Tre personer drar pulka upp för pulkabacke.

Guide: Hitta pulkabackar i Dalarna

Att åka pulka är en härlig vinteraktivitet för hela familjen, men var finns egentligen de bästa pulkabackarna? Välmarkerade skidspår och alpina anläggningar finns det gott om, men det kan vara svårare att hitta en komplett guide till de bästa pulkabackarna i Dalarna. Det är många som vill ta sig ut och njuta av både vinterväder och vinteraktiviteter, men samtidigt hålla avstånd. Därför bad vi våra följare i sociala medier om tips på de bästa pulkabackarna – och nog finns det många härliga pulkabackar att välja mellan. Nedan tipsar vi om våra läsares nio bästa pulkabackar. Lek, njut och ha roligt i några av Dalarnas härliga pulkabackar!


Först och främst! Tänk på att visa hänsyn och respekt för varandra och andra åkare. Om det finns skidspår i närheten, tänk på att hålla undan för spåren och ge företräde för skidåkare. Är en backe främst till för alpin utförsåkning ska skidåkare i backen ges företräde, för allas säkerhet. Säkerställ också att det är okej att åka pulka i backen du tar sikte på. Vid alpina anläggningar finns ofta anvisade platser för just pulkaåkning. Respektera dessa! Ta gärna på en hjälm när du åker, för extra säkerhet. Kom ihåg att det finns många små och stora guldkorn där ute, så ge dig ut i vinterlandskapet och hitta just din favorit.

1. Gropen, Leksand

Mitt i Leksand, vid Kyrkallén, ligger ”Gropen”. Varje midsommar samlas här tiotusentals människor för att resa det som brukar kallas som ”hela Sveriges majstång”. Vintertid är Gropen en populär pulkabacke som bjuder in till fartfylld pulkaåkning. Här kan du njuta av härligt magpirr medan du susar ner i backen. Är du på plats med barn är ett tips att samtidigt besöka Riddarlekparken som ligger alldeles bredvid. Här har inspiration hämtats från riddarnas värld med hästar, borg, fanor och utmanande lek för alla åldrar. Det finns också bord och bänkar för medhavd matsäck, hugg in på något gott och en termos fylld med värmande dryck när orken tryter och nu behöver fylla på med mer energi. Sen är det bara att ladda om för fler härliga åk i Gropen.

Pulkabacke i Gropen i Leksand.
Gropen ligger i centrala Leksand, med gott om gratis parkeringsplatser alldeles bredvid och härligt stora ytor för den som vill åka pulka.

2. Falu Gruva, Falun

Faluns absolut mest annorlunda pulkabacke är belägen i ett av Världsarvet Falun, vid Falu Gruva och dagbrottet Stora Stöten. Förutom backen i sig finns en grillplats med eldstad, utrustad med galler och bänkar för många sittplatser. Ved tar du med själv, likaså grillkorv. Glöm inte en promenad kring Falu Gruva och kanske även ett besök ner i gruvan och dess museum när du är på plats! Det är ingen officiell pulkabacke, så det krävs goda förhållanden och mycket snö för fina åk i backen.

3. Gesundaberget, Gesunda/Mora

Gesundaberget är inte bara en alpin anläggning utan bjuder också in till en pulkaåkning i en sagolik vildmarksmiljö. Berget ligger i byn Gesunda strax utanför Mora och här erbjuds du en storslagen utsikt över Siljan. Vyerna är så pass magnifika att de belönats med tre stjärnor i Michelins ”Green Guide”. I anläggningens barnbacke går det bra att åka pulka, men tänk på att alltid lämna företräde för skidåkare. När du tröttnat finns här en mängd andra aktiviteter att njuta av, kanske har Sagolandet Tomteland öppet?

4. Snöå Skidstadion, Dala-Järna

Vid Snöå Skidstadion, några kilometer från Dala-Järna, finns inte bara längdskidspår och en av Sveriges bästa rullskidbanor – designad av Gunde Svan. I området finns också fina möjligheter till utelek och pulkaåkning. Lika bra att ta med skidorna också, för att testa någon av de olika slingorna som finns på och kring stadion. När magen börjar kurra finns en slogbod för egenhändigt grillad matsäck, men ett hett tips att besöka Ryggåsstugan, där det finns ett populärt café.

5. Paradisbacken, i Borlänge

Paradisbacken, i folkmun Plättbacken, ligger i ett härligt friluftsområde vid Tjärnaberget i Borlänge. Backen passar hela familjen och här kan ni njuta av vinteraktiviteter och magpirr hela dagen lång.  Paradisbacken bjuder nämligen inte bara på en mysig pulkabacke. Här finns det dessutom grillplatser, en knapplift för den som vill åka alpin utförsåkning, värmestuga samt toalett. Beroende på vilket väder vintern bjuder, finns här även möjligheter till cykling, längdskidåkning, vandring och promenader. Fyll ryggsäcken med munsbitar av alla de slag och njut av en heldag med äventyrliga pulkaåk i backen.

6. Åsbobacken, Falun

Åsbobacken är en populär pulkabacke som lockar många åksugna barnfamiljer när snön väl har lagt sig. Backen är extra lång vilket bjuder in till många härligt magpirrande åk! När tröttheten gör sig påmind finns här ett timrat vindskydd för mysiga pauser. Varför inte njuta av grillad korv och varm choklad till mellanmål? Det mesta smakar ju gott efter en stunds lek i snön. Ved finns i ett vedförråd i nära anslutning till backen. Bästa platsen att parkera på är vid Lugnets parkering vid ishallen.

7. Hemus skidstadion, Mora

Vid Hemus skidstadion i Mora finns det inte bara lättillgängliga skidspår för hela familjen – här är det också nära till härligt pirriga pulkaåk. Pulkabacken ligger en kort promenad från parkeringen vid Hemusgården, där det finns omklädningsrum, dusch och toalett som är öppna för allmänheten alla dagar året runt. Förutom diverse åkdon, se också till att ta med något gott att grilla i slogboden och mys vid en sprakande eld mellan åken. 

Kvinna drar snowracer i snön.
Alldeles bredvid Hemus Skidstadion i Mora finns en pulkabacke med slogbod. Perfekt att värma frusna fingrar vid en sprakande eld efter pulkaåken.

8. Sälen och Sälenfjällen

Egentligen känns hela Sälen och Sälenfjällen som en enda stor pulkabacke, redo att utforskas. Det finns med andra ord alla möjligheter att hitta just er personliga favorit på någon av de olika skidområdena som alla har sina egna pulkafavoriter. I Lindvallen finns till exempel två pulkabackar vid Experiumtorget, en vid Gustavstorget och en vid längdspåren vid Gubbmyren. Släng gärna ett extra öga på pistkartorna – pulkabackar står ofta utmärkta. Återigen är det viktigt att respektera skidåkarna och inte ge sig ut i nedfarterna med pulka, utan enbart hålla er till anvisade områden.

9. Rättviksbacken, Rättvik

Pulkaåkning med garanterat vackra vyer får du i Rättviksbacken i centrala Rättvik. Här, på höjderna 1,5 km från centrum, omgärdas magpirret av storslagen utsikt över såväl Siljan som blånande berg. Här är det framför allt alpin utförsåkning som gäller, men barnbacken är även öppen för den som vill åka pulka. I barnbacken finns det dessutom små figurer, slalombana och små barnboxar. Så varför inte slå flera vinterflugor i samma smäll och låt de minsta testa stå på slalomskidor för första gången? Skiduthyrning finns alldeles bredvid! Nära barnbacken ligger också grillplatsen, som skapar förutsättningar för extra mycket familjemys.