Rosenbuske.

Floristen och bloggaren Linda Hanssons favoriter i Avesta

Linda Hansson är floristen som mer än gärna delar med sig av sin kreativitet i sociala medier. Basen i Avesta är en plats för lugn, trygghet och inspiration. En promenad med en nära vän längs Älvpromenaden, ett besök i ortens äldsta stadsdel eller möjligheten att utforska den unika mixen av konst, historia och modern teknik är några av hennes Avesta-favoriter. Här delar Linda med sig av sina bästa tips på platser att besöka för den som vill åka på hemester i Dalarna och Avesta.


Tipsa om tre utflyktsmål i Avesta!

1. Älvpromenaden

Älvpromenaden är en väldigt vacker och trevlig sträcka att promenera längs med Dalälven. Naturen här är fantastisk. Det är en fin grusväg att gå på, ibland även plank så det är lätt att ta sig fram. Ta gärna med fika, det finns flera platser att slå sig ner på efter vägen. Under våren är kanterna fyllda av blåsippor, vitsippor och liljekonvaljer. Utsikten över vattnet är magisk. Gå gärna hela vägen fram till Brogård, ta en runda in genom kvarteret innan ni vänder tillbaka. Där finns en fin Bullerbyns känsla bland alla vackra hus.

Älvpromenaden i Avesta.Älvpromenaden mellan Avesta och Krylbo går vackert längs älven och bjuder på Bullerbykänsla. Foto: Linda Hansson

2. Gamla Byn

Gamla byn är Avestas äldsta stadsdel, som har ett ursprung från 1600-talet. Det var just här som historien om Avesta startade. De gamla vackra husen bär på en fantastisk historia och tänk om väggar kunde tala. Här är så vackert. Precis intill älvens kant.

Gamla Byn i Avesta.Avestas äldsta stadsdel Gamla Byn bjuder på gemytlig dalakänsla med en tydlig touch av bygdens historia. Foto: Linda Hansson

3. Verket & Avesta Art

– På Verket & Avesta Art, bland rostugnar, krossverk, masugnar och valsverk, finns en mångfald utöver det vanliga. En magisk mix av historia, konst och modern teknik väcker dina sinnen och skapar din egen högst personliga upplevelse. Ett måste att besöka, det är en fantastisk plats. Den är också välkänd för sin julmarknad som alltid får långväga gäster.

Avesta art/verket.

På Verket & Avesta Art samsas ortens brukshistoria med modern konst - en spännande blandning för alla åldrar.


  

Hur spenderar du helst en ledig dag i Dalarna?

– Att ta en promenad längs Älvpromenaden en ledig dag med en vän är något jag gärna gör. Jag tycker också om att fota. Då får jag återkomma till Verket igen, för runtomkring där finns galet fina miljöer. Annars trivs jag väldigt bra hemma i mitt växthus också. 

Vad betyder Avesta för dig?

– I Avesta är jag född och har alltid bott här. Jag har hela min familj här och trivs väldigt bra. En lagom stor bruksort som har väldigt nära till många större orter om det skulle behövas en utflykt.

I ditt arbete som florist och i dina sociala kanaler formligen sprudlar det av kreativitet – varifrån hämtar du inspiration?

– Jo, men jag är väldigt kreativ och har sedan barnsben haft behovet och känslan av att skapa med mina händer. Som många andra får jag inspiration av magasin och sociala kanaler. Men mest av allt inspireras jag av naturen. Jisses vad den ger oss mycket i både material och inspiration.

Berätta mer om dig själv, vem är Linda Hansson?

– Jag är 44 år och florist. När jag tänker efter så har jag varit florist i mer än halva mitt liv. Så himla drömmigt att få jobba med blommor. Jag är också väldigt trädgårdsintresserad. Tack farmor, mormor och morfar för att ni visade mig vägen. Att vara hemma i mitt växthus är något av det bästa jag vet, jag brukar säga att det är min plats på jorden. Jag menar det verkligen. Blommor och trädgårdslivet gör gott. Annars så har jag ibland även blomsterkurser och öppnar även upp till butik ibland i min lilla verkstad. Där emellan försöker jag att inspirera med mina bilder på mina kanaler.

Porträtt på Linda Hansson.

Läs mer om Linda och följ henne på arstidensbasta.se eller @arstidensbasta på Instagram.