver boendet The Mangévie i Furudal skapar chokladmagi genom sin nya satsning på pralintillverkning. Den belgiska chokladen som fylls med smaker som blåbär, hjortron och rabarber finns förutom hos The Mangévie även att köpa hos exempelvis Snitths Hantverksbageri i Furudal. 

Tunnknäcke med camelinafrön hos Leksands Knäckebröd

I bageributiken hos Leksands Knäckebröd finns prisvärt bröd av andrasortering. Dessutom är butiken fylld med inredning, souvenirer och mat med anknytning till bygden. En nyhet är ytterligare ett tunnknäcke till sortimentet Tre Kullor. Det nyttiga och lyxiga knäckebrödet är hantverksmässigt bakat med smak av camelina- och chiafrön.

Kreativt på Stationsgatan 6 i Leksand

Kalligrafen och designern Ylva Skarp kom över ett bortglömt järnvägsmagasin vid tågstationen i Leksand. Här har hon nu skapat sin egen kreativa oas, som i dag är ateljé, showroom och butik. Hos Studio Skarp hittar du Ylvas karakteristiska prints, originalkonst och produkter. I övriga lokaler på Stationsgatan 6 huserar både en keramiker, second handbutik, café, yogastudio och butiken Crona Craft vars sortimentet består av både kläder och inredningsdetaljer med fokus på svensk design. 

Läs mer: Hantverk och shopping i Dalarna