Längdskidåkare i vintrig skog.

Här finns snö och skidspår redan i oktober

Kommer det snö 2020? Måhända får vi vänta ett litet tag till på den naturliga snön, men i Dalarna finns skidspår redo från mitten av oktober. Då öppnar både Idre Fjäll och Orsa Grönklitt sina spårsystem för den som vill ge sig ut på längdskidor. Ytterligare en stor fråga är om det kommer någon snö till Vasaloppet – eller om det ens blir av. Vi har kollat läget med arrangörerna.


Först ut med sin längdpremiär är Idre Fjäll. De öppnade upp för skidspår och skidåkning redan 16 oktober 2020, då skidsugna entusiaster välkomnades att ta säsongens första stavtag. Även om årets vintersäsong på många sätt kommer att bli annorlunda, är siktet inställt på att leverera mycket skidåkning och efterlängtade friluftsupplevelser.

Tommy Halvarsson, marknadschef på Idre Fjäll, berätta mer om årets längdpremiär!

– Det känns helt fantastiskt att öppna. Det har aldrig känts viktigare att kunna erbjuda våra gäster avkoppling, friluftsliv och träning. Vi håller stränga rutiner och har stort fokus på säkerheten, men med det sagt så är det också så himla kul och både gäster och medarbetare är väldigt peppade att komma upp och köra. Det har varit en tuff vår och sommar och nu behöver vi nog alla en nystart.

Vad kommer att erbjudas till premiären?

– Vi öppnar upp för 2,5 km längdspår och kommer öppna en alpin nedfart avsedd för alpina grupper. Vi hälsar grupper och skidentusiaster välkomna till vintern och till Idre Fjäll. I år har vi 99 000 kubikmeter snö att tillgå för skidspår och alpina nedfarter.

Vy över skidspår på Idre Fjäll.
Idre Fjäll öppnar för säsongen 16 oktober. Tidig snö ger förutsättningar för skidspår tidigt på säsongen.

Skidpremiär i Orsa Grönklitt lagom till höstlovet

Från och med 24 oktober går det även att åka skidor Orsa Grönklitt. Sparad snö lägger grunden för den tidiga starten på skidsäsongen.

Marcus Laggar, sportchef på Orsa Grönklitt, berätta om årets första skidspår.

– Vintern i Orsa Grönklitt får sin premiär lördag 24 oktober, i samband med att höstlovet börjar. Vi är mycket entusiastiska eftersom det blir starten på en lång och härlig säsong med skidåkning ända fram till maj nästa år.

Vad kommer att erbjudas till premiären?

– Om väder och vind är det svårt att sia, men tack vare vår sparade snö kommer vi att kunna erbjuda åtminstone ett par kilometer direkt under öppningsdagen. Det vi alltid kan luta oss emot är det geografiska läget. Orsa Grönklitt ligger på en platå 561 meter över havet, vilket per automatik innebär att det faller mycket snö. Vårt spårsystem, som omfattar 130 kilometer, kommer att öppnas efterhand.

Hur mycket sparad snö finns att åka på?

– Massor – och av väldigt god kvalitet dessutom. Snön har legat under isolerande bark sedan i våras och bara väntat. Vi har gjort stora investeringar i vår anläggning de senaste åren, vilket säkrar behoven i både backar och spår. Det är förstås också en förmån att ha en sjö på området som vi kan låna vatten från, det är ett sunt och bra kretslopp.

Längdskidåkare i solnedgången.
Orsa Grönklitt ser fram emot en lång skidsäsong, från premiären i slutet av oktober till maj 2021.

Snö i Vasaloppsspåret

Mora laddar Vasaloppet för vintersäsongen 2020–2021, även om det fortfarande är ovisst exakt hur såväl vintern som nästa Vintervecka kommer att se ut. Säkert är däremot att organisationen jobbar stenhårt för att leverera inspiration och förutsättningar för längdskidåkning och folkhälsa.

Johan Eriksson, tf VD på Vasaloppet, hur ser du på den kommande vintern?

– Vasaloppsveckan är en fantastisk drivkraft för människors hälsa och träning året runt och därtill en global deltagarsuccé som saknar motstycke i skidvärlden. Som vår omvärld ser ut just nu blir det ännu viktigare att tänka på folkhälsan, eftersom människor i högre grad riskerar att bli stillasittande. Människor behöver röra på sig och här kommer vi in som en motor och drivkraft för den så viktiga träningen.

Vad händer kring planeringen av Vasaloppsveckan?

– Vi följer utvecklingen. Vi lever i en speciell tid som vi måste förhålla oss till i vår planering. Vi vill och ska leverera en Vasaloppsupplevelse, men vet ännu inte i vilken form. När och om vi får grönt ljus ska alla känna sig säkra på att Vasaloppsveckan genomförs på ett säkert och tryggt sätt. Vi kommer att skapa förutsättningar så att deltagarna får den upplevelse de drömmer om och förtjänar. Kanske blir det i mindre startgrupper, utspridda över dagen. Vi avvaktar, men planerar just nu efter flera olika scenarion.

När blir det snö i Vasaloppsspåret?

– Det brukar bli förutsättningar för skidspår under senare delen av november, då med fokus på Hemusterrängen och spårsystemet där. Så fort vintern kommer på allvar är förstås ambitionen att så snabbt som möjligt öppna upp vår fantastiska Vasaloppsarena för alla skidåkare. Vi vet hur populärt det är att åka i fäders spår och som sagt, i år känns det viktigare än någonsin att erbjuda bra träningsmöjligheter som får människor att röra på sig och må bra.

För aktuell information, frågor och svar på hur pandemin kan komma att påverka Vasaloppets vintervecka 2021, läs mer på Vasaloppets hemsida: vasaloppet.se/covid-19.