Långfärdsskridskoåkning i Ludvika


Burtjärn är en liten trevlig tjärn strax utanför Ludvika där föreningen Väsman VinterArena plogar upp en rundbana tidigt på säsongen. Väsman är en stor sjö med närhet till både stad, landsbygd och orörd natur. I södra delen av sjön ligger Ludvika småbåtshamn som utgör en av flera startplatser för skridskobanan som plogas av föreningen Väsman VinterArena.


Burtjärn

Burtjärn ligger 5 km utanför Ludvika mot Brunnsvik. Anledningen till att föreningen plogar en rundbana på denna tjärn är att isen lägger sig tidigt på säsongen och därför kommer vi snabbt igång med skridskoåkning. Rundbanan mäter ca 1,4 km och följer tjärnens form. Vid startpunkten finns möjlighet till grillning och bänkar för att vila vid. Vid god snötillgång anläggs det även skidspår runt banan. Perfekt för att träna stakåkning.

Väsman

Väsman är en stor sjö med varierande natur. Närmast startpunkten från Ludvikas småbåtshamn når du Bärholmarna, här plogas oftast en mindre rundbana. Banorna plogas på lagom avstånd till stranden och bjuder på fina vyer mot fast bebyggelse, fritidshus och bymiljöer.

Föreningen Väsman VinterArena sköter plogning av banorna som är lättillgängliga eftersom det finns tre startplatser med bra parkeringsmöjligheter. Förutom skridskoåkning passar Väsmans banor också för en promenad eller sparkåkning. När det är gott om snö anläggs även skidspår intill isbanan vilket ger en utmärkt träningsarena för stakåkning.

1. Huvudbana, 19 km tur och retur

Startplatser: Ludvika småbåtshamn, Sörvik, Brunnsvik och Norrvik

Den primära banan går mellan Ludvika småbåtshamn och Dröverka. Sträckan tur och retur är ca 19 km lång. Det är också möjligt att starta i Sörvik, Brunnsvik och Norrvik. Vid alla startpunkter finns informationsskyltar och banbeskrivning Halvvägs efter huvudbanan plogas en slinga runt Bärholmarna på ca 1 km. Vid Bärholmarna är det möjligt att gå iland för att vila samt njuta av medhavd fika.

2. Lunchrundan, 2 km

Startplats: Ludvika småbåtshamn

Detta är en stadsnära bana som lämpar sig för gång men även spark då halva banan går på isen och andra halvan består av gångbana på land. Vid plogning av is-delen lämnas lite snö så att ytan blir sträv. Detta för att förhindra allt för halkig yta. Gångbanan sköts av kommunen.

Ett varv mäter ca 2 km.

Strax intill småbåtshamnen finns ett vattenintag till Ludvika kraftverk så där är det viktigt att inte åka.

Israpport

Hemsida: www.vasmanvinterarena.se
Facebook: Väsman VinterArena