Tre barn cyklar dressin en somrig dag.

15 saker att göra i sommar

I denna ljuva sommartid lockar Dalarna med många spännande, roliga, goda och vackra upplevelser. Söker du tips på saker att göra i sommar? Här har vi skapat en bucketlist med 15 härliga utflykter, stämningsfulla aktiviteter och natursköna platser väl värda ett besök. Ofta är det just de små sakerna som blir de stora minnena. Hur många prickar du av?


1. Träffa livs levande renar

Renbiten i Grövelsjön anordnar olika guidade turer där du till exempel kan vandra med deras tama renar. Där kan du även lära mer om den samiska kulturen. I trakterna kring Idre och Grövelsjön vandrar renarna även fritt i naturen, så bli inte förvånad om de plötsligt står där på vägen. Tänk på att visa hänsyn och beundra dem på håll. Om du hamnar i en renflyttning, försök hålla dig undan och vara tyst. En störning kan medföra att de ihopsamlade renarna skingras och flera dagars arbete spolieras för renskötarna.

Collage: En familj som cyklar, en ren i skogen.
Foto: Anna Holm och Joakim Norenius.

2. Cykelturista

Att cykla är ett av de bästa sätten att uppleva både naturen och kulturen. Runt om i Dalarna finns ett antal turer som går utmärkt att cykla med vanlig cykel, där du trampar fram på asfalt och grusvägar som är mindre trafikerade.

Husbyringen är en 60 km lång rundtur som går förbi ett 30-tal unika industri- och kulturhistoriska platser. Starta och avsluta i Stjärnsund, där du kan hyra cykel och samtidigt passa på att utforska det mysiga samhället och dess historiska influenser. 

Andra sköna cykelturer är Besöksrundan i Avesta, Ljusternrundan i Säter och Norra Barken runt i Smedjebacken.

Fler cykelturer i Dalarna.

3. Testa ett annorlunda boende

Som en avlägsen fjällstuga, en trädkoja mitt ute i skogen eller en ståtlig herrgård.

Till unika boenden.

En rundad koja i skogen.
Vid Näsets Marcusgård i Furudal finns möjlighet att testa ett unikt boende i exklusiva skogskojor. Foto: Johan Seibel.

4. Upplev Ekomuseum

Ekomuseum Bergslagen har inga traditionella museiföremål. I stället lockar de med intressanta miljöer och platser. I ett ekomuseum står allting kvar på sin ursprungliga plats, så när du befinner dig på besöksmålen står du precis där historien har utspelat sig.

Museet samlar 68 olika besöksmål och alla går att besöka på egen hand. Här finns allt från gruvor, hyttplatser och bruksmiljöer till herrgårdar – allt på temat industrihistoria. Hos de flesta besöksmål går det att boka guidade turer och under sommaren anordnas aktiviteter.

Läs mer om Ekomuseum Bergslagen.

5. Häng med en guide

I Falun, Mora, Leksand och Rättvik kan du följa med en kunnig guide som berättar om roliga anekdoter, fascinerande människoöden och få upp ögonen för detaljer i stadsbilden du annars inte sett. Välj mellan traditionell vandring eller något mer äventyrligt, som en guidad tur på cykel, i kanot eller stående på en SUP.

6. Gå på museum

Små och stora, med olika inriktningar och utställningar. Alltid finns det något spännande att upptäcka. Några uppstickare är till exempel Mentalvårdsmuseet i Säter, Siljansfors Skogsmuseum, Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef, Lokmuseet i Grängesberg och Dalarnas Idrottsmuseum i Falun.

Till museer i Dalarna.

En grupp på guidad fjälltur.
En guidad fjälltur bjuder på minnesvärda upplevelser. Foto: Lars Svanerud.

7. Häng med en naturguide

Du kommer garanterat hem med både lärorika och minnesvärda upplevelser, vidgade vyer och nya favoritplatser. Runtom i Dalarna finns naturguider som erbjuder guidade vandringar med olika inriktningar för både nybörjare och erfarna. 

Läs intervjun med Lars Svanerud, som guidar i Grövelsjöfjällen.

8. Nattbada

Det finns en härligt busig känsla i att låta den ljusa sommarnatten rama in doppet. Och visst känns väl vattnet alltid lite varmare på natten?

Här hittar du några av Dalarnas bästa badplatser.

Rosa himmel över en skogssjö, en kvinna häller vatten från en liten stuga.
Foto: Matilda Holmqvist.

9. Rulla fram

Testa en av Sveriges bästa rullskidbanor – designad av Gunde Svan – på Snöå Skidstadion i Vansbro. Multiskidbanan i Orsa Grönklitt, rullskidbanan vid Mora Skidstadion och Lugnet i Falun är andra rullvänliga platser.

10. Cykla dressin

Trampa fram längs den nedlagda inlandsbanan mellan Vansbro och Mora.

Läs mer om dressin i Dalarna.

Tre pojkar cyklar dressin en solig dag.
En utflykt på dressin är ett äventyr för hela familjen. Dressinen tar dig fram på den nedlagda järnvägen rakt ut i naturen. Foto: David Lundberg.

11. Elcykla

Hyr en elcykel vid exempelvis Nya Saluhallen i Orsa och få en extra skjuts ut i sommarlandskapet.

12. Paddla

En paddeltur kan se ut på många olika sätt. En stilla tur i kanot på en spegelblank sjö, en fartfylld forspaddling eller en tur genom orörd vildmark. Dalarnas paddlingsnav finns i Dala-Floda, men hyrmöjligheter finns det gott om från norr till söder.

Mer paddling i Dalarna.

En person paddlar kanot mot solnedgången.
Foto: Rania Rönntoft.

13. Dreja

Det är en häftig känsla att känna leran mot händerna och försöka forma den till ett brukbart föremål. Testa en prova på-kurs hos någon av Dalarnas många skickliga keramiker. 

14. Nå toppen

Ta dig upp på valfri hög plats och njut av utsikten. Några favoriter är Bispbergs klack i Säter, Ärtknubben i Bjursås, Lugnets hoppbackar i Falun, Fryksås fäbod och Hykjeberg i Älvdalen.

Collage: Ett par händer som drejar, utsikt från Fryksås.
Det finns mycket att upptäcka och uppleva i Dalarna i sommar. Foto: Anna Holm.

15. Gör en roadtrip

Ge dig ut på vägarna och håll utkik efter alla spännande skyltar som dyker upp vägarna, följ dem och se vad som händer. Loppisar, caféer, butiker, gallerier och hantverksbodar väntar!

Här finns tips på ett färdigt upplägg: en kulturell roadtrip med smakrik guldkant.