Skylt Linne Trädgården, gräsmatta och huset.

Linnés bröllopsstuga och trädgård

Gör en utflykt till Svedens gård utanför Falun. Det var på den här gamla bergsmansgården som blomsterkonungen Carl von Linné firade sitt bröllop med Sara Elisabeth Morea 1739.

Beskrivning

Titta in i Bröllopssalen som är utsmyckad med en väggmålning som visar berättelsen om Kung David. Ute i den tidstypiska trädgården intill bröllopsstugan finns rabatter med blommor som har anknytning till gårdens berömda svärson. Till den vackra miljön hör också nyttiga läkeväxter samt vårdträd som askar, lönnar och lindar.

Från Sveden härstammar prästen Jesper Svedberg och hans son filosofen Emanuel Swedenborg.

Trädgården bakom bröllopsstugan är alltid öppen för besökare och det är helt gratis att titta runt. Vill man boka en guide för grupp, kontakta världsarvssamordnare Christina Staberg tel. 023-821 62, christina.staberg@falun.se

I sommar finns ett litet enkelt café på tunet utanför Linnés bröllopsstuga. Caféet har samma öppettider som bröllopsstugan.
Allt kaffebröd är hembakt och har anknytning till trädgården beroende på vad som finns (rabarber-, vinbärs-, morotskaka etc). En sorts mjuk kaka + en skorpa serveras varje dag. Finns även gluten och laktosfritt. Man sitter utomhus.

Fakta

  • Barn & Familj
  • Sommar

Vägbeskrivning

Vid Svedens gård 6 km öster om Falun mot Sundborn.