Lax serverad på tallrik hos Banken Två rum och kök i Falun.

Lokal påskmat på påskbordet – Favoriterna från Dalarna

Påsken är en härlig mathelg där vi kan fylla påskbordet med många läckerheter. Skapa en påskmiddag eller påskbuffé utifrån lokala råvaror och produkter, där smaken av Dalarna får sätta extra guldkant på högtiden. Här har vi samlat några favoriter från vårt matnätverk Taste of Dalarna. Hos dem kan du hitta det mesta som behövs i matväg för en både god och glad påsk.


Påskmat från mysiga gårdsbutiker

Handla påskmaten direkt från producenterna, som många gånger har egna gårdsbutiker och saluhallar där du kan botanisera bland allt gott. Utforska Dalarnas utbud av ost, kött, chark, knäckebröd och tunnbröd och sätt samman innehållet i din påskbuffé.

I Stora Skedvi är Skedvi Bröd verkligen en matdestination värd namnet. Här bakas och gräddas det omtyckta knäckebrödet för hand i vedeldade ugnar. Ladda för påsk med bröd av både första och andra sortering. Ta dig sedan gott om tid att botanisera i den välfyllda saluhallen, där hyllorna dignar av kryddor, marinader, oljor och världsmästarsenap, sötsaker och det mesta som behövs för en påskmiddag värd namnet. Byns bönder levererar dessutom fläsk- och nötkött, potatis, ägg och mjölk direkt till saluhallen. Mer lokalt och närodlat kan det knappast bli.

I gårdsbutiken hos Sahlins Struts i Borlänge finns godsaker från både strutsfarmen och gårdens brygghus. I påsktider kanske det är extra välkommet att ta sikte på deras delikatesslådor som finns i olika utformning och storlekar. De innehåller till exempel rökt strutskött, strutskorv, strutspaté och den prisbelönta strutsleverpastejen.

I Borlägetrakten huserar även Murboannas, som tillverkar sina populära och uppskattade ostar på mjölk från gårdarna runtomkring. I deras gårdsbutik väntar ett brett sortiment av läckra ostar som är hårda och mjuka, milda och smakrika.

Är mjukt tunnbröd ett måste på buffébordet? Följ då doften av nybakat till Rättviks Tunnbrödsbageri och Handelsbod. Där går det sedan att införskaffa alltifrån det traditionella tunnbrödet till tuttul, som är smaksatt med anis och fänkål, till kavelbulle som är en större brödkaka med smör, mjöl och kryddor.

Hitta fler gårdsbutiker och saluhallar i Taste of Dalarna.

Två personer provsmakar knäckebröd hos Skedvi Bröd.

Ostar i disken hos Murboannas gårdsbutik i Borlänge.
Botanisera i saluhallen hos Skedvi Bröd eller djupdyk i ostdisken hos Murboannas i Borlänge.

Påskmiddag på restaurang

Den som hellre sätter sig vid färdigdukat bord och tar sikte på någon av Dalarnas restaurangpärlor. Även om det inte blir en påskmiddag i klassisk bemärkelse kommer det garanterat bli en dalabetonad matupplevelse. För även här återkommer förstås de lokala råvarorna och vävs in i ofta säsongsbetonade menyer som självklart ackompanjeras av noga utvald dryck.

I Falun finns till exempel omtyckta Banken Bar & Brasseri, vars höga standard förärat dem med ett omnämnande i restaurangguiden White Guide. Bankens panna är en klassiker som funnits på menyn i decennier – självklart av en mycket god anledning. Vägg i vägg finns även ”syskonet” Banken Två Rum & Kök, där det är fine dining med personlig hemma hos-känsla som gäller.

En pärla i Siljansbygden är Mora Hotell, vars inriktning på vilt och råvaror med lokal anknytning har ständigt får middagssugna gäster att sätta sig till bords. Maten är förstås av högsta kvalitet och så är även utsikten över närliggande Siljan.

För den som spenderar påsken i fjällen och Grövelsjön är det STF Grövelsjön Fjällstation som står för påskmaten. Här avnjuts middagen på 816 meter över havet och med utsikt över både svenska och norska fjäll. Restaurangen jobbar i stor utsträckning med KRAV-märkta och ekologiska råvaror, ofta med lokala inslag.

Hitta fler restauranger i Taste of Dalarna.

Middag serverad på Banken Två Rum & Kök i Falun.
Middagen är serverad på Banken Två Rum & Kök i Falun.

Påskfika på café och konditori

Lagom till påsk har vårkänslorna börjat spira på riktigt och förhoppningsvis bjuder helgen på sol, värme och fågelkvitter i rikliga mängder. Vad passar då bättre än en utflykt till ett av Dalarnas många mysiga caféer, som kanske till och med har börjat upp sina uteserveringar?

Ett måste är anrika Wahlmans Hantverksbageri & Café i Hedemora där du fikar i de gamla kulturkvarteren från 1700-talet. Deras söta utbud rymmer många klassiker som chokladbollar med pärlsocker, toscakaka, vaniljhjärtan. Det serveras också enklare luncher som paj, sallader och smörgåsar.

I Furudal är det Snitths Hantverksbageri och café som står för godsakerna, som alla bakas på svenska, lokala och ekologiska råvaror så långt det går. Ledorden enkelt, gott och trivsamt är ledorden när det bullas upp med surdegsbröd, danska rågbröd, baguetter och kaffebröd. Det serveras även lättare luncher, sallad, vegetariska soppor och matiga smörgåsar.

Hitta fler caféer i Taste of Dalarna.

Paj med grädde från Café Wahlman i Hedemora.
Både klassiska och mer moderna bakverk väntar hos mysiga Wahlmans Hantverksbageri & Café i centrala Hedemora.

Det här är Taste of Dalarna

Taste of Dalarna är det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong. Stäm alltid av aktuell information hos respektive aktör inför ditt besök.

Läs mer på tasteofdalarna.se