Vinter vid Fryksås Hotell.

Snösäker vinteridyll med fine dining i Fryksås

Till den lilla orten Fryksås i Dalarna söker sig besökare för att njuta av storslagna naturupplevelser, kultur i historisk fäbodmiljö och fine dining-upplevelser på närproducerade råvaror och vilt. Här, en mil från Orsa och 530 meter över havet, ligger Fryksås Hotell & Gestgifveri.


Bara tre timmars resa från Stockholm och Mälardalen väntar en helt annan värld. På höjderna utanför Orsa ligger Fryksås Hotell & Gestgifveri, en personlig pärla perfekt för den som söker avkoppling, lugn och aktiv vila.

– Vi ligger bra till som en utgångspunkt oavsett vad besökarna vill sysselsätta sig med. Det här är en perfekt plats för fylla på energi och återhämta sig i dessa tider, säger Ulla Karlsson, som äger och driver hotellet.

Skidåkning i naturskön världsklass

Det är ingen tvekan om att fäbodmiljön, naturen och den rogivande stillheten lockar många till Fryksås. Vare sig atmosfären intas under en stillsam vinterpromenad eller en tur på skidor, är omgivningarna unika och sänker utomhuströsklarna för många.

– Vi märker hur allt fler börjar ta sig ut i naturen. De som aldrig varit ute förut har upptäckt att det både är skönt, välgörande, spännande och fortsätter när de väl börjat. Vi är helt enkelt mer aktiva idag, även i de äldre åldrarna. Många kommer hit och bokar vandringspaket, även äldre som inte brukar vara ute och gå får sin ryggsäck och sina stavar och går en kortare tur på kanske 2 km. Oberoende vandringslängd får alla del av lugnet och de positiva effekterna.

Vintertid är längdskidåkning en given utomhusaktivitet som drar många besökare till Fryksås snösäkra höjder. Orsa Grönklitt ligger en dryg kilometer bort, med ett spårsystem som bjuder på hela 13 mil välpreparerade skidspår.

– Grönklitt är kända för sin höga kvalitet på skidåkningen. De drar också upp ett spår mellan fäbodområdet här i Fryksås och själva Grönklitt. Det är ungefär 1,5 km, så man behöver inte ta bilen för att nå resten av spårsystemet, utan tar skidorna direkt härifrån, tipsar Ulla.

Fryksås Hotell på vintern.

Mat av högsta klass

Maten och måltiderna är något som får extra utrymme och omtanke på Fryksås Hotell & Gestgifveri. För besökarna som slår sig ner i restaurangen för att smälta dagens upplevelser väntar nästa omvälvande upplevelse.

Restaurangens menyer är årstidsbaserade och det är inte ovanligt med råvaror så som bär, svamp, och andra närproducerade delikatesser från dalaskogarna. Härliga smaker som med fördel avnjuts ihop med utsökta viner från den välfyllda vinkällaren. Vilt av olika slag är ett genomgående tema, med alltifrån älg till björn och ren.

– Man kan säga att vi bor mitt i skafferiet. Vi plockar svampar och bär från trakten och är självförsörjande på till exempel hjortron, blåbär och lingon. Vi försöker hålla så mycket lokalt som det går. Som kött och vilt från Karelius i Lima, fisk från Älvdalen, ostar från Hansjö och drycker från Mora Bryggeri.

Det är inte enbart smakerna som levererar.

– Vi har väldigt hög klass på både vår mat och våra uppläggningar, så verkligen fine dining. Det du får på tallriken ska inte bara smaka gott, du ska äta med ögonen också. Vi jobbar även för att våra vegetariska rätter ska hålla hög klass och har till exempel en vegetarisk avsmakningsmeny.

Vinkällare och upplagd förrätt från Fryksås Hotell.

Våfflor på Fryksås Hotell.

Milsvid utsikt och oväntad tystnad

Som grädde på det välsmakande moset kommer även själva restaurangmiljön och inte minst utsikten.

– Härifrån kan vi se ända till Leksand och Rättvik. Det är väldigt vackert och många kommer för att sitta i restaurangen och bara titta ut.

I Fryksås bor du mitt i Sveriges äldsta och största fäbodområde, bland genuina timmerhus och en helt unik miljö. Miljöombytet må vara välkommet, men kan ibland också ge upphov till oväntade effekter.

– Det är väldigt lite biltrafik här, så det är väldigt tyst och skönt. Många gäster kommer ner till frukosten och säger att det är så tyst att man nästan inte kan sova, för att det är så ovant. Men ge det några dagar så har lugnet kommit, skrattar Ulla.

Läs mer och boka på Fryksås Hotell & Gestgifveris hemsida.

Häst och släde i Fryksås.