Vintervy över Borlänge.

En härlig vinterhelg i Borlänge

Boka in en helg i Borlänge för hela familjen som lockar med en härlig kombination av avkoppling, lärande och äventyr. Ta en paus från vardagens stress och unna dig lyxig avkoppling på Elite Hotel Brages spa, upplev spännande lek och lärande på 2047 Science Center och glid ner för backarna på Romme Alpin, där skidåkning blir en njutning för alla.


Science center.
Foto: 2047 Science Center

Massor av nyheter på 2047 Science Center

Fräschare lokaler, roliga hållbarhetsexperiment och en spännande mineraljakt. Det är bara några av vinterns nyheter på 2047 Science Center i Borlänge, där barn och ungdomar kan experimentera och utforska teknik och naturvetenskap. 

Personalstyrkan har dubblerats under hösten för att klara av den renovering som påbörjats. Flera nyheter är fortfarande under arbete när detta skrivs, så ett tips är att hålla koll på 2047.nu. Bland annat ska planetariet få ny, modern teknik under det kommande året. 

– Det kommer hit besökare i alla åldrar, men flest roliga upplevelser får nog barn mellan fem och tolv år. På loven har vi även extra många aktiviteter. Då kan man till exempel programmera robotar, göra spännande kemiexperiment eller lära sig mer om naturen. 

– Under hösten har vi börjat utveckla vårt science center och satsar nu stort på experimentmiljöerna. Det handlar om allt från digitala interaktioner till att testa olika fenomen. En röd tråd kan urskiljas i några av de nyare upplevelserna som är kopplade till en grön omställning. Här finns det bland annat en klimatvåg, där barnen väger sitt eget klimatavtryck. 

En annan aktivitet är Mineraljakten. Här får barnen utforska vilka mineraler som krävs för framställning av vindkraftverk, batterier och annan elektronik. Utgångspunkten är en interaktiv karta, där man med teknikens hjälp får gå på mineraljakt för att hitta gruvorna. Sedan presenteras fakta om produkterna där mineralerna används. Ett interaktivt lärande som är både spännande och roligt.  

2047 Science Center

Elite hotel brage.
Foto: Elite Hotel Brage.

På Vana Spa i Borlänge är barnen välkomna

Längtar du efter att krypa ner i ett varmt bad eller bli ompysslad i en avkopplande behandling? Det är lätt att tänka att det här är för vuxna, men barn behöver också koppla av från vardagens stress. På nyöppnade Vana Spa Borlänge är även barn från tio år välkomna mellan klockan 10–18. Här kan de bada i den varma poolen, testa kallbad och få behandlingar, även de anpassade för barn. 

– Det är kortare behandlingar på 20 minuter som kan vara lätt massage, fotbehandling eller ansiktsbehandling, berättar Silvester Mujkic, hotelldirektör vid Elite Hotel Brage. 

Öppettiderna är generösa, ofta öppnar de klockan sju på morgonen och stänger vid 22 under vintersäsongen. Det finns gott om paket, som Morning Spa, Day Spa och Dinner Spa, där frukost eller middag ingår. Det finns också hotellpaket där spa ingår. 

– Tänk vad skönt att börja morgonen med spa och till och med inta sin frukost i en vilstol, tipsar Silvester och berättar att inredningen är specialgjord för att skapa en lugn och skön atmosfär. 

– Jag tror på att skapa minnen genom sinnen, då behöver vi jobba med inredning, högkvalitativa hudvårdsprodukter och behandlingar signerade Kerstin Florian, god mat, musik och bemötande som stärker stämningen. 

Det finns också tider när det bara är för vuxna. 

– Det är en möjlighet till lite egentid, att koppla av och kanske till och med unna sig lite bubbel, avslutar Silvester som tror att Vana Spa verkligen kan bli en god vana. 

Vana Spa

Romme Alpin
Foto: Romme Alpin.

Succé för nya sexstolsliften

Visste du att Romme Alpin i Borlänge är Sveriges största alpina skidanläggning utanför fjällvärlden? Från och med förra säsongen stoltserar man också med ”Snöberget Direkt”, landets längsta sexstolslift som snabbt blev ett populärt tillskott i skidparadiset. 

Sedan 1987 har Romme Alpin lockat utförsåkare i alla åldrar och på alla nivåer. Vid planeringen av den familjeägda skidanläggningen stod den amerikanska skidorten Vail Ski Resort i Colorado förebild, vilket bland annat präglat utformningen av ski lodge. Här erbjuds i dag skidåkning som kan mäta sig med den i fjällen vad gäller tillgång till liftar och backarnas höjd och längd. På Romme Alpin finns totalt 34 nedfarter från två toppar. Den högsta fallhöjden är 275 meter och den längsta nedfarten är 2 750 meter lång. 

Förra årets stora investering uppskattades av besökarna, speciellt barnfamiljerna var glada för den nya sexstolsliften. 

– Med hjälp av den transporterar du dig direkt upp på Snöberget som är alla barnfamiljers favorit. Från toppen tar du dig sedan vidare till Romme Nords barnvänliga backar, den mysiga våffelstugan och parkområdet som barn och ungdomar gillar att åka i. 

På Romme Alpin finns en av Sveriges största skidskolor som lär ut alpint, snowboard och telemark. Den funktionella skidskolan är extra betydelsefull. 

   – Vi vill att även den som har en funktionsvariation ska kunna komma ut i backen och ha skoj i vinter. Om man inte kan åka skidor ståendes, kan man åka sittandes. Våra duktiga funkis-instruktörer åker bakom och hjälper till med att svänga och bromsa. Genom den funktionella skidskolan utbildar vi också anhöriga och personliga assistenter som vill bli medåkare. Saknar du egen utrusning går det att hyra biski, sitski och snowcart samt kryckstavar på plats. 

Romme Alpin

Vintervy över Borlänge.
Foto: Anna Holm.

Mer att göra i Borlänge