Två personer paddlar kanot.

Kanotled - Pråmleden

Pråmleden, i gränslandet mellan Dalarna och Gästrikland går över 8 sjöar från Edsken-Stjärnsund-Långshyttan eller omvänt. Idag används den gamla pråmleden med slussen i Silvhytteå från 1872 som kanot- och båtled och rekreationsområde. Kanot- och båtlederna följer vattenleden Edsken-Stjärnsund 17 km. Fantastisk natur i genuin vildmarksmiljö genom de 3 sjöarna Edsken, Fullen och Grycken med 1 lyft vid slussen i Silfhytteå. Upplev den vackra naturen och fascineras av järnbrukens intressanta industri- och kulturhistoria.

Boka

Beskrivning

Området Pråmleden ligger på gränsen mellan Hedemora och Hofors kommuner och användes förr i tiden som transportväg för malm och järn.

Ett turförslag för en kortare sträcka kan vara Stjärnsund över Grycken till Silfhytteå 7 km och tillbaka (14 km). Vill du tälta, så finns möjlighet på Mjölnarholmen och dess rastplats.

För paddling av hela sträckan rekommenderas kanotvagn, eftersom kanoten behöver lyftas i Stjärnsund och Rörshyttan.

Alla leder är skyltade i området och det finns gott om vackra rastplatser med vindskydd och grillmöjligheter.

Kanotuthyrning: Stjärnsundskiosken, tel 0225-800 80.

Slussen är dock stängd och kan inte användas för slussning, pga förra sommarens problem med att en av de nedre portarna sprang läck, och en provisorisk lagning fick utföras. Det pågår det en nu undersökning av Sveaskog hur man skall komma till rätta med problemet och slussens framtid. Tillsvidare kommer slussen att hållas stängd.