Långfärdsskridskoåkning i Öje


Öje är en liten by som ligger naturskönt 17 km nordost om Malung, längs väg E45 mot Mora. Sjön Öjen, kallas även Öjesjön, beskrivs ibland som sjön med lika många öar som dagar på ett år. Det stämmer inte riktigt, men det finns väldigt många öar som ger fin karaktär åt sjön.


Här välkomnas skridskoåkare till den plogade banorna som startar från Öje Bad och Camping, skyltat från E45. Om isförhållandena medger kan du åka ända till Hånäset ca 12 km söderut. Isbanorna plogas ideellt av Öje IF.

Vid Öje Centrum finns ett trevligt och gemytligt vandrarhem med 11 rum och 35 bäddar, vackert beläget vid Ogströmmen.

Öjesjöns banor

Öjesjön, kommunens pärla vid Ogströmmens utlopp med 94 vackra öar, omges av höga berg i alla väderstreck och på många öar kan man gå i land och rasta. En vacker sandstrand finns vid Vitensand i söder. Fantastisk natur runt sjön med stor biologisk mångfald.

Öjesjön blå runda, Bysjön, 2 km
Startar från Öjes Bad och Camping, skyltad från E45, den blå rundan om 2 km prioriteras och plogas före de andra banorna. Värmekåta med ved finns vid startplatsen likaså WC.

Öjesjön blå bana, Vitensand, 7 km
I anslutning till Bysjöns 2km-runda förlängs skridskobanan söderut mot den fina rastplatsen vid Vitensand.

Öjesjön, grön bana, Hånäset, 12 km
Om hela sträckan till Hånäset kan plogas blir isbanan 1 km enkel väg.

Se Öje IF på Facebook för israpporter.

Övrig service och aktiviteter:

I Öje bor ca 180 invånare som i ett kooperativ driver en bensinpump, restaurang Vita Älgen, vandrarhem, hemtjänst och camping med badplats. Förutom skridskobanorna erbjuds skidåkning i elljusspåret. Det finns en snöskoterled och möjlighet att utforska skogen till fots med snöskor.

Guideservice: skridskoguide finns i Öje, bokas i förväg.

Hemsida: oje.se (övernattning, boka bord, boka guide)
Hemsida: yttermalungscamping.se (uthyrning av skridskor och skidor)