En person som paddlar kajak på sjö.

15 saker att göra i sommar

I denna ljuva sommartid lockar Dalarna med många spännande, roliga, goda och vackra upp­levelser. Söker du tips på saker att göra i sommar? Här har vi skapat en lista med 15 härliga utflykter, stämnings­fulla aktiviteter och natur­sköna platser väl värda ett besök. Ofta är det just de små sakerna som blir de stora minnena. Hur många prickar du av?


1. Träffa ett urtidsdjur

I Avesta Visentpark kan du träffa det mäktiga och respektingivande urtidsdjuret visenten öga mot öga. Passa också på att ta en fika i det mysiga Ladugårdscaféet.

2. Dansa, lyssna eller spela

Sväng dina lurviga på dansbandsveckan i Malung, gå på konsert i Dalhalla eller spela natten lång på spelmansstämman i Bingsjö.

Dalhallas scen i blått ljus.
Det gamla kalkbrottet Dalhalla utanför Rättvik är en av Europas mäktigaste utomhusscener, med mängder av artister och evenemang varje sommar.

3. Träffa livs levande renar

Renbiten i Grövelsjön anordnar olika guidade turer där du till exempel kan vandra med deras tama renar. Där kan du även lära mer om den samiska kulturen.

I trakterna kring Idre och Grövelsjön vandrar renarna även fritt i naturen, så bli inte förvånad om de plötsligt står där på vägen. Tänk på att visa hänsyn och beundra dem på håll.

Collage: En familj som cyklar, en ren i skogen.
Foto: Anna Holm och Joakim Norenius.

4. Gör en dalapicknick 

Lokala smakupplevelser när de är som bäst. Börja med handgräddat knäckebröd eller tunnbröd innan du går loss med påläggen: lokala varianter av ostar, korvar och marmelader.

Avsluta med egenplockade jordgubbar eller blåbär till en skopa lokaltillverkad glass.

Hitta guldkornen på Dalarnas matkarta.

5. Lär dig något nytt

Är det den här sommaren du lär dig laga mat utomhus, utvecklar mtb-tekniken, blir expert på fjällens flora och fauna eller upptäcker Dalarnas spännande historia och historier? Gå en kurs eller följ med på en guidad tur.

En grupp på guidad fjälltur.
En guidad fjälltur bjuder på minnesvärda upplevelser. Foto: Lars Svanerud.

6. Gå på museum

Små och stora, med olika inriktningar och utställningar. Alltid finns det något spännande att upptäcka. Några uppstickare är till exempel Mentalvårdsmuseet i Säter, Siljansfors Skogsmuseum, Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef, Lokmuseet i Grängesberg och Dalarnas Idrottsmuseum i Falun.

Fler museer i Dalarna.

7. Vandra i de häxanklagades fotspår

Det var i Älvdalen som det stora Blåkullabullret, den åtta år långa hysteriska häxjakten, startade i mitten av 1600-talet. Följ med på en vandring i de häxanklagades spår till Mimmikulle i Älvdalen, platsen där det sägs att de första avrättningarna i häxprocesserna ägde rum.

8. Gör en roadtrip

Ge dig ut på vägarna och håll utkik efter alla spännande skyltar som dyker upp vägarna, följ dem och se vad som händer. Loppisar, caféer, butiker, gallerier och hantverksbodar väntar!

Se till exempel vår loppisguide i Dalarna.

Carl Larsson Gården
Carl Larsson-gården är ett unikt konstnärshem i Dalarna, fyllt av konst och inspiration från både Carl och Karin Larsson.

9. Besök ett konstnärshem

Bekanta dig med några av våra mest älskade konstnärshem. Carl Larsson-gården i Sundborn är platsen där Carl Larsson fann inspiration till sina färgstarka akvareller med motiv från hemmet och trädgården. Hemmet är också fyllt av Karin Larssons vackra textilier och egendesignade möbler, ett unikt konstnärshem som fortfarande inspirerar.

I Mora väntar Zorngården, Anders och Emma Zorns hem. Att stiga in här är som att färdas 100 år tillbaka i tiden. Här blandas konst och konsthantverk från när och fjärran.

10. Promenera i Dalarnas kulturkvarter

Ta en tur i trästaden Säter, Dalarnas äldsta stad Hedemora och spana in Faluns gruvarbetarbostäder i Östanfors.

Äldre föremål och blommor framför en röd husvägg.
Det gamla Apotekshuset med Wahlmans hantverksbageri och café är en populär mötesplats i de gamla kulturkvarteren invid Stora Torget i Hedemora.

11. Elcykla

Hyr en elcykel vid exempelvis Nya Saluhallen i Orsa och få en extra skjuts ut i sommarlandskapet.

12. Paddla

En paddeltur kan se ut på många olika sätt. En stilla tur i kanot på en spegelblank sjö, en fartfylld forspaddling eller en tur genom orörd vildmark. Dalarnas paddlingsnav finns i Dala-Floda, men hyrmöjligheter finns det gott om från norr till söder.

Mer paddling i Dalarna.

En person paddlar kanot mot solnedgången.
Foto: Rania Rönntoft.

13. 18 hål per dag?

I Dalarna finns totalt 19 golfbanor och flera har fått utmärkelser som "Sveriges vackraste golfbana", "Sveriges bästa bana" och "Årets golfklubb". Det är korta avstånd mellan banorna som bjuder på omväxlande spel och vackra naturupplevelser.

De vackra omgivningarna förhöjer upplevelsen, från skog och öppna landskap i söder till fjällmiljö i norr. Se mer om golf i Dalarna.

14. Nå toppen

Ta dig upp på valfri hög plats och njut av utsikten. Några favoriter är Bispbergs klack i Säter, Ärtknubben i Bjursås, Lugnets hoppbackar i Falun, Fryksås fäbod och Hykjeberget i Älvdalen.

Tjej som står på en klippa med kikare.
Gör en utflykt och njut av utsikten från till exempel Bispbergs klack i Säter.

15. Fånga största fisken

I Dalarna finns de bästa förutsättningarna för en lyckad fiskeupplevelse. Fisket är varierat och erbjuder allt från glasklara fjällsjöar och trolska skogstjärna, till vindlande åar och strömmande vatten.

Tillsammans med en professionell guide får du ett skräddarsytt fiske och fina naturupplevelser, men här finns också goda möjligheter för dig som vill fiska på egen hand. Glöm inte att köpa fiskekort!

Mer om fiske i Dalarna.


Bonustips!

En rundad koja i skogen.
Vid Näsets Marcusgård i Furudal finns möjlighet att testa ett unikt boende i exklusiva skogskojor. Foto: Johan Seibel.
Tre pojkar cyklar dressin en solig dag.
En utflykt på dressin är ett äventyr för hela familjen. Dressinen tar dig fram på den nedlagda järnvägen rakt ut i naturen. Foto: David Lundberg.